Οι έλεγχοι που είναι σε εξέλιξη στις τράπεζες και η πίεση για τις προβλέψεις

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Περίπου μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου θα διαρκέσει ο έλεγχος που είναι σε εξέλιξη σε Εθνική και Αlpha Bank για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δάνεια. Αμέσως μετά η διεξαγωγή του ελέγχου θα περάσει σε Εurobank και Πειραιώς.

Ο έλεγχος είναι εξαντλητικά αναλυτικός και σκληρός. Από τα στελέχη των τραπεζών ζητείται να παρουσιάσουν διαδικασίες, να αναλύσουν τη στρατηγική τους και να παρουσιάσουν τις πολιτικές

που ακολουθούν κατά περίπτωση. Επίσης, με συγκεκριμένη μεθοδολογία επιλέγονται δειγματοληπτικά φάκελοι επιχειρηματικών δανείων τους οποίους ξεσκονίζουν οι ελεγκτές.

Στις τράπεζες θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος διαρκείας (ξεκίνησε το καλοκαίρι και θα συνεχιστεί και τον χειμώνα) είναι ένα από τα δύο μέσα πίεσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εποπτικές αρχές για να ωθήσουν τις τράπεζες σε αύξηση των προβλέψεών τους για τα προβληματικά δάνεια.

Το δεύτερο μέσο πίεσης είναι το λογιστικό πρότυπο IRFS 9 το οποίο τίθεται σε ισχύ από 1/1/2018 για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Το IRFS 9, είναι πιο αυστηρό στον τρόπο λογιστικής αποτύπωσης των προβληματικών χορηγήσεων και εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε αύξηση των προβλέψεών τους έως και 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για σημαντική θεσμική αλλαγή στο λογιστικό και συνεπώς στο εποπτικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη, έχει δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα να προσαρμοστούν σε διάστημα πενταετίας. Δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν επαρκές βάθος χρόνου ώστε να αυξήσουν σταδιακά τις προβλέψεις τους.

Ακριβώς λόγω των ελέγχων που είναι ήδη σε εξέλιξη, της επικείμενης εφαρμογής του IRFS 9 σε τέσσερις μήνες, αλλά και τoυ νέου κύκλου των ευρωπαϊκών stress tests τα οποία ξεκινούν τον Φεβρουάριο 2018, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι ο έλεγχος της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (AQR) που ζητά το ΔΝΤ είναι ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Αντίθετα, το σενάριο να ζητηθεί αύξηση των προβλέψεων δείχνει αρκετά πιθανό, αν όχι αναπόφευκτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα