Βουλή: Πρώτος γύρος σύγκρουσης για τη ψήφο εμπιστοσύνης (Live)

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος. Διότι η 25η Ιανουαρίου του 2015 αυτό ακριβώς σηματοδότησε. Μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Που δεν ήρθε ώς κεραυνός εν αιθρία. Αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια. Αλλά κυρίως ήταν αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από το πολιτικό κατεστημένο. Και των πολιτικών επιλογών και πρακτικών τεσσάρων δεκαετιών που οδήγησαν

στην χρεοκοπία του 2010. Του πελατειακού συστήματος, της γενικευμένης διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της διαπλοκής, της διαρκούς διεύρυνσης των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Και ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση. Να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις. Και να βάλει σε πρώτο πλάνο και προτεραιότητα την κοινωνική πλειοψηφία και τις ανάγκες των εργαζομένων» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Το 2015 κάναμε ένα βήμα πίσω για να χουμε σήμερα πόδια να περπατάμε»

«Από τότε μεσολάβησαν πολλά. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση του 2015. Και ο πολιτικός συμβιβασμός εκείνου του καλοκαιριού. Όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να χουμε σήμερα πόδια να περπατάμε και να κάνουμε βήματα μπροστά. Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «επιλογή πολιτικής ευθύνης και θάρρους και Δημοκρατίας που καμία από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει. Ολες οι προηγούμενες ηγεσίες πηγαίνανε στον λαό πριν και μετά τις συμφωνίες ακολουθούσαν άλλη πολιτική».

«Μετά ακολούθησε πολύ δύσκολο διάστημα 3 δύσκολα χρόνια με εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων δύσκολων αξιολογήσεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μετά βρήκαμε την προσφυγική κρίση. Που μας έλαχε να διαχειριστούμε πάνω στα συντρίμμια των δύο πρώτων μνημονίων. Μια τριετία ολόκληρη σκληρών πολιτικών αγώνων και δύσκολων αποφάσεων».

«Και σήμερα μετά από όλα αυτά. Μευτά τις δυσκολίες και τα λάθη που μπορεί να έγιναν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας καινούργιας εποχής για την Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις, τις Κασσάνδρες καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο.Κάτι που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν – αυτοί οι επαγγελματίες της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας – ήρθε αυτή εδώ η κυβέρνηση και το κατάφερε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

«Και έχουμε σήμερα εξασφαλίσει πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα. Και το σημαντικότερο όμως – γιατί πολλοί δεν στέκονται σε αυτό - όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία που επλήγη από τα προγράμματα αυτά στο επίκεντρο της προσοχής μας. Το πρώτο εξάμηνο με τις 100 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αργότερα με την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, την αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, την στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, την θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας και την διαρκή προσπάθεια ακόμα και από το υστέρημα του προυπολογισμού για την στήριξη των αδυνάμων με τα κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, την επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας» επισήμανε.

Κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνησή του δίνει «καθημερινό αγώνα κόντρα για την ενίσχυση της δημοκρατίας και των θεσμών. Η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και κρίση θεσμών. Την προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα».

«Και θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης. Κάθε στιγμή κινηθήκαμε με ένα στόχο και γνώμονα: να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών. Για να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα. Και πιστεύω ότι και πράγματι είναι αυτό» είπε ο πρωθυπουργός.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα