«Να μπαίνεις φυλακή κάθε Παρασκευή»: Γιατί η Τζέιν Φόντα είναι ένα πανίσχυρο πρότυπο

13:25 3/11/2019 - Πηγή: People

Η αλλαγή δεν είναι κάτι που γίνεται άμεσα. Ακόμα και η πιο μικρή αλλαγή, θέλει χρόνο για να φανεί. Η προσπάθεια σου είναι μια επένδυση. Σήμερα φυτεύεις και ποτίζεις, ανθίζει αύριο ή μεθαύριο. Φανταστείτε πόσο ισχύει αυτό για μια τεράστια αλλαγή, όπως είναι αυτή που αφορά το σύνολο της ανθρωπότητας απέναντι στον πλανήτη, απέναντι στον κόσμο μας που μέχρι σήμερα μόνο καταστροφή του έχουμε προκαλέσει. Αυτό δημιουργεί απαισιοδοξία. Έρχονται όμως πρόσωπα όπως η Τζέιν Φόντα για να μας ποτίσουν με αισιοδοξία.

Γιατί δεν είναι μόνο η νέα

γενιά που πρέπει να βγει μπροστά. Είναι η παλιά γενιά που πρέπει να δημιουργήσει την ευκολία στη νέα για να αδράξει το καλύτερο μέλλον. Η παλιά γενιά σε θεσμικό επίπεδο αντιστέκεται και προκαλεί παρακωλύσεις. Σε επίπεδο απλών πολιτών όμως, υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που μας γεμίσουν με θάρρος, ελπίδα και θαυμασμό. Δεν έχουν αυτό το φροϋδικό υπερεγώ που λέει «Είμαι ηγέτης, είμαι καλύτερος σου». Έχουν το απλό Εγώ που λέει «Έλα να γίνουμε και οι δύο καλύτεροι…μαζί!». Κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Να στεκόμαστε όλοι ισοϋψείς με τους άλλους.

Η Τζέιν Φόντα και ο Σαμ Γουότερστον, δύο θρύλοι του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος, βρήκαν ένα τεράστιο νόημα ζωής σε αυτή την ηλικία.

Εκείνη θα κλείσει τα 82 τον Δεκέμβριο. Εκείνος τα 79 στις 15 του μήνα. Κι όμως αυτοί οι αριθμοί δεν εξουσιάζουν πολλά πάνω τους. Στο σώμα τους και τον οργανισμό τους μπορεί, αλλά στο πνεύμα τους σχεδόν τίποτα. Κι αυτό είναι το σπουδαίο στο κάτω κάτω της γραφής.

Οι δυο τους συμμετέχουν εδώ και δύο μήνες στις πορείες για το κλίμα που γίνονται έξω από το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον. Η χθεσινή ημέρα ήταν η 4η σερί Παρασκευή που τους συνέλαβε η αστυνομία. 4η για τη Φόντα, 2η για τον Γουότερστον. Οικειοθελώς. Ειρηνικά. Χωρίς βία. Αυτός ήταν ο στόχος και των δύο. «Get arrested every Friday» είναι το κίνημα της αλλαγής. Τζέιν Φόντα και Σαμ Γουότερστον πρωτοστατούν για να πιέσουν την κυβέρνηση και το Κογκρέσο και τη Γερουσία να μην αγνοήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού, να λάβουν μέτρα για να γίνουν οι ΗΠΑ ένα κράτος που θα καθοδηγήσει τον κόσμο στη σωτηρία του πλανήτη. Αν δεν το κάνουν αυτοί, κάθε προσπάθεια θα είναι μάταιη.


«Δάνεισα το παλτό μου σε μια γυναίκα που κρύωνε, αλλά της το πήρα πίσω γιατί ήταν το στρώμα μου. Τα 82χρονα οστά μου πονούν» ανέφερε στο CNN η Τζέιν Φόντα μετά από ακόμα ένα βράδυ στη φυλακή. Όμως το 82χρονο μυαλό της ανθίζει, είναι έμπλεο δύναμης και χαράς γιατί ξέρει ότι όταν θα κοιταχτεί στον καθρέφτη, δεν θα νιώθει ντροπή. Θα έχει κάνει παραπάνω απ΄αυτό που της αναλογεί για τον πλανήτη.

Η Τζέιν Φόντα ήταν πάντοτε μια γυναίκα άξια θαυμασμού. Ήταν πάντοτε μια γοητευτική γυναίκα. Τώρα όμως, στα 82 της, είναι πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Το αγωνιστικό της πνεύμα, κι αυτής και του Γουότερστον, είναι για κλωνοποίηση, για μετάγγιση!


Keywords
Τυχαία Θέματα