Eurovision 2024: Όλο το παρασκήνιο από τον αποκλεισμό του Ολλανδού Joost Klein

17:42 12/5/2024 - Πηγή: InStyle

O αποκλεισμός του Joost Klein και της Ολλανδίας από τον τελικό της Eurovision προκάλεσε σοκ στους λοιπούς διαγωνιζομένους αλλά και θύελλα αντιδράσεων.

Ο ολλανδικός φορέας προσέφερε αμέριστη υποστήριξη στον εκπρόσωπό του στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, από τον οποίο ο Klein αποκλείστηκε έπειτα από υποτιθέμενη καταγγελία γυναίκας οπερατέρ. Μάλιστα, το βράδυ του τελικού εξέφρασε την απόλυτη δυσαρέσκεια του για τη “δυσανάλογα αυστηρή” απόφαση του αποκλεισμού, αποφασίζοντας

να μην εμφανιστεί σε απευθείας σύνδεση εκπρόσωπος της κριτικής επιτροπής για να δώσει το 12αρι της Ολλανδίας, όπως είθισται.

Με δήλωσή του στο X o ολλανδικός τηλεοπτικός σταθμός AVROTROS που μεταδίδει τον διαγωνισμό, σημείωσε χαρακτηριστικά: “Τώρα που ο AVROTROS δεν είναι πλέον μέρος του τελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να ανακοινώσουμε απευθείας τους βαθμούς μας. Σε συνεννόηση με τη Nikkie de Jager, η οποία επρόκειτο να ενεργήσει ως εκπρόσωπός μας απόψε, αποφασίσαμε να μην το κάνουμε. Ακριβώς όπως η Nikkie, φανταστήκαμε αυτό το βράδυ πολύ διαφορετικά.“

Statement spokesperson #europapa #eurovision #eurovision2024 pic.twitter.com/DPkLzT0IUw

— Songfestival (@songfestival) May 11, 2024

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της EBU, Martin Österdahl, ανακοίνωσε με φανερό εκνευρισμό ότι η Ολλανδία έδινε τους 12 βαθμούς της στην Ελβετία, με το Nemo να κάνει μια γκριμάτσα λύπης για την απουσία του Klein, από τη μεγάλη -κατά τα άλλα- μουσική βραδιά.

Ο αποκλεισμός του εκπληκτικού Joost Klein από τον τελικό, του μοναδικού τραγουδιού που μιλούσε για την ενότητα της Ευρώπης, ήρθε ύστερα από καταγγελία γυναίκας μέλους της παραγωγής της EBU, που διοργανώνει την εκδήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διερευνά ένα περιστατικό που αφορούσε στον 26χρονο τραγουδιστή. Αρχικά η διοργανώτρια Αρχή είχε αναστείλει τη συμμετοχή της Ολλανδίας από τη γενική πρόβα για τον τελικό της Eurovision, τελικά όμως, όπως ανακοινώθηκε από την EBU, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του Joost Klein από τον διαγωνισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eurovision Song Contest (@eurovision)

Η ανακοίνωση της EBU

Στην ανακοίνωση της EBU αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η σουηδική αστυνομία ερεύνησε μια καταγγελία που έγινε από μια γυναίκα μέλος της ομάδας παραγωγής μετά από περιστατικό που σημειώθηκε ύστερα από την εμφάνισή του στον ημιτελικό της Πέμπτης». Και επισημαίνει: «Ενώ η νομική διαδικασία συνεχίζεται, δεν θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσει να συμμετέχει στον διαγωνισμό», ενώ ξεκαθαρίζει πως ο αποκλεισμός δεν έχει σχέση με κανέναν άλλο ερμηνευτή ή μέλος αντιπροσωπείας.

Έτσι στον τελικό του 68ου ευρωπαϊκού διαγωνισμού εμφανίστηκαν 25 χώρες και όχι 26. Η πρώτη αντίδραση στον αποκλεισμό του Joost Klein από τον τελικό της Eurovision, ήρθε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τον τηλεοπτικό σταθμό Avrotros, που φιλοξενεί τον διαγωνισμό στην Ολλανδία, καθώς θεωρεί τον αποκλεισμό του Ολλανδού καλλιτέχνη «δυσανάλογο».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eurovision Song Contest (@eurovision)

Το κανάλι ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρήκε τον αποκλεισμό «δυσανάλογο» δηλώντας ότι η «απόφαση είναι σοκαριστική». «Λυπούμαστε βαθύτατα και θα επιστρέψουμε σε αυτό αργότερα», προσθέτει ο τηλεοπτικός σταθμός που αποτελεί μέρος του ολλανδικού δημόσιου συστήματος ραδιοτηλεόρασης.

Στο μεταξύ, στα social media έγινε χαμός με τον αποκλεισμό του δημοφιλέστατου Klein που έπαιζε ψηλά στα στοιχήματα. “Δικαιοσύνη για τον Joost” “Φέρτε πίσω τον Joost” βροντοφώναζαν οι fan της ολλανδικής συμμετοχής.

H απάντηση της Ολλανδίας

Αναλυτικά, ο ολλανδικός φορέας ανακοίνωσε τα εξής: “Λάβαμε γνώση του αποκλεισμού από την EBU. Η AVROTROS θεωρεί τον αποκλεισμό δυσανάλογο και είναι σοκαρισμένη από την απόφαση. Λυπούμαστε βαθύτατα γι’ αυτό.

Ένα περιστατικό συνέβη μετά την παράσταση της περασμένης Πέμπτης. Παρά τις ξεκάθαρες συμφωνίες, ο Joost βιντεοσκοπήθηκε όταν μόλις είχε κατέβει από τη σκηνή και έπρεπε να σπεύσει στο greenroom. Εκείνη τη στιγμή, ο Joost έδειξε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε να βιντεοσκοπηθεί. Αυτό δεν έγινε σεβαστό. Αυτό οδήγησε σε μια απειλητική κίνηση του Joost προς την κάμερα. Ο Joost δεν άγγιξε τη γυναίκα της κάμερας. Το περιστατικό αυτό καταγγέλθηκε και ακολούθησε έρευνα από την EBU και την αστυνομία.

Statement AVROTROS #europapa #eurovision #eurovision2024 pic.twitter.com/XunuOe4jU6

— Songfestival (@songfestival) May 11, 2024

Χθες και σήμερα συμβουλευτήκαμε εκτενώς την EBU και προτείναμε διάφορες λύσεις. Παρ’ όλα αυτά, η EBU εξακολουθεί να αποφασίζει να αποκλείσει τον Joost Klein. Η AVROTROS θεωρεί την ποινή πολύ βαριά και δυσανάλογη. Υποστηρίζουμε τους καλούς τρόπους -ας μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σχετικά με αυτό- αλλά κατά την άποψή μας, η εντολή αποκλεισμού δεν είναι ανάλογη με αυτό το περιστατικό.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι και αναστατωμένοι για τα εκατομμύρια των οπαδών που ήταν τόσο ενθουσιασμένοι για απόψε. Αυτό που έφερε ο Joost στην Ολλανδία και την Ευρώπη δεν θα έπρεπε να έχει τελειώσει με αυτόν τον τρόπο.“

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eurovision Song Contest (@eurovision)

Βαρύ ήταν το κλίμα στον τελικό και σίγουρα εμφανής η απουσία του Joost. Η Σουηδία δεν είχε να διαχειριστεί μόνο τις συνέπειες της απόφασης του αποκλεισμού της Ολλανδίας. Είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με τον αποκλεισμό του Βελγίου το βράδυ της Πέμπτης.

Στους δρόμους του Μάλμε επικρατούσε χάος, καθώς οι διοργανωτές ήταν σε κατάσταση συναγερμού με τις διαδηλώσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ να προκαλούν μεγαλύτερη αγωνία. Αναγκάστηκαν να στήσουν τεράστιο δακτύλιο από χαλύβδινα φράγματα γύρω από τον χώρο του διαγωνισμού, για να αντιμετωπίσουν την προγραμματισμένη διαδήλωση, ενώ μέσα στο στάδιο το κοινό έκανε σαφή τα αισθήματά του για τη συμμετοχή του Ισραήλ, γιουχάροντας την Eden Golan κατά την εμφάνισή της και φωνάζοντας ρυθμικά “Παλαιστίνη”, διαμαρτυρία που καλύφθηκε από επεξεργασμένα χειροκροτήματα.

Reaction in the arena pic.twitter.com/EFV9jHoLyY

ESC Tom (@EurovisionTom) May 11, 2024

Ο Ολλανδός τραγουδιστής ήταν ένα από τα φαβορί των στοιχημάτων για να κερδίσει τον διαγωνισμό με το παιχνιδιάρικο ποπ-ραπ τραγούδι του Europapa.

Ο Klein, ο οποίος έχασε τους γονείς του σε νεαρή ηλικία, δήλωσε ότι το τραγούδι αναφέρεται σε ένα ορφανό που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του, καθώς ο πατέρας του τον έμαθε να πιστεύει σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα