Ανάλυση: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη σε ύφεση (γραφήματα)

Η Βρετανία βρίσκεται πιθανώς ήδη σε ύφεση, αφού η εκτίναξη των επιτοκίων και η αύξηση της ανεργίας έκαναν τα νοικοκυριά πιο επιφυλακτικά ως προς τις δαπάνες, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics.

Η ανάλυση εκτιμά ότι υπάρχει 52% πιθανότητα ήπιας ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αυτή ορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Η ανάλυση δημοσιεύθηκε πριν από τα επίσημα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που αναμένεται να ανακοινωθούν

την Παρασκευή.

Μια ύφεση θα αποτελούσε πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος πρόκειται να δώσει εκλογές το επόμενο έτος. Μια ύφεση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες η Τράπεζα της Αγγλίας να στραφεί προς τη μείωση των επιτοκίων, ιδίως εάν ο πληθωρισμός έχει μειωθεί απότομα.

«Θα είναι μια απόφαση μεταξύ στασιμότητας και ήπιας συρρίκνωσης, αλλά οι πιθανότητες γέρνουν οριακά υπέρ της δεύτερης», έγραψε ο Νταν Χάνσον, αναλυτής στο Bloomberg Economics, σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Οι κίνδυνοι είναι ότι η πτώση της παραγωγής θα είναι λίγο πιο απότομη από ό,τι έχουμε προβλέψει».

Οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Η BοE αναμένει ότι η ανεργία, που σήμερα είναι 4,3%, θα αυξηθεί στο 5,1% έως το 2026.

Ο Χάνσον έρχεται να προστεθεί σε μερικούς αναλυτές που προβλέπουν ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι έρευνες έχουν δείξει πτώση της παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο του έτους και απότομη μείωση των κενών θέσεων εργασίας.

Το υπόδειγμα του Bloomberg Economics – το οποίο έχει ήδη στις προβλέψεις του μια ήπια ύφεση – υποδηλώνει 70% πιθανότητα συρρίκνωσης το τρίτο τρίμηνο μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 0,6% τον Ιούλιο και τη μερική μόνο ανάκαμψη τον Αύγουστο. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η πιθανότητα ύφεσης κατά την περίοδο των προβλέψεών της είναι 50%.

Ο Χάνσον δήλωσε ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε ένα «μοντέλο που χρησιμοποιεί δεδομένα υψηλής συχνότητας και ιστορική εμπειρία για να αποτυπώσει την κατανομή των κινδύνων γύρω από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης».

Διαβάστε ακόμη 

Περιθώριο για νέες παροχές μισού δισ. ευρώ επιπλέον

Η φοροδιαφυγή, τα μέτρα και το ΜM, το νέο γκάλοπ που βγάζει στα ίσια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι πωλήσεις μεριδίων Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, ο Φάις, η Καλογήρου και ο Πρόδρομος 

Βιτάλι Μπορίσοφ: «Τo Elounda Hills είναι το όνειρο και το έργο της ζωής μου»- Εκκίνηση εργασιών με τη μαρίνα (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα