Τα επόμενα κρίσιμα τεχνικά σημεία για την αγορά

Γράφει ο Απόστολος Μάνθος
Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης & Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Η ανοδική τμήση της περιοχής αντίστασης των 730 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών έδωσαν την ώθηση στο Γενικό Δείκτη για μια διερευνητική κίνηση προς το όριο «γρήγορης» αντίδρασης των 760 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η έντονα ανοδική γωνία κλίσης, σχεδόν 80 μοίρες, των τελευταίων συνεδριάσεων απαιτεί μια γρήγορη εξαέρωση τόσο των αγοραστικών δυνάμεων όσο και των υπεραγορασμένων τεχνικών ταλαντωτών ορμής. Βάση αυτού του σεναρίου θα θεωρούσαμε ως υγιή

μια κίνηση κατοχύρωσης προς τα ποσοστιαία Fibonacci Arc επίπεδα των 0,50% -0,618% που αντιστοιχούν σε επιστροφή Γενικού Δείκτη προς τις 720 με 710 μονάδες περίπου. Ένα άλλο φαινόμενο που το τελευταίο καιρό δρα στατιστικώς ανασταλτικά στο απόθεμα ανοδικών καυσίμων είναι η είσοδος τριών τραπεζών μέσα στην πεντάδα βαρύτητας του Γενικού Δείκτη (ΕΕΕ με 11,13% - ΑΛΦΑ με 10,72% - ΕΤΕ με 6,27% - ΜΟΗ με 5,61% - ΕΥΡΩΒ με 5,42%), καθώς λόγο της υψηλής μεταβλητότητάς τους εύκολα υποτροπιάζουν και κόβουν τα φτερά μιας περαιτέρω ανόδου. Πάντως παρά τις όποιες βραχυχρόνιες επιστροφές του Γενικού Δείκτη η μεσοπρόθεσμη τάση στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών μπορεί να φέρει σταδιακά το δείκτη προς το «οροπέδιο» των 857 μονάδων.

Τις 2018 μονάδες έφτασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά την ανοδική διάτρηση του προηγούμενου ανοδικού στόχου των 1.944 μονάδων, που είχαμε θέσει την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών των 2.020 με 2.025 μονάδων η overbought κατάσταση στην οποία έχουν έρθει αρκετοί ταλαντωτές τόσο σε επίπεδο δείκτη όσο και σε επιμέρους τίτλους με ισχυρή συμμετοχή σχεδόν επιβάλουν ένα pullback προς ανάκτηση δυνάμεων. Και εδώ εκτός κάποιου απρόοπτου μακροοικονομικού νέου ο μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται μετά τις 2.075 μονάδες στο επίπεδο αναγέννησης του χρηματιστηρίου πέριξ των 2.215 μονάδων.

Τα προ Brexit επίπεδα άγγιξε ο Τραπεζικός Δείκτης μπαίνοντας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη ζώνη των 1.020 με 1.035 μονάδων αφήνοντας στη συνέχεια μια καθοδική σκιά κόπωσης μετά από μια ισχυρή ανοδική κίνηση της τάξεως του +36%. Πιθανή επίσκεψη προς το πρώην προπύργιο αντίστασης των 912 μονάδων θα εγείρει την προσοχή αρκετών ενεργών “swing” επενδυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα