Χρηματιστήριο: Στη δίνη της αβεβαιότητας με μικρές απώλειες

Με μικρές απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,23% και να κλείνει στις 883,36 μονάδες. Οι επενδυτές εστιάζουν στις οικονομικές προβλέψεις της Fed και στις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων το 2022 και το 2023 αναμένοντας την συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed,

Τζερόμ Πάουελ ο οποίος πρόκειται να αναφερθεί και στον αντίκτυπο της νέας μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού στην οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών η Fed πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ότι θα ανεβάσει ταχύτητα στο ρυθμό συρρίκνωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων, προκειμένου με τον τερματισμό του το επόμενο έτος, να είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια της για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών.

Παράλληλα η αγορά περιμένει να ακούσει τις ανακοινώσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει αύριο, σχετικά με το PEPP και τον πληθωρισμό αναζητώντας τη λύση η οποία θα δίνει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, σχετικά με τις προθέσεις, ενώ θα κρατά τις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των μελών του με τις Ελληνικές τράπεζες να κατέχουν κρατικά ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 46% του ενεργητικού τους.

Μάλιστα, το 69% αυτών αφορούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, των οποίων οι αποδόσεις αυξάνονται μετά τον Αύγουστο, δηλαδή μετά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τον περιορισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) από την ΕΚΤ. Έτσι, αγορές και τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αύριο και κυρίως στη διατύπωση και στις λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν.

Ένα από τα σενάρια, το οποίο θεωρείται ως πιο πιθανό καθώς ικανοποιεί όλες τις πλευρές προβλέπει τη διατήρηση του PEPP μέχρι τον Μάρτιο, με ενδεχομένως περιορισμένες αγορές. Την ίδια στιγμή αναμένεται αύξηση, έως διπλασιασμός του παραδοσιακού προγράμματος αγοράς ομολόγων APP μετά τον Μάρτιο, αλλά και συνέχιση του QE. Στα δύο, όμως, τελευταία, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι αποδεκτά, καθώς δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα. Και σε αυτό το θέμα, η αγορά περιμένει απάντηση αύριο, καθώς η αναβολή μπορεί να δώσει τροφή για κερδοσκοπία και η αβεβαιότητα να εκτινάξει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Έτσι, μαζί με τον περιορισμό του PEPP, που ικανοποιεί τις φωνές που πιέζουν για μέτρα κατά του πληθωρισμού, η ΕΚΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για την τύχη των ελληνικών ομολόγων μετά τον Μάρτιο.

Στην σημερινή συνεδρίαση τώρα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,35% και στις 2.119,64 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,2% και στις 1.476,45 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,84% και στις 565,41 μονάδες. στις επιμέρους μετοχές και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης Λάμδα και ΕΧΑΕ με 1,775 και 1,63% αντίστοιχα έκλεισαν με την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν Coca Cola, Σαράντης, ΟΛΠ,. ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΟΠΑΠ με ήπια άνοδο.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ και η Jumbo με 2,48% και 2,24% αντίστοιχα με την Eurobank, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Πειραιώς να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 43,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 16,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

«Τρίζει» ο θρόνος του Ερντογάν – Η κατάρρευση της οικονομίας κλείνει τον δρόμο του για τις προεδρικές του 2023

Google: Πρώτα απώλεια μισθού μετά απόλυση για τους ανεμβολίαστους

Άλλαξε χέρια το «διαμάντι» της Θεσσαλονίκης, στα αζήτητα το σαλέ των Κουτσολιούτσων και το «απομεινάρι» των Bodyline (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα