Ποιος θα είναι ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός;

Η απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ του Brexit οδήγησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας σε πραγματικό χάος. Μεταξύ των πολιτικών «θυμάτων» ήταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον, για τον οποίο πολλοί ήταν αυτοί που αρχικά θεώρησαν ότι θα γίνει ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι Συντηρητικοί καλούνται να εκλέξουν νέο ηγέτη αλλά και νέο πρωθυπουργό. Αυτός ή αυτή θα πρέπει να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις, ίσως τις δυσκολότερες που έχει λάβει Βρετανός πρωθυπουργός μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας δούμε, όμως, ποια θα είναι η διαδικασία:

Ποιοι

είναι οι υποψήφιοι;

Υπάρχουν πέντε υποψήφιοι και φυσικά κάποιοι εξ αυτών μπορούν να αποχωρήσουν. Η προθεσμία για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα έληξε την περασμένη Πέμπτη. Τρεις εκ των υποψηφίων στήριξαν το Brexit και δύο το Bremain, όλοι, όμως, δηλώνουν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και όλοι αναμένουν να δουν πώς θα τα πάει έναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ. Το πρόβλημα για τη Μέι έγκειται στο ότι ήταν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Πότε θα γίνει η ψηφοφορία;

Την Τρίτη, οι βουλευτές των Συντηρητικών θα ψηφίσουν – με μυστική ψήφο- και όποιος λάβει τις λιγότερες ψήφους θα αποχωρήσει. Πιθανώς να αποχωρήσουν περισσότεροι από ένας. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ψηφοφορίες έως ότου μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι.

Πόσο θα διαρκέσει;

Θα υπάρξουν ψηφοφορίες δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και κάθε Πέμπτη. Μόλις μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι, τότε τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πρέπει, όντως, να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο;

Όχι απαραίτητα. Εάν η Μέι – ή κάποιος άλλος υποψήφιος – κερδίσει υψηλά ποσοστά εξ αρχής τότε ο άλλος υποψήφιος μπορεί να αποχωρήσει. Ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, θα υπάρξει νέος Βρετανός πρωθυπουργός μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο αντικαταστάτης του Κάμερον θα γίνει και πρωθυπουργός;

Φυσικά. Ο αρχηγός του κόμματος που κέρδισε τις γενικές εκλογές γίνεται και πρωθυπουργός. Οι Συντηρητικοί έχουν 330 έδρες στο 650 εδρών κοινοβούλιο της χώρας.

Γιατί αποκαλούνται και Tories?

Η λέξη «Tory» είχε διάφορες ερμηνείες στη βρετανική ιστορία. Προέρχεται από την γκαελική λέξη «παράνομος» ή «κλέφτης», η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει τους Ιρλανδούς αντάρτες ενάντια στον Κρόμεγουελ, τον 17ο αιώνα. Μετεξελίχθηκε σε έναν γενικό όρο που περιγράφει όσους τη μοναρχία. Ξεκίνησε ως χαρακτηρισμός για το Συντηρητικό Κόμμα το 1832.

Keywords
Τυχαία Θέματα