Beatles: Στο “σφυρί” πίνακας που ζωγράφισαν και τα τέσσερα “Σκαθάρια”

13:32 7/2/2024 - Πηγή: InStyle

Οι Beatles συνεχίζουν να συγκινούν τους αφοσιωμένους θαυμαστές τους, ακόμη και μισό αιώνα μετά τη διάλυσή τους. Ένας πίνακας ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκε και από τα τέσσερα θρυλικά “Σκαθάρια”, τον John Lennon, τον Paul McCartney, τον George Harrison και τον Ringo

Starr, πουλήθηκε πρόσφατα για 1,7 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα, η τιμή πώλησης ξεπέρασε κατά πολύ την εκτίμηση της προπώλησης που ήταν 400.000-600.000 δολάρια. Το έργο Τέχνης ήταν μέρος της “Έκτακτης Πώλησης” του Christie’s, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christie’s (@christiesinc)

Ο πίνακας, που δημιουργήθηκε το 1966, φέρει τον τίτλο Εικόνες μιας γυναίκας. Το συγκρότημα επισκέφθηκε την Ιαπωνία για να δώσει πέντε συναυλίες στην αρένα Nippon Budokan του Τόκιο. Ωστόσο, λόγω της αναστάτωσης που προκαλούσαν όπου κι αν πήγαιναν, οι Beatles περιορίζονταν κυρίως στην προεδρική σουίτα του Tokyo Hilton όταν δεν βρίσκονταν στη σκηνή. Καθώς είχαν πάρει κάποια είδη Τέχνης ως δώρα από ντόπιους θαυμαστές, οι τέσσερις μουσικοί αποφάσισαν να περάσουν λίγο χρόνο ζωγραφίζοντας.

Credit: www.christies.com

Αντί να δουλεύουν σε ξεχωριστά έργα, το συγκρότημα μοιράστηκε έναν ενιαίο καμβά. Έβαλαν το χαρτί κάτω από μια επιτραπέζια λάμπα και ο καθένας ανέλαβε από μία γωνία, ώσπου τελικά συναντήθηκαν στη μέση. Ο καθένας τους χρησιμοποίησε μια διαφορετική εκδοχή της αφηρημένης τεχνοτροπίας, αναμειγνύοντας χρώματα και σχήματα για να μεταφέρει την κοσμοθεωρία του. Μόλις τελείωσαν, υπέγραψαν όλοι στο κέντρο του έργου, εκεί όπου βρισκόταν η λάμπα.

Η διαδικασία καταγράφηκε από τον φωτογράφο Robert Whitaker. “Σταμάτησαν [να ζωγραφίζουν], πήγαν να κάνουν μια συναυλία, και μετά είπαν: Ας επιστρέψουμε στον πίνακα!” είπε αργότερα ο Whitaker. “Ποτέ δεν τους είδα πιο ήρεμους ή πιο ικανοποιημένους από ό,τι εκείνη την εποχή“. Ο πίνακας ανήκε τότε στον Tetsusaburo Shimoyama, μια εξέχουσα προσωπικότητα στον ιαπωνικό τομέα της ψυχαγωγίας. Αργότερα θα άλλαζε χέρια αρκετές φορές πριν πωληθεί στον Christie’s από την Tracks Ltd UK, έναν από τους κορυφαίους εμπόρους σπάνιων αναμνηστικών των Beatles.

Credit: www.christies.com

“Είναι τόσο σπάνιο να έχεις ένα έργο σε χαρτί εκτός του μουσικού τους καταλόγου που είναι [ένα] φυσικό κειμήλιο, αυτό το απτό αντικείμενο με τη συμβολή και των τεσσάρων Beatles“, δήλωσε ο ειδικός του Christie’s Casey Rogers. “Είναι αναμνηστικό, είναι ένα έργο Τέχνης, απευθύνεται πιθανώς σε ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα συλλεκτών… Είναι ένα υπέροχο κομμάτι αφήγησης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα