Ποια χαρτιά μοίρασαν οι εταίροι στο ελληνικό πολιτικό πόκερ

Η παράταση του προγράμματος στήριξης και και η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι εταίροι «μηδενίζουν το κοντέρ» έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και δημιουργούν ταυτόχρονα ένα σκηνικό αβεβαιότητας στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.

Για την κυβέρνηση Σαμαρά

- Βενιζέλου παρέχεται πλέον ο χρόνος να παίξει τα χαρτιά της για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, έχοντας εξασφαλίσει μια σχετικά ανώδυνη παράταση του προγράμματος στήριξης, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ή την υπογραφή νέου μνημονίου. Οι εταίροι δεν κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους, αλλά τις βάζουν στην άκρη για να ικανοποιηθούν μετά τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου.

Για την αντιπολίτευση, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι, εφόσον τελικά υπάρξουν εκλογές και κυβερνητική αλλαγή, οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση χωρίς κανένα δεδομένο.

Εάν δεν επιτευχθεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όλο το παιχνίδι θα είναι ανοιχτό, αφού δεν θα υπάρχει ούτε γραμμή στήριξης, ούτε χρηματοδότηση, ούτε βέβαια οποιαδήποτε δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους.

Εάν προκύψει μια νέα κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα δύσκολη και επείγουσα κατάσταση να διαχειριστεί. Το πρόγραμμα στήριξης θα εκπνέει σε ένα μήνα, ενώ αμέσως μετά θα υπάρχουν λήξεις ομολόγων εις χείρας της ΕΚΤ τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν. Μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διαπραγματευτεί για τρέχουσες υποχρεώσεις και ταυτόχρονα να υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της για συνολική διαπραγμάτευση.

Φαίνεται λοιπόν ότι στήνεται ένα σκηνικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης για την επόμενη κυβέρνηση, εφόσον δεν επιτευχθεί η εκλογή προέδρου. Η κυβέρνηση μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό ακριβώς το επιχείρημα της επαπειλούμενης αβεβαιότητας για να συσπειρώσει τους βουλευτές να εκλέξουν πρόεδρο ή για να επικαλεστεί προεκλογικά τον κίνδυνο περιπετειών σε περίπτωση εθνικών εκλογών.

Με λίγα λόγια, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις κορυφώνονται, βλέπουμε να έρχονται στο προσκήνιο διλήμματα αντίστοιχα με εκείνα του 2012, καθώς οι εταίροι με τη στάση τους φαίνεται να υιοθετούν την ίδια ρητορική, δείχνοντας ότι εφόσον η Ελλάδα δεν ακολουθεί τη δική τους γραμμή, όλα είναι υπό αμφισβήτηση.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα