Μύθοι και αλήθειες για το αντηλιακό, τι πρέπει να γνωρίζεις

Παρότι γνωρίζουμε άπειρα brands αντηλιακών, τα χρησιμοποιούμε και τα αγαπάμε υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι κάπως μπερδεμένα στο μυαλό μας! Θεωρίες, αλήθειες και ψέματα που πολλές φορές αναρωτιόμαστε και εμείς οι ίδιες τι τελικά ισχύει από αυτά που ακούμε!

Όμως εγώ είμαι εδώ για να σας τα ξεκαθαρίσω και να μάθετε όλα εκείνα που είναι χρήσιμα γύρω από το αντηλιακό!

Μύθος:

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο τις ηλιόλουστες μέρες ή το καλοκαίρι.

Αλήθεια:

Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται

καθημερινά, ανεξάρτητα από τον καιρό ή την εποχή. Ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες ή τον χειμώνα, οι επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και να φτάσουν στο δέρμα σας. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι παρούσα όλο το χρόνο και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα σας, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση, ηλιακό έγκαυμα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε αντηλιακό ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Μύθος:

Τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακό.

Αλήθεια:

Αν και είναι αλήθεια ότι οι πιο σκούροι τόνοι δέρματος έχουν περισσότερη φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία σε σύγκριση με τους ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος, όλοι είναι ευάλωτοι σε βλάβες από τον ήλιο. Αν και η μελανίνη παρέχει κάποιο επίπεδο αντηλιακής προστασίας, δεν προστατεύει πλήρως το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV. Τα άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις μπορεί εξίσου να εμφανίσουν ηλιακά εγκαύματα. Επομένως, η χρήση αντηλιακού είναι σημαντική για όλους τους τύπους και τους τόνους δέρματος.

Μύθος:

Το αντηλιακό εμποδίζει το σώμα να παράγει βιταμίνη D.

Αλήθεια:

Το αντηλιακό, όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν εμποδίζει εντελώς την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα. Αν και είναι αλήθεια ότι το αντηλιακό με υψηλό παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) μπορεί να μειώσει την παραγωγή βιταμίνης D, είναι ακόμα δυνατό να λάβετε αρκετή βιταμίνη D μέσω άλλων πηγών, όπως η διατροφή και τα συμπληρώματα. Επιπλέον, μερικά λεπτά απροστάτευτης έκθεσης στον ήλιο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, όπως τα χέρια ή τα πόδια, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να παράγει βιταμίνη D.

Μύθος:

Η εφαρμογή αντηλιακού μία φορά την ημέρα αρκεί για προστασία όλη την ημέρα.

Αλήθεια:

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά του. Ανεξάρτητα από το επίπεδο SPF, το αντηλιακό σταδιακά φθείρεται με την πάροδο του χρόνου λόγω παραγόντων όπως η εφίδρωση, το κολύμπι ή το τρίψιμο. Για να διασφαλίσετε τη σωστή προστασία, συνιστάται να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή συμμετέχετε σε δραστηριότητες. Επιπλέον, διαβάστε τις οδηγίες στο μπουκάλι του αντηλιακού για συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την επανεφαρμογή.

Μύθος:

Οι υψηλότερες τιμές SPF παρέχουν σημαντικά καλύτερη προστασία.

Αλήθεια:

Ο δείκτης SPF μετρά το επίπεδο προστασίας από την ακτινοβολία UVB, η οποία είναι κυρίως υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, ο δείκτης SPF δεν υποδεικνύει άμεσα το επίπεδο προστασίας από την ακτινοβολία UVA, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα. Οι υψηλότερες τιμές SPF παρέχουν αυξημένη προστασία από τις ακτίνες UVB, αλλά η διαφορά μεταξύ, για παράδειγμα, SPF 30 και SPF 50 δεν είναι τόσο σημαντική όσο μπορεί να φαίνεται. Το SPF 30 μπλοκάρει περίπου το 97% των ακτίνων UVB, ενώ το SPF 50 μπλοκάρει περίπου το 98%. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία. Επομένως, συνιστάται να επιλέξετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο και να το εφαρμόζετε τακτικά για βέλτιστη προστασία.

Όπως πολύ σωστά καταλάβατε το αντηλιακό θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, ακόμα και πάνω από μακιγιάζ, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, και να επαναλαμβάνεται τακτικά για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Πηγή φωτογραφιών: Pexels

Μια ματιά ακόμα:

Θησαυροί ομορφιάς που βρίσκονται στη θάλασσα και μπορείς να αξιοποιήσεις! 

Keywords
Τυχαία Θέματα