Μικρά κέρδη στη Wall Street – «Ανάσες» μετά την καλύτερη εβδομάδα του 2023 (upd)

(Last upd 18.00)

Ανοδικές τάσεις εμφανίζει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να κατεβάζουν… ρυθμούς πάντως, μετά την καλύτερη εβδομάδα του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,08%, με αποτέλεσμα να ανέρχεται στις 34.087 μονάδες. Συγχρόνως, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται στο +0,16% και τις 4.365 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,32% και φθάνει στις 13.521 μονάδες.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες πέτυχαν την προηγούμενη εβδομάδα το καλύτερο πενθήμερο από τα τέλη του 2022, με τον Dow Jones

να κάνει ράλι κατά 5,7%, τον S&P 500 κατά 5,85% και τον Nasdaq κατά 6,6%.

Τα εκρηκτικά κέρδη σχετίζονται τόσο με τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, όσο και με τις ελπίδες ότι η Federal Reserve, δηλαδή η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα σταματήσει άμεσα τις αυξήσεις επιτοκίων, βάζοντας «τέλος» στον επιθετικότερο κύκλο σύσφιγξης των τελευταίων 40 ετών.

Αυτή η εκτίμηση ενισχύθηκε περαιτέρω από τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας να «χαλαρώνουν» περαιτέρω, ευνοώντας το σενάριο της ολοκλήρωσης της επιτοκιακών παρεμβάσεων.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, οι αναλυτές θεωρούν ότι θα συνεχιστούν και τον Νοέμβριο οι αγοραστικές κινήσεις, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείται κατά παράδοση ο καλύτερος για τον S&P 500. Μάλιστα, η μέση απόδοση της περιόδου Νοεμβρίου – Απριλίου ανέρχεται στο 7%, με βάση τα στοιχεία από το 1950 και μετέπειτα.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, συνολικά 400 εισηγμένες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ αυτήν την εβδομάδα είναι η σειρά των Walt Disney, Wynn & MGM Resorts, Occidental Petroleum και D.R. Horton.

«Εάν κοιτάξουμε τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, θα δούμε μια πολύ ισχυρή εικόνα» σχολιάζει στο CNBC ο Μπαράτ Ραμαμούρτι, πρώην επικεφαλής της National Economic Council. «Θα αποτελεί έκπληξη, αν η Fed αυξήσει ξανά τα επιτόκια μέσα στο 2023» σπεύδει να προσθέσει.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Citigroup καταγράφει οριακά κέρδη, μετά το δημοσίευμα της CNBC περί επικείμενης μείωσης των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 10%. Η μετοχή της Tesla, ταυτόχρονα, ενισχύεται κατά 1,5%, χάρη στις πληροφορίες του Reuters για την κατασκευή ενός νέου ηλεκτρικού Ι.Χ., το οποίο θα πωλείται από μόλις 25.000 ευρώ.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το άλμα στη μετοχή της Bluegreen Vacations, η οποία εκτοξεύεται κατά τουλάχιστον 100%, μετά τη συμφωνία πώλησης στο Hilton Grand Vacations έναντι 75 δολαρίων/μετοχή. Τέλος, η μετοχή της Paramount Global υποχωρεί κατά 3,7%, εξαιτίας της υποβάθμισης της σύστασης από την Bank of America σε «underperform».

Διαβάστε ακόμα

Η φοροδιαφυγή, τα μέτρα και το ΜM, το νέο γκάλοπ που βγάζει στα ίσια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι πωλήσεις μεριδίων Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, ο Φάις, η Καλογήρου και ο Πρόδρομος

Tο Δημόσιο ασκεί τα warrants για τις μετοχές της Aegean – Aγορά εισηγείται ο Ευτύχης Βασιλάκης

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «ιστορικά» ακίνητα-φιλέτα, βιομηχανίες και… βίλες στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα