Αβραμόπουλος: Η στρατηγική συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ δεν αποτελεί απειλή

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ «που δεν στρέφεται εναντίον κανενός», όπως τονίστηκε με έμφαση και από τις δύο πλευρές, επανεπιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ και της συναντήσεώς του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Mose Ya’alon.

«Όσον αφορά στον τομέα της Άμυνας, όπως είχα τονίσει στην προηγούμενη θητεία μου, όταν πριν από δύο χρόνια με είχε επισκεφθεί ο Ehud Barak στην Αθήνα,

αυτή η στρατηγική συνεργασία δεν συνιστά απειλή για κανέναν. Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός για να προσθέσει: «Επιθυμία και των δύο είναι να συνεργαστούμε, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και τεχνογνωσία. Αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης, με τις κοινές ασκήσεις, στέλνουμε το μήνυμα ότι θέλουμε να συνεργαστούμε στο όνομα αυτών των στόχων. Αυτό είναι το πνεύμα που διέπει τις σχέσεις μας».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ Mose Ya’alon αφού καλωσόρισε τον Δ.Αβραμόπουλο, τόνισε ότι «Εμείς θεωρούμε ότι η στρατηγική σχέση που έχει εδραιωθεί μεταξύ των χωρών μας δεν τίθεται εναντίον κανενός, αλλά εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Θεωρώ ότι με την παρουσία σας σήμερα εδώ, με σκοπό να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι δύο δημοκρατίες αναζητούν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Σήμερα θα συζητήσουμε τις αμυντικές μας σχέσεις και άλλους τομείς της οικονομίας, όπου πολλά θα πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ ο Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres, ενώ επισκέφθηκε ακόμη τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ και εξήρε τον ρόλο του Πατριαρχείου, ως παράγοντα συνεννοήσεως και γεφύρας επικοινωνίας λαών και θρησκειών και ως διαρκούς πρέσβη του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Κατά τις συζητήσεις, Ελληνική και Ισραηλινή πλευρά επικεντρώθηκαν στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας και των διαδικασιών αξιοποιήσεως του έμψυχου δυναμικού και επιμορφώσεως, στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες σταθερής ανταλλαγής θέσεων και απόψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επίσημη επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ ολοκληρώθηκε η διυπουργική Ελλάδος-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2013, χωρίς όμως τότε τη συμμετοχή των Υπουργών Αμύνης των δύο χωρών, καθώς ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ βρίσκονταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θεωρείται και ως ανταποδοτική της προηγούμενης – προ διετίας περίπου – επισκέψεως στην Ελλάδα του τότε Ισρταηλινού ΥΠΑΜ (και πρώην Πρωθυπουργού) Στρατηγού ε.α.Ehud Barak.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα