Κόντρα στους απαισιόδοξους οι αγορές με εβδομαδιαία κέρδη 3%

Στήριξη από την ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών – Εβδομαδιαία κέρδη 21% για τη Banca Monte dei Paschi di Sienna – Στον «πάγο» οι ανησυχίες για το Brexit – Στο επίκεντρο τα εταιρικά μεγέθη β' τριμήνου - Στο 3,7% η εβδομαδιαία ενίσχυση για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, κυρίως αυτών της Ιταλίας, σε συνδυασμό με την καλή πορεία πρώτων υλών και πετρελαίου αλλά και την απόφαση

της ΒοΕ να διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιο της Βρετανίας ήταν εκ των βασικών λόγων που οδήγησαν σε εβδομαδιαίο ράλι τις κορυφαίες ευρωπαϊκές μετοχές.

Παράλληλα η ταχύτατη αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική πρωθυπουργία, έδιωξε ένα ακόμη βάρος που βρίσκονταν πάνω από τις αγορές, κάνοντας το Brexit να αποτελεί ένα θέμα που σίγουρα θα απασχολήσει στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά «επιθετικό» ώστε να πλήξει τις επενδυτικές διαθέσεις.

Στα θετικά η ανακοίνωση καλών οικονομικών μεγεθών β' τριμήνου από κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους των ΗΠΑ.

Όλα τα παραπάνω βοήθησαν ώστε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%, παρά την υποχώρηση 0,25% την Παρασκευή, επηρεασμένος και από το νέο τρομοκρατικό κτύπημα στη Γαλλία.

Ξέσπασμα κερδών για τον γερμανικό DAX 30 ο οποίος έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 4,5%, κατορθώνοντας να ξεπεράσει και το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων. Στο 4,3% τα εβδομαδιαία κέρδη και για τη γαλλική αγορά, αν και ο CAC 40 -κάτι απόλυτα φυσιολογικό- στη σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε κατά 0,3%.

Ισχυρά ανοδική κίνηση και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να εμφανίζει κέρδη 4% για την εβδομάδα και τον ιταλικό FTSE MΙΒ να κινείται κατά 4,2% υψηλότερα.

Η ανάκαμψη στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών και η διαφαινόμενη, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα του Reuters, ήπια χαλάρωση της στάσης του Βερολίνου αναφορικά με την παροχή κρατικής στήριξης σε αυτές, μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα ο οποίος θα στηρίξει και την ερχόμενη εβδομάδα την ανοδική πορεία των αγορών.

Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές – σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίηση το Bloombeg – δεν εμφανίζονται και τόσο αισιόδοξοι για το μέλλον των ευρωπαϊκών μετοχών, εκτιμώντας ότι θα κλείσουν το έτος με πτώση που θα ξεπεράσει το 9%. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα παρακολουθώντας την πορεία των εισηγμένων στον δείκτη Euro Stoxx 50. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όμως, οι ευρωπαϊκές μετοχές του διαψεύδουν απόλυτα.

«Βουτιά» στις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων μετά τη Νίκαια

Αρνητική ήταν, πάντως, η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς όλη η Ευρώπη «πάγωσε» μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που «εμπλέκονται» στον τομέα ταξιδιών και τουρισμού, με τον τίτλο του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου Accor να υποχωρεί άνω του 3%.

Πτώση που ξεπέρασε το 1,5% σημείωσε η μετοχή της Air France-KLM, στο 2,6% οι απώλειες για την easyJet, με τη Rynair να υποχωρεί 232% και την IAG να κινήθηκε κατά 0,91% χαμηλότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα