Απώλειες στην Αθήνα

του Δημήτρη Παφίλα

Η κήρυξη του εμπορικού «πολέμου» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ν. Τράμπ φέρνει απόνερα από τη Νέα Υόρκη στην Ευρώπη και φυσικά στην μικρή αναδυόμενη αγορά των Αθηνών.
Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν πτώση με πρώτη την γερμανική. Η απόφαση του Τράμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές σε αλουμίνιο και Χάλυβα δημιουργεί νέες συνθήκες. Η αμερικανική αγορά «φοβήθηκε» και ήδη κατέγραψε

μεγάλες απώλειες.

Μια πρώτη συνέπεια για την Ευρώπη είναι το γεγονός ότι, τα κινεζικά πρϊόντα αλουμινίου και Χάλυβα θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη μ ότι αυτό σημαίνει για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προστατέψει τις εταιρείες της και να επιβάλλει με την σειρά της δασμούς και πιθανότατα να το κάνει στις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά και στις εταιρίες χάλυβα και Αλουμινίου.

Ο προστατευτισμός οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια και ίσως αυή η απόφαση να επιδράσει καταλυτικά και στην οικονομία των ΗΠΑ, Ευρώπης και Κίνας. Επιπλέον η διαφορά ΗΠΑ- Ευρώπης είναι το γεγονός ότι, η Ευρωπαϊκή οικονομία που συνεχίζει την επέκταση της νομισματικής πολιτικής με αγορές ενω η Αμερικανική ήδη αρχίζει τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων.

Πτώση 0,7%

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 825 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,7%.

Με πτώση 0,40% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2976 ευρώ. Πτώση 0,31% για την Eurobank στα 0,81 ευρώ. Οριακή η πτώση στην Τράπεζα Πειραιώς στα 3,558 ευρώ. Οριακή άνοδος για την Alpha Bank στα 1,937 ευρώ.

Κέρδη 0,17% για τον ΟΤΕ στα 11,60 ευρώ. Άνοδος 1,09% για την Βιοχάλκο – ύστερα απο την ένταξη της μετοχής στον small Cap. Άνοδος 1,58% γαι τον Τιτάνα στα 22,55 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα