Οι βασικές αλλαγές που φέρνει η «MiFID II» στις συναλλαγές

Έπειτα από επτά χρόνια προετοιμασιών, 2 δισ δολ. για το κόστος συμμόρφωσης και μία αποτυχημένη έναρξη, η μεγαλύτερη αλλαγή στις ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία επιτέλους ενεργοποιήθηκε.

Πρόκειται για την οδηγία MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive II) που διευρύνει το σύνολο των κανόνων που είχαν θεσπισθεί το 2007, επεκτείνοντας τις απαιτήσεις για διαφάνεια πέραν των αγορών μετοχών, στις αγορές ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων.

Η

οδηγία επιχειρεί να βελτιώσει την προστασία των επενδυτών με την εφαρμογή των διδαγμάτων από τη χρηματοπιστωτική κρίση 2007-09 και ενισχύσει την εποπτεία σε επίπεδο ΕΕ.

Η MiFID II «θεωρητικά» θέτει νέες απαιτήσεις διαφάνειας για τις πλατφόρμες συναλλαγών, ώστε να γνωρίζει όλη η αγορά τις τιμές που προσφέρονται και οι επενδυτές να μπορούν να ελέγχουν ότι κάνουν την καλύτερη συμφωνία. Ενδεικτικά, η MiFID II θέτει πλαφόν στο ύψος των εκτός χρηματιστηρίου συναλλαγών, αλλά και περιορισμούς στον όγκο των αξιών που μπορεί να κατέχει ένας χρηματιστής, ώστε να αποφεύγεται αδικαιολόγητος επηρεασμός των τιμών της αγοράς. Επιπρόσθετα η εποπτική Αρχή της ΕΕ για τις κινητές αξίες η λεγόμενη ESMA αποκτά αρμοδιότητες περιορισμού ή απαγόρευσης χρηματοπιστωτικών προϊόντων που θεωρούνται ως επιζήμια.

Επίσης η οδηγία αλλάζει σημαντικά τη συμπεριφορά των επαγγελματιών της χρηματιστηριακής αγοράς απέναντι στους επενδυτές και ειδικά τον τρόπο που απευθύνονται, καθώς οποιαδήποτε αναφορά που δεν υιοθετεί το λεκτικό της οδηγίας MiFID II, μπορεί να θεωρηθεί επενδυτική συμβουλή.

Επισήμως από σήμερα οι τηλεφωνικές συναλλαγές αντικαθιστώνται με ηλεκτρονικές, οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας ή οι κανόνες για πολύ γρήγορες συναλλαγές επικαιροποιούνται, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων πρέπει να είναι σαφείς προς τους πελάτες τους για το ποιος πληρώνει την έρευνα για τις μετοχές που αποκτούν από τις τράπεζες, οι τράπεζες και οι σύμβουλοι πρέπει να γνωρίζουν καλά ποιος τύπος επενδυτή είναι κατάλληλος για ένα προϊόν, ώστε να αποφεύγονται πωλήσεις υπό πίεση σε οποιονδήποτε επενδυτή, κ.α.. Ανεπισήμως θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος έξι μηνών για να γίνουν όλα αυτά στην πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα