Χρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι σχεδόν 10% στην Alpha Bank – Στο «πράσινο» όλη η αγορά (upd)

(last update 12.40) Αξιοσημείωτη αντίδραση «βγάζει» την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το mega deal μεταξύ UniCredit και Alpha Bank, ενόσω η μετοχή της ελληνικής τράπεζας επιστρέφει στο ταμπλό, μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης.

Την

ίδια στιγμή, το δεύτερο investment grade της ελληνικής οικονομίας (αναβάθμιση από Standard & Poor’s) έρχεται να παράσχει επιπλέον στηρίγματα, κάτι που περιορίζει το εύρος των πιέσεων από τις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα, λόγω των προκλήσεων στη Μέση Ανατολή.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Alpha Bank είναι η βασική «πρωταγωνίστρια», καθώς κάνει ράλι σχεδόν 10%, έχοντας ήδη διακινήσει υψηλότερο αριθμό τεμαχίων σε σχέση με τον ημερήσιο καθιερωμένο όγκο. Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άρρηκτα με τις πληροφορίες για το προσφερόμενο τίμημα της UniCredit, το οποίο αφορά το πακέτο μετοχών του ΤΧΣ (9% επί του μετοχικού κεφαλαίου).

Κέρδη πέρξ του 2% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Mytilineos, Aegean, ΔΕΗ, EΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ το deal στην Alpha Bank βελτιώνει αισθητά την ψυχολογία και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ενισχύονται κατά τουλάχιστον 2%. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή άνοδο κατά 1,59% και διαμορφώνεται στις 1.192,37 μονάδες, κερδίζοντας 18,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.173,70 μονάδες), Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.178,91 έως 1.192,37 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 34 εκατ. ευρώ.

Ράλι 10% στην Alpha Bank

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο βασικός πυλώνας της σημερινής θετικής κίνησης, με αποτέλεσμα να διευρύνεται στο +3,94% και τις 976 μονάδες. 

Η μετοχή της Alpha Bank εκτινάσσεται στο +9,8% και το 1,39 ευρώ, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από το deal με τη UniCredit και την πρόταση της ιταλικής τράπεζας για το 9% του ΤΧΣ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +2,6% και τα 2,92 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο +1,6% και τα 5,55 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +2,3% και το 1,55 ευρώ.

Alpha Bank +9,84% 1,395 ευρώEurobank +2,31% 1,55 ευρώΕθνική Τράπεζα +1,65% 5,55 ευρώΠειραιώς +2,59% 2,928 ευρώΤι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,84% και 2.935 μονάδες), πέραν των τραπεζών, ώθηση δίνει και η μετοχή της Mytilineos, η οποία ενισχύεται στο +2,1% και τα 36,6 ευρώ. Κέρδη πέριξ του 2% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Aegean, με τις μετοχές των Motor Oil, Lamda και Jumbo να ακολουθούν κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχωρεί στο -1,5% και τα 13 ευρώ. Quest και ΟΤΕ αναδιπλώνονται, δε, στο -0,9% και στο -0,7%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,37% και 1.905 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχωρίζει θετικά στο +1,7% και τα 3 ευρώ, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να ενισχύεται στο +2,2% και τα 2,3 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Profile χάνει τουλάχιστον 1%, ενώ η μετοχή της Παπουτσάνη συρρικνώνεται στο -1,4% και τα 2,05 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 81,2 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουνΗ μετοχή της Alpha Bank κάνει ράλι σχεδόν 10% και προσεγγίζει το 1,40 ευρώ για πρώτη φορά από τις 18 Σεπτεμβρίου. Στα 13,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος, ξεπερνώντας τον καθιερωμένο ημερήσιο τζίρο. Μεγάλη ώθηση από το deal με την UniCredit. Προσμονή για το προσφερόμενο τίμημα, το οποίο αφορά το 9% του ΤΧΣ.Η μετοχή της Πειραιώς αξιοποιεί το θετικό momentum στις τράπεζες και υπερβαίνει τα 2,9 ευρώ. Κοντά στα 2 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος. Ράλι άνω του 100% από τις αρχές του 2023, στην καλύτερη επίδοση του κλάδου.Η μετοχή της Mytilineos κάνει μίνι ράλι άνω του 2% και διευρύνεται άνω των 36,6 ευρώ, έχοντας τζίρο 3,2 εκατ. ευρώ. Κοντά στο +80% τα συνολικά κέρδη του 2023, περιορίζοντας κάτω του 3% την απόκλιση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 38 ευρώ.Η μετοχή της ΔΕΗ αντιδρά στην πρόσφατη μεταβλητότητα, καθώς ενισχύεται στο +2% και τα 9,24 ευρώ. Στο +40% η μεταβολή από τις αρχές του έτους, αν και η απόσταση από το υψηλό έτους των 11 ευρών παραμένει άνω του 15%.Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπερβαίνει τα 5,5 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2%. Εντός Νοεμβρίου οι αποφάσεις για την πορεία αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Στα 5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, η οποία διευρύνεται κατά 45% μέσα στο έτος.Ώθηση από το deal

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να επωφεληθεί των θετικών εξελίξεων στην Alpha Bank, καθώς η επένδυση της UniCredit προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στις ελληνικές τράπεζες και, αναμφίβολα, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο σύνολο του κλάδου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το μπαράζ εκθέσεων από διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι σπεύδουν να χαιρετίσουν το deal και να υπογραμμίσουν τα θετικά οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των δύο τραπεζών.

Η Αxia, για παράδειγμα, εκτιμά ότι η στρατηγική κίνηση της Alpha Bank με την Unicredit αναμένεται να αποφέρει πολλά οφέλη για την πρώτη τα επόμενα χρόνια, ενώ επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» με τιμή – στόχο τα 2 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το deal βελτιώνει την ορατότητα για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για την πορεία της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, η αναβάθμιση του Standard & Poor’s και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (η δεύτερη, μετά τον DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου) καθιστούν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ακόμα περισσότερα θεσμικά funds, με τα οφέλη να καθίστανται σταδιακά ορατά.

Την Πέμπτη, στο μεταξύ, ξεκινά και η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, με τη Mytilineos να ανοίγει τον χορό των δημοσιεύσεων, τα οποία δεν αποκλείεται να προσφέρουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται σε μια συγκυρία ιδιαιτέρως προβληματική, δεδομένης της διεθνούς αβεβαιότητας, η οποία σχετίζεται με τις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και τη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,16% και τις 432 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,09%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,34% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,42%. Στο Παρίσι, ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται ανεπαίσθητα κατά 0,01%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κερδίζουν μόλις 35 μονάδες, εν όψει των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα όρια των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,30% και τα 85,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,36% και τα 90,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,13% και τα 1.985 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, ο Stefanos, οι διαγραφές, η Λιζ Τρας και το μαρούλι, το deal της Alpha Bank, ο Τέλης και οι εφοπλιστές

One & Only Aesthesis: Αυτό είναι το πετράδι στο στέμμα της Γλυφάδας – Επένδυση €300 εκατ.

Αndrea Orcel: O εκρηκτικός CEO της Unicredit – Γιατί τον αποκαλούν «βασιλιά των deal»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα