Golden Ratio: Η ελληνίδα σχεδιάστρια Βάσια Κωσταρά μας μιλάει για την καινούργια της συλλογή και τη βιωσιμότητα στη μόδα

12:34 4/6/2021 - Πηγή: InStyle

“More is more and less is a bore”. Αυτή είναι η φράση που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τα νέα σχέδια της συλλογής Golden Ratio από την Βάσια Κωσταρά, αφού η 70s απελευθερωτική διάθεση και ο φουτουρισμός αναμειγνύονται με απόλυτη επιτυχία, για να δημιουργήσουν μία ονειρική γκαρνταρόμπα για το καλοκαίρι του 2021.

Courtesy Vassia Kostara

“Το Golden Ratio και η σπείρα αναμειγνύονται

με τα vibes της εποχής των 70s. Η απελευθερωτική διάθεση επικρατεί μέσω από τα μοτίβα και τα σχέδια. Sexy, mini φορέματα, crochets τοπ και πλεκτές φούστες αλλά και unisex κοντομάνικα πουκάμισα είναι μερικά από όσα μπορείτε να δείτε στο νέο αυτό drop της συλλογής μου. Δεν απουσιάζουν, βέβαια, και τα μαγιό ή οι κρουαζέ φούστες, που λατρεύουν οι γυναίκες. Θέλησα μέσα από τα χρώματα και τα prints μου να εξωτερικεύσω την επιθυμία όλων να απελευθερωθούν και ελπίζω να τα κατάφερα!”

Courtesy Vassia KostaraCourtesy Vassia Kostara

Έντονα vintage prints, από paisley έως δυναμικά florals, που εμφανίζονται σε φούστες, πληθωρικά φορέματα, κοντομάνικα πουκάμισα που όλες έχουμε δανειστεί από την ανδρική γκαρνταρόμπα, sexy feminine μπικίνι αλλά και πετσέτες θαλάσσης, συνθέτουν την ιδανική γκαρνταρόμπα των διακοπών μας.

“Το καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά. Ελευθερία και ανέμελες στιγμές οπότε θα συμβούλευα τις γυναίκες να μην πάρουν μαζί τους πολλά κομμάτια και να τολμήσουν το mix and match. Τόσο για τα μαγιό τους, όσο και για τα ρούχα τους. Κάποιο μπικίνι, ένα ολόσωμο, μία wrap φούστα που φοριέται τόσο στην παραλία όσο και στις βραδινές βόλτες στα σοκάκια, ένα chrochet τοπ με σορτς, ένα kimono και ένα jean jacket. Φυσικά, μην ξεχάσει να ρίξει μέσα στην βαλίτσα της ένα maxi φόρεμα και ένα mini (για τις πιο σέξι εμφανίσεις της)”, μας είπε η ίδια η σχεδιάστρια, δίνοντάς μας τα δικά της must have items για την βαλίτσα των διακοπών μας.

Courtesy Vassia KostaraCourtesy Vassia Kostara

Στη συλλογή θα ξαναδούμε, φυσικά, τις πετσέτες θαλάσσης από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, που ήταν το απόλυτο highlight της περσινής σειράς, σε συνεργασία με το βιώσιμο brand Circular Independence, ένα καινοτόμο fashion project από την Βάσια Κωσταρά και τον Κλεάνθη Νικολαΐδη.

Το ύφασμα κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που έχουν συλλεχθεί από τα ελληνικά νησιά και τις παράκτιες περιοχές χρησιμοποιώντας μια ειδική διαδικασία επεξεργασίας και, επιπλέον, αυτό το ύφασμα μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά ανά πάσα στιγμή, δημιουργώντας έναν τέλειο, 100% βιώσιμο κύκλο του προϊόντος.

Courtesy Vassia KostaraCourtesy Vassia Kostara

Η Βάσια Κωσταρά μας μίλησε αναλυτικά για το πώς η ελληνική μόδα μπορεί να αγγίξει την βιωσιμότητα, αλλά και για την επιτυχημένη πορεία της συλλογής Golden Ratio by Vassia Kostara Limited Edition, που συμπεριλήφθηκε στο Conde Nast Traveller, ταξιδεύοντας την ελληνική μόδα και τα ελληνικά τοπία σε όλο τον κόσμο.

Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας sustainable label “Circular Independence”. Ποια ήταν η αρχική ιδέα και η πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του;

Η πρώτη μου συνεργασία με την Circular Independence πραγματοποιήθηκε πέρυσι, σχεδιάζοντας πετσέτες θαλάσσης από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που συλλέχθηκαν από παράκτιες περιοχές της Ελλάδας. Η συνάντησή μας ήρθε σε μια πολύ δημιουργική στιγμή για εμένα,αφού το «ευ ζήν», η ουσιαστική σύνδεση με το φυσικό στοιχείο και η διαμόρφωση μιας στυλιστικής ταυτότητας με επίκεντρο την άνεση είναι έννοιες που πάντα με αφορούσαν. Η δημιουργικότητα και το όραμά μας λειτούργησε με απόλυτη συμπληρωματικότητα και φέτος, πλέον μπορούμε να μιλάμε για την πρώτη unisex athleisure συλλογή ρούχων από πλαστικά μπουκάλια.

Courtesy Vassia KostaraCourtesy Vassia Kostara

Η συλλογή περιλαμβάνει κομμάτια που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Είναι σαφές πια πως η μόδα κάνει βήματα προς τη βιωσιμότητα. Πόσο εύκολο ήταν όμως να δημιουργήσετε στην Ελλάδα προϊόντα με αυτές τις προδιαγραφές; Να παραχθούν, δηλαδή, υφάσματα από πλαστικό, και πώς ήρθατε σε επαφή με την απαραίτητη τεχνογνωσία για την όλη διαδικασία παραγωγής;

Η βιωσιμότητα αποτέλεσε εξαρχής το ζητούμε για ό,τι αφορά το εταιρικό μας πλάνο και αποτέλεσε και τη βάση και τον επιδραστικό παράγοντα της φιλοσοφίας μας γύρω από ό,τι ακριβώς πρεσβεύει η Circular Independence. Τον τελευταίο χρόνο, παρακολουθούμε μια γενικότερη στροφή των εμπορικών brands προς τη βιωσιμότητα ως θεμελιώδη αξία, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό αφού αντιπροσωπεύει και αντικατοπτρίζει μια αλλαγή προσανατολισμού στην ίδια την κοινωνία. Με μια πρώτη ματιά οι δυσκολίες είναι αρκετές για ένα fashion brand καθώς η τεχνική διαχείριση νέων πρώτων υλών μας τοποθετεί εξορισμού σε αχαρτογράφητα νερά. Ωστόσο όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο και τόσο σπουδαίο, η επιθυμία νικά την ανασφάλεια αλλά και την επισφάλεια, δίνοντας μας το κίνητρο και την ευρηματικότητα για να υπερβούμε τις προκλήσεις. Εγώ έχω αναλάβει το art direction στην Circular Independence ενώ ο Κλεάνθης Νικολαΐδης κατέχει όλη την τεχνογνωσία του development γύρω από την κυκλική οικονομία και την παραγωγή υφασμάτων με οικολογική ταυτότητα.

Courtesy Vassia KostaraCourtesy Vassia Kostara

Τον Μάιο η συλλογή σας Golden Ratio by Vassia Kostara Limited Edition συμπεριλήφθηκε στο τεύχος του Conde Nast Traveller, μία εξαιρετική δουλειά. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Θεωρείτε πως η ελληνική μόδα έχει την δύναμη να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να θέσει τις βάσεις για διεθνείς συνεργασίες;

Ο Κοκκινοπηλός Φιλιππιάδας ήταν το μέρος που αποφάσισα να κάνω τη φωτογράφιση της καμπάνιας της φετινής μου συλλογής καθώς ήταν ένα μέρος κάπως άγνωστο και ανταποκρινόταν πλήρως σε όλο αυτό που είχα στο μυαλό μου ως concept. Μόλις μοιράστηκα τις φωτογραφίες από τον Κοκκινοπηλό, οι περισσότεροι έδειχναν ξαφνιασμένοι και ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι που ένα τέτοιο μέρος βρίσκεται στην Ελλάδα. Όπως ήταν φυσικό, μετά τη δημοσίευση του περιοδικού Condenast Traveller τα σχόλια ήταν ακόμα πιο διθυραμβικά και συγκινητικά. Χαίρομαι που η δουλειά μας και η συλλογή μας έκαναν γνωστό ένα πραγματικά “μαγικό μέρος” της χώρας. Πάντα πίστευα πως η ελληνική μόδα μπορεί να θέσει τους δικούς της άξονες εκτός συνόρων. Οι Έλληνες σχεδιαστές είμαστε πολύ ταλαντούχοι οπότε οι συνεργασίες μας με διεθνή brand μπορούν να χαρίσουν μία νέα διάσταση στη μόδα.

Courtesy Vassia KostaraCourtesy Vassia Kostara

Για την Γιορτή της Μητέρας είδαμε ένα πολύ ωραίο βίντεο που δημιουργήσατε με την μητέρα σας να φορά κομμάτια της Golden Ratio συλλογής και να μας δίνει συμβουλές styling. Και πραγματικά το απολαύσαμε πολύ! Θεωρείτε πως το στερεότυπο της ηλικίας έχει πια εκλείψει στην μόδα και στο πώς επιλέγουν να ντύνονται οι γυναίκες στην Ελλάδα;

Το πρώτο βίντεο με τη μαμά μου ήταν τον Μάιο του 2020 το οποίο και είχε πολύ συγκινητική ανταπόκριση στο Instagram. Και κάπως έτσι το καθιερώσαμε με μικρές παραλλαγές. Η μητέρα μου και οι φίλες της είναι από τις πρώτες γυναίκες που αγοράζουν κομμάτια των συλλογών μου, αποδεικνύοντας πως το στυλ μιας γυναίκας δεν περιορίζεται από την ηλικία της. Οι γυναίκες πλέον επενδύουν στο στυλ τους και προτιμούν να εντάσσουν στην γκαρνταρόμπα τους ρούχα που θα τις κάνουν να αισθάνονται ξεχωριστές. Μοναδικές. Προτιμούν, λοιπόν, τη διαχρονικότητα για το προσωπικό τους στυλ.

Βρείτε την συλλογή Golden Ratio στο vassiakostara.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα