Πέθανε ο Σταύρος Αβδούλος

Άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών ο δικηγόρος και μέλος της ΔΗΜΑΡ Σταύρος Αβδούλος.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Φώτης Κουβέλης.

Ο Σταύρος Αβδούλος γεννήθηκε το 1917 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομικά και τον Ιούνιο του 1941 διορίστηκε δικηγόρος στον Πειραιά.

Έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο Αλβανικό μέτωπο, τραυματίστηκε στη μάχη για την κατάληψη της Κορυτσάς και στις αρχές του 1942 εντάχθηκε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ). Συνελήφθη από τους Γερμανούς, για την αντιστασιακή του δράση, τον Μάιο του 1944 και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο των Ες-Ες στο Χαϊδάρι μέχρι την απελευθέρωση.

Στα χρόνια των διωγμών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εξορίστηκε ως επιστρατευμένος έφεδρος ανθυπολοχαγός για τρία χρόνια στη Μακρόνησο- και για άλλα τρία στον Άη Στράτη. Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη από την χούντα των συνταγματαρχών και εκτοπίστηκε στη Γυάρο.

Εξέδωσε τα βιβλία: "Γιατί χάθηκε η Νίκη", "Το φαινόμενο Μακρόνησος", "Λαϊκές παραδόσεις", "Νίκος Ζαχαριάδης μύθος και πραγματικότητα".

Συμμετείχε ενεργά στον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) μέχρι τις τελευταίες ώρες της ζωής του, έχοντας την ευθύνη της διεύθυνσης του περιοδικού ΕΑΜ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Σε όλη του τη ζωή ο Σταύρος Αβδούλος αγωνίστηκε για την ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος και την προώθηση των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του στην ίδρυση της ΔΗΜΑΡ. Στους οικείους του τα θερμά μου συλλυπητήρια

Keywords
Τυχαία Θέματα