Πολιτική θύελλα στην Ισλανδία μετά τα Panama Papers

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση - Ένα βήμα πριν από την παραίτηση ο πρωθυπουργός Sigmundur David Gunnlaugsson

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πολιτική ζωή στην Ισλανδία, με την αντιπολίτευση να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης – η οποία θα συζητηθεί σήμερα το βράδυ – μετά τις αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και η σύζυγός του είναι ιδιοκτήτες της offshore μέσω της οποίας έχουν φοροδιαφύγει

πλούσιοι, διάσημοι αλλά και ο ίδιος.

Ο Sigmundur David Gunnlaugsson, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της χώρας από το 2013, δεν δίστασε να εγκαταλείψει μία «ζωντανή» συνέντευξη, όταν δέχθηκε ερώτηση για το εάν όντως συμμετείχε σε αυτήν την εταιρεία.

«Ελπίζω ότι ο Sigmundur David Gunnlaugsson έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα έχει την ευθιξία να παραιτηθεί σήμερα», δήλωσε η Birgitta Jonsdottir, μία εκ των ηγετών του Κόμματος των Πειρατών, το οποίο προηγείται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Gunnlaugsson αναρριχήθηκε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα πατάξει τα «όρνια των αγορών που κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας», αλλά όπως υποδεικνύουν οι αποκαλύψεις η offshore συγκαταλέγεται μεταξύ των «όρνιων», έχοντας κερδίσει εκατ. δολάρια ως πιστωτής των κατεστραμμένων ισλανδικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα οι πολίτες της χώρας εκφράζουν την απόλυτη αγανάκτησή τους, με σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα