Χρηματιστήριο: Άνοδος στο ταμπλό – Επιστρέφει η αισιοδοξία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Θετικό ξεκίνημα για την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,68% και να βρίσκεται στις 962,40 μονάδες. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η στρατιωτική και διπλωματική κατάσταση κρέμεται από μία κλωστή.

Η Ρωσία φαινόταν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, με βάση πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών της Δύσης, έτοιμη να δώσει το πράσινο φως

για εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία, ωστόσο η διπλωματική πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μοιάζει να οδηγεί σε διάσκεψη κορυφής, με τη συμμετοχή του Αμερικανού και του Ρώσου ομολόγων του, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην εγχώρια αγορά ο Τραπεζικός κλάδος βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των επενδυτών μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών που προχώρησε ο οίκος Fitch το βράδυ της Παρασκευής. Η Fitch αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δυο βαθμίδες σε B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β-  με θετικό outloοk ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Β+ από B- με σταθερό outlook, μια αναβάθμιση που δεν φάνηκε να προεξοφλείται από το -σχεδόν- σύνολο των traders και των επενδυτών στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Το αν ήταν -εκ προοιμίου- γνωστή, θα πρέπει να αφορούσε ένα πολύ μικρό κομμάτι των επενδυτών, που σύμφωνα με τη σύνθεση των εντολών δεν διαμόρφωσε τάση. Για αυτό μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα αποτιμηθεί, σήμερα, από την πλειονότητα των ενεργών παικτών.

Όσον αφορά τη συνέχεια των συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα, η στάση αναμονής εκφράζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκομένων και είναι λογικό σε μια συγκεχυμένη κατάσταση να παίρνονται αποστάσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ωστόσο η μείωση του ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν εκφράζεται τόσο σε εκροές όσο σε αποχή μειώνοντας έτσι την δυναμική των ρευστοποιήσεων που αναμενόμενα επικρατούν όταν κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση, γεγονός που αποτυπώθηκε στην συρρίκνωση του τζίρου προς το τέλος της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή η αλλαγή στάσης των ξένων προς το θετικότερο εκφράζεται πιο ανοικτά και στις αναλύσεις τους τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο. Η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε από ένα θετικό ισοζύγιο εισροών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο και φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, υπονοώντας ότι μετά την εκτόνωση της κρίσης να υπάρξει εντονότερη δράση από την πλευρά του διεθνή παράγοντα.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 950 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο τετραψήφια νούμερα, με πρώτη αντίσταση στις 1013 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα μπει σε κίνδυνο, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 931 (ημερήσιο “stop long’), ή χαμηλότερα των 923 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η μεσοπρόθεσμη αν παραβιαστεί η ζώνη στήριξης 902 – 891 μονάδων, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Για την περίπτωση του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2390 – 2400 και 2500 μονάδες, με πρώτο ζητούμενο την επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2371 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 2300 – 2290, 2270, 2266 (ημερήσιο “stop long”), 2231, 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2175 – 2145 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη 0,66% και βρίσκεται στις 2.353,31 μονάδες η Πειραιώς και η Quest με 2,05% και 2,02% αντίστοιχα σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο με την ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Aegean, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil να σημειώνουν άνοδο άνω του 1% και τον ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες ο Σαράντης, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Διαβάστε ακόμη:

Credit Suisse: Σάλος μετά την μαζική διαρροή στοιχείων – Εγκληματίες και διεφθαρμένοι πολιτικοί στους 18.000 λογαριασμούς

Ενέργεια: Πάνω από 6 εκατομμύρια καταναλωτές επηρέασαν τα λουκέτα σε εννέα χώρες της ΕΕ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέο deal με το WhatsApp της Meta

Keywords
Τυχαία Θέματα