Μόνιμοι …κάτοικοι Μαγνησίας, λύκοι, αγριογούρουνα και αλεπούδες

07:31 25/11/2023 - Πηγή: iHunt
Μόνιμοι …κάτοικοι Μαγνησίας, λύκοι, αγριογούρουνα και αλεπούδες

Κάνουν βόλτες σε αυλές σπιτιών, κατασπαράσσουν κοπάδια και προκαλούν πανικό

Καθημερινή παρουσία ακόμη και σε αυλές κατοικιών έχουν το τελευταίο διάστημα κοπάδια άγριων ζώων στη Μαγνησία σκορπώντας τρόμο, αλλά και έκπληξη, στους κατοίκους.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – https://www.taxydromos.gr/

Κραυγές

λύκων, παρ’ ολίγον μετωπικές συγκρούσεις με αγριογούρουνα, «βόλτες» αλεπούδων σε αυλές σπιτιών είναι τα γεγονότα που καταγράφηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες στη Μαγνησία με τους κατοίκους, αλλά και τους κτηνοτρόφους να εκφράζουν την ανησυχία τους για την επέλαση άγριων ζώων.

Καθημερινό χαρακτηρίζουν, τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι της Ανάβρας το φαινόμενο εμφάνισης αγέλης ή και μεμονωμένων λύκων σε χωράφια της περιοχής προσπαθώντας να βρουν τροφή.

Το φαινόμενο εμφάνισης λύκων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, όμως, η κατάσταση προκαλεί ανησυχία περισσότερο από ποτέ.

«Πέρυσι είδαμε λύκο να κάνει βόλτα μέσα από την πλατεία της Ανάβρας ενώ φέτος φτάνει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στις αυλές των σπιτιών» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ανάβρας Κώστας Κελάφας, ο οποίος προσθέτει ότι, ευτυχώς, δεν έχει σημειωθεί επίθεση σε άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Βελεστίνο: Σκύλος επιτέθηκε σε κοριτσάκι 4,5 ετών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Αλμυρού Δημήτρης Βελάνης αναφέρει ότι η παρουσία λύκων στα ορεινά χωριά αποτελεί σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.


Δημήτρης Βελάνης: Είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, αλλά να μπαίνουν και στις αυλές των σπιτιών ή να κάνουν βόλτες σε πλατείες χωριών, είναι τραβηγμένο

Ο ίδιος δραστηριοποιείται στην περιοχή των Κωφών Αλμυρού και έχει συναντήσει πολλές φορές λύκο τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και της ημέρας.

«Είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, αλλά να μπαίνουν και στις αυλές των σπιτιών ή να κάνουν βόλτες σε πλατείες χωριών, είναι τραβηγμένο. Οι λύκοι γενικά τον φοβούνται τον άνθρωπο και τη φασαρία, δεν είναι σαν τις αλεπούδες» εξηγεί ο κ. Βελάνης που και ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει υπερπληθυσμός των λύκων.

Ωστόσο, εμφάνιση λύκου είχαμε ακόμη και στην περιοχή των Γλαφυρών, ενώ κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές του Πηλίου, ακόμη και σε παραθαλάσσια μέρη αναφέρουν ότι, πλέον, δεν τους ξαφνιάζει η εμφάνισή τους.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι εμφανίζονται σε συγκεκριμένα μέρη. Οι λύκοι, προκειμένου να βρουν τροφή θα μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα. Είναι ζώα που θέλουν τον χώρο τους, και πόσο μάλλον, όταν κινούνται με τη μορφή αγέλης» αναφέρει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Μαγνησίας Γιάννης Τίρχας.

Γιάννης Τίρχας: Δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι φυσιολογική η συνύπαρξη άγριων ζώων με τον άνθρωπο

Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια».

Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του «Αρκτούρου» που παρακολουθούν την εξέλιξή του φαινομένου.

«Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Παναγιώτης Στεφάνου.

Ζημιά στους κτηνοτρόφους

Η εμφάνιση των λύκων, όμως, ελλοχεύει κινδύνους.

Ο κ. Κελάφας γίνεται καθημερινός αποδέκτης των δεκάδων παραπόνων των κτηνοτρόφων της περιοχής που δίνουν μάχη να προστατεύσουν τα κοπάδια τους.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι λύκοι έχουν καταβροχθίσει περισσότερα από 50 γιδοπρόβατα και περίπου στα 10 μοσχάρια. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση. Άλλες χρονιές οι αριθμοί αυτοί σημειώνονταν στη διάρκεια μίας ολόκληρης χρονιάς και όχι σε λιγότερο από έναν μήνα» τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι οι λύκοι επιτίθεται και σε κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα.

Στα ορεινά χωριά της ευρύτερης περιοχής της Ανάβρας, αν δεν βλέπουν τους λύκους μέσα στους δρόμους και τις αυλές των χωριών, ακούν τα ουρλιαχτά τους, σχεδόν κάθε βράδυ.

«Μέχρι στιγμής τα κοπάδια είναι ελεύθερα. Τι θα γίνει όταν μπουν στα μαντριά; Θα βλέπουμε λύκους να πηδάνε και να τα κατασπαράσσουν;» διερωτάται ο κ. Κελάφας.


Κώστας Κελάφας:
Πέρυσι είδαμε λύκο να κάνει βόλτα μέσα από την πλατεία της Ανάβρας και φέτος φτάνει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στις αυλές των σπιτιών

Από την πλευρά του, ο κ. Τίρχας αναφέρει ότι οι λύκοι μπαίνουν σε στάβλους κτηνοτρόφων κατασπαράσσοντας ολόκληρα κοπάδια.

«Δεν είναι ζώα που αρκούνται στο να φάνε ή να τραυματίσουν απλώς ένα ζώο. Είναι ζώα που αφανίζουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Το βιώνουμε εμείς οι κυνηγοί που τρώνε τα κυνηγόσκυλά μας, το βιώνουν, όμως, ακόμη περισσότερο οι κτηνοτρόφοι» προσθέτει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Μαγνησίας.

Υπερπληθυσμός και στους αγριόχοιρους

Τεράστια αύξηση του πληθυσμού παρατηρείται και στα αγριογούρουνα που η εμφάνισή τους σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει αισθητή ακόμα και μέσα στα όρια του αστικού ιστού του Βόλου.

Ο κ. Τίρχας ανέφερε ότι κοπάδια αγριόχοιρων υπάρχουν ακόμη και στην περιοχή πίσω από το Πανθεσσαλικό στάδιο, λίγα μέτρα πάνω από τον Περιφερειακό.

«Ο αγριόχοιρος είναι παντού πλέον. Υπάρχει υπερπληθυσμός, αλλά υπάρχει και υβριδισμός, δηλαδή αγριογούρουνα να ζευγαρώνουν με χοίρους ελευθέρας βοσκής και να γεννώνται μικρά, στα οποία υπάρχει πολύ μικρή θνησιμότητα» εξηγεί ο κ. Τίρχας.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ισχυρότερη παρουσία των αγριόχοιρων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε χωριά του κάμπου.

Λόγω της απουσίας τροφής, οι αγριόχοιροι κάνουν επέλαση σε καλλιέργειες αγροτών, κυρίως καλαμπόκια, με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές.

Ανάγκη για μέτρα

Την ανάγκη η πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα για την όλο και αυξανόμενη παρουσία των άγριων ζώων ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές επιδεικνύει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Μαγνησίας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος και η μέριμνα για την προστασία του έχει αφεθεί σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, όπως ο Αρκτούρος, αλλά θα πρέπει και το κράτος να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

«Δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι φυσιολογική η συνύπαρξη άγριων ζώων με τον άνθρωπο. Οι κυνηγετικές οργανώσεις κάνουμε μελέτες για το πώς θα απομακρυνθούν οι λύκοι, αλλά και τα υπόλοιπα άγρια ζώα από το περιβάλλον του ανθρώπου» τονίζει.

The post Μόνιμοι …κάτοικοι Μαγνησίας, λύκοι, αγριογούρουνα και αλεπούδες appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα