Αγέλες λύκων εμφανίστηκαν ξανά στο Βέλγιο ύστερα από 100 χρόνια…VIDEO

14:09 19/3/2023 - Πηγή: iHunt

O μύθος θέλει τον τελευταίο εν Βελγίω λύκο να έπεσε νεκρός από το όπλο του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ τη δεκαετία του 1890.

Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από 100 χρόνια, ένας μικρός αριθμός από αυτά τα αρπακτικά έχει αρχίσει να εγκαθίσταται ξανά στη χώρα.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται ότι περίπου 15 έως 20 λύκοι ότι βρίσκονται επί του παρόντος στη χώρα, με μία αγέλη στη Φλάνδρα συν άλλη μία στη νότια Βαλλονία.

Οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, για παράδειγμα, στη γειτονική Γαλλία

και Γερμανία, όπου πιστεύεται ότι ζουν τώρα εκατοντάδες τέτοια αρπακτικά, ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επανεισαγωγής λύκων.

Η επανεμφάνιση των λύκων στο Βέλγιο είναι μέρος μιας ευρύτερης επέκτασης στην Ευρώπη γεγεονός που προκαλεί συναγερμό σε ορισμένες κοινότητες, ενώ ως φαινόμενο είναι ευπρόσδεκτο από τους οικολόγους.

Αλλά η αναβίωση αυτού του ζώου, σίγουρα δεν συνιστά μια είναι απλή πράξη της φύσης.
«Ο λόγος της επιστροφής τους είναι κυρίως η νομική προστασία», λέει ο Jan Gouwy, ερευνητής στο Φλαμανδικό Ινστιτούτο για την Φύση και τη Δασική Ερευνα (INBO).

Η προστασία για τους λύκους καθιερώθηκε βάσει της Σύμβασης της Βέρνης και της επακόλουθης κοινοτικής οδηγίας για τους οικοτόπους του 1992. Αυτό απαγόρευε τη σκόπιμη σύλληψη ή θανάτωση ενός λύκου, με ορισμένες εξαιρέσεις.

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχουν συμβεί πολλά στην Ευρώπη και ο λύκος άρχισε πραγματικά να διασκορπίζεται σε όλη την ήπειρο», εξηγεί ο Jan Gouwy.

Μια πανευρωπαϊκή αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2022 ανέφερε ότι, «μετά από μια σοβαρή μείωση το πρώτο μισό του 20ου αιώνα», τα δεδομένα υποδηλώνουν τώρα ότι «ο συνολικός αριθμός λύκων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι πιθανό να ανέρχεται στους 19.000».

Η ανάλυση (μέσω των περιττωμάτων τους) των διατροφικών προτιμήσεων των λύκων του Βελγίου έδειξε ότι τρώνε κυρίως ζαρκάδια και αγριογούρουνα.

Αλλά περίπου το 15% της διατροφής τους προέρχεται από την κτηνοτροφία.

«Ο λύκος είναι πάντα στο μυαλό μας», λέει ο Johan Schouteden τοπικός εκτροφέας προβάτων τα οποία βόσκουν περικυκλωμένα από έναν ηλεκτρικό φράχτη.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα καλώδια, να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα ραβδιά. Δεν υπάρχει φράχτης που να σε προστατεύει από τους λύκους.

Ο λύκος είναι τόσο έξυπνος, που ξεπερνάει κάθε φράχτη».

Δεκάδες πρόβατά του, λέει, έχουν θανατωθεί από τότε που άρχισαν να επανεμφανίζονται λύκοι σε αυτό το μέρος του Βελγίου το 2018.

Η κατάσταση έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια, με 3.000 ντόπιους να συμμετέχουν σε διαδήλωση το 2021.

Ο Johan έχει φωτογραφίες από κατασπαραγμένα ζώα του, που εννοείται δεν είναι δημοσιεύσιμες.

Δίδονται μεν αποζημιώσεις για τα χαμένα ζώα και χρήματα για την ηλεκτρική περίφραξη, αλλά ο κτηνοτρόφος λέει ότι αυτό δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος.
«Θέλω να ζήσω με τον λύκο», λέει. «Αρκεί να πληρωθούμε για όλη την επιπλέον εργασία και όλη την επιπλέον δουλειά που πρέπει να κάνουμε».

Άλλοι υποστηρίζουν πιο ριζοσπαστικά αντίμετρα, με ορισμένους νομοθέτες της ΕΕ να ψηφίζουν πρόσφατα υπέρ της υποβάθμισης του προστατευόμενου καθεστώτος του λύκου.

Ήταν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, αλλά οι υπέρμαχοί του υποστηρίζουν ότι δεν θα καταστεί δυνατό να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού χωρίς ισχυρότερους ελέγχους.

Στη Σουηδία, 57 λύκοι πυροβολήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο σε ενα κυνήγι με άδεια της κυβέρνησης. Πολλοί αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της θανάτωσης.

Το θέμα τράβηκε επίσης την νέα προσοχή του κοινού όταν η Ντόλι, ένα πόνυ που ανήκει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατασπαράχθηκε από έναν λύκο πέρυσι στη Γερμανίαπέρυσι.

Ο λύκος – του οποίου το επίσημο όνομα είναι GW950m – έχει τώρα άδεια εκτέλεσης καθώς έχει συνδεθεί με επαναλαμβανόμενες επιθέσεις. η επιστροφή τους πυροδότησε κάποιο «πανικό».

“Οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους. Πρέπει να χτίσουν γερούς φράχτες. Εάν το κάνουν, είναι απολύτως δυνατό να συνυπάρξουν με λύκους.” λέει ο ερευνητής του Φλαμανδικού Ινστιτούτου.

Ο ίδιος ερωτάται από το ΒΒC αν υπάρχει κάποιο πραγματικά πραγματικά θετικό στοιχείο στην αναβίωση των λύκων στην Ευρώπη.

Απαντά ότι τα αρπακτικά βοηθούν στην καταστολή των επιπέδων ασθενειών επειδή λεηλατούν άρρωστα και νέα άτομα και αντιστρέφει την ερώτηση.
«Αυτό που πρέπει να ρωτήσετε είναι αν όλα πρέπει να έχουν θετική επίδραση στον τρόπο που τα βλέπουμε εμείς ως άνθρωποι».

«Ίσως κάποια ζώα έχουν απλώς το δικαίωμα να υπάρχουν, όχι μόνο επειδή τα βρίσκουμε χρήσιμα».

Mε πληροφορίες από BBC

The post Αγέλες λύκων εμφανίστηκαν ξανά στο Βέλγιο ύστερα από 100 χρόνια…VIDEO appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα