Mυρσίνη Λαμπράκη: Μικρασιάτικος χαλβάς ταψιού με βούτυρο και αβγά – Βίντεο βήμα-βήμα
Όπως και να φαντάζεστε ένα χαλβά, το σίγουρο είναι ότι το μυαλό σας πάει σε ένα ζουμερό γλυκό, συχνά αρωματισμένο με κανέλλα, ροδόνερο και πορτοκαλόφλουδα με μια υποψία κρατσανιστών ξηρών καρπών, συχνά πλούσιο σε ελαιόλαδο και μοσχομυριστό από το καμένο βούτυρο.
Από την Μeat & Grill Chef Μυρσίνη Λαμπράκη.
Όπως κι αν φαντάζεστε ένα χαλβά, μπορείτε να το τολμήσετε και φυσικά να αυτοσχεδιάσετε με αυτό το γλυκό
Ας δούμε όμως σύντομα την γαστρονομική πορεία αυτού του γλυκού: Η λέξη «Χαλβάς» στα Τούρκικα σημαίνει «γλυκό», παρόλα αυτά ακόμα και στην γειτονική χώρα έχει καταλήξει να σημαίνει ένα συγκεκριμένο γλυκό.
Στην Τουρκία υπάρχουν δεκάδες σκωπτικές ιστορίες με χαλβά και μια ακόμα για την περίοδο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή! Στο Τοπ Καπί υπήρχε ειδικός χώρος στα μαγειρεία του παλατιού, ο οποίος ονομαζόταν «Χελβάχαν», δηλαδή «το σπίτι του χαλβά», όπου και παρασκευαζόνταν τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη χαλβάδων. Μερικοί από αυτούς είναι ο χαλβάς με πλούσιο σιρόπι, βούτυρο, αλεύρι και κουκουνάρια, ή απλά με σιμιγδάλι και γάλα ή με αλεύρι, βούτυρο, πετιμέζι και σουσάμι.
Το σίγουρο είναι πάντως, ότι όπως και με το καφέ οι Τούρκοι έμαθαν τα μυστικά αυτού του άκρως ενδιαφέροντος γλυκού από τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα από την αραβική Χερσόνησο μιας και στην Αραβία ακόμα και σήμερα φτιάχνουν χαλβάδες με ταχίνι, κάρδαμο, ζάχαρη, αμύγδαλα, σαφράν ή ροδόνερο.
Στον Λίβανο συναντάμε ένα πρωτοποριακό χαλβά με νωπό φρέσκο τυρί, στην Ινδία το γλυκό εμπλουτίζεται με μαύρες σταφίδες, κάρδαμο, αλλά ακόμα και με μπανάνες, κολοκύθα, καρότα και φακές…
Για να έρθουμε όμως πάλι στην Ελλάδα, εδώ ο χαλβάς είχε και έχει μια εντελώς ξεχωριστή θέση στο εορταστικό, το νηστίσιμο αλλά και το καθημερινό τραπέζι. Όσο για την ποικιλία σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει τις γειτονικές μεσογειακές χώρες, αρχής γενομένης με τον απλούστατο κλασικό λαδερό χαλβά με το σιμιγδάλι, αλλά κι εκείνον, τον εμπλουτισμένο με ασπρισμένα αμύγδαλα, καθώς και τον χαλβά της Ρήνας με βούτυρο και αβγά.
Απαλός και ράφινατος σε γεύση αυτός ο χαλβάς που σας δίνω σήμερα με τα μπόλικα ασπρισμένα αμύγδαλα είναι πολύ διαφορετικός από τον κλασικό χαλβά κατσαρόλας και αξίζει τον κόπο να τον φτιάξετε και να τον δοκιμάσετε! Εμπλουτίστε τον χαλβά με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή προσθέστε μια δυο σταγόνες πικραμύγδαλο για πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση.
Δείτε βήμα- βήμα την συνταγή, ενώ η δοσολογία ακολουθεί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mirsini Lampraki (@mirsinilampraki)
Μικρασιάτικος χαλβάς ταψιού με βούτυρο και αβγάΥλικά για 20 περίπου κομμάτια
¼ του κιλού σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και ψιλοκομμένη
4 αβγά
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
24 αμύγδαλα άσπρα ολόκληρα
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
Τρόπος παρασκευής
Δουλεύετε σε ένα μικρό μπολ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός.
Χτυπάτε χωριστά τα αβγά και τα ρίχνετε στο υπόλοιπο μείγμα. Δουλεύετε με το σύρμα των αβγών για 3-4 λεπτά να ομογενοποιθούν τα υλικά και έπειτα προσθέτετε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και την κανέλα.
Αρχίζετε σιγά-σιγά να ρίχνετε το σιμιγδάλι, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε με το σύρμα των αβγών ή με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν σχηματιστεί ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα, το οποίο να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης, το αδειάζετε σε ένα φαρδύ και ρηχό ταψί με ύψος περίπου 2-3 εκ.
Βρέχετε ένα κουτάλι και με την ανάποδη πλευρά του στρώνετε την επιφάνεια του χαλβά. Τον βάζετε στη μεσαία σκάλα του φούρνου και ψήνετε στους 180ο C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και να γίνει αρκετά ξανθή.
Εν τω μεταξύ σιγοβράζετε το σιρόπι για 20-30 λεπτά. Βγάζετε τον χαλβά από τον φούρνο, και όσο είναι ακόμη ζεστός, με ένα μυτερό μαχαιράκι τον χαράσσετε σε κομμάτια. Στην μέση κάθε κομματιού καρφώνετε ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο. Περιχύνετε αμέσως με το καυτό σιρόπι.
Τον αφήνετε να κρυώσει, τουλάχιστον για 8-10 ώρες, πριν σερβίρετε.
meat_and_grill_stories – Mirsini Lampraki
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Η Γαία Μερκούρη μάς συστήνει τον γοητευτικό πατέρα της
- «Κλάμα» με τον Κουτσόπουλο! Η ατάκα για τη Χρύσα Μιχαλοπούλου & η φιλία της μαμάς του με τον Μάλαμα
- Η ανάρτηση του Γιάννη Παπαμιχαήλ, η αναφορά στον Τσουρό & η στήριξη της Γερμανού: «Θα διαφωνήσω...»
- Η Μαύρη Σελήνη και οι όψεις της στον γενέθλιο χάρτη
- Ναταλία Γερμανού σε Γιάννη Παπαμιχαήλ: «Είναι δικαίωμά σου αλλά δεν είναι το ίδιο να λες ότι για συνέντευξη θα μου δώσετε λεφτά»
- Άγραφα: Βοσκός έπεσε σε γκρεμό ενώ προσπαθούσε να μαζέψει τα ζώα του
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη ποζάρει με τον αγαπημένο της
- Μαρκέλλα Γιαννάτου - Λευτέρης Χαρίτος: Ξαφνικός χωρισμός για το ζευγάρι!
- Mυρσίνη Λαμπράκη: Μικρασιάτικος χαλβάς ταψιού με βούτυρο και αβγά – Βίντεο βήμα-βήμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Τελευταία Νέα InStyle
- Mυρσίνη Λαμπράκη: Μικρασιάτικος χαλβάς ταψιού με βούτυρο και αβγά – Βίντεο βήμα-βήμα
- Baseball Hat Era: Ο ήλιος βγαίνει τα καπέλα μπαίνουν- Πώς θα τα φορέσουμε
- Χάρης Χριστόπουλος-Ανίτα Μπραντ: Εξιτήριο από το μαιευτήριο με τον νεογέννητο γιο τους – ΦΩΤΟ
- Δημήτρης Παπανικολάου: Συγκλονίζει η κόρη του που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού – “Βρήκα φίλους που με δέχτηκαν γι’ αυτό που είμαι”
- Justin Timberlake: Πρωταγωνιστεί στην καμπάνια του Louis Vuitton
- Bruce Willis: Τα συγκινητικά throwback στιγμιότυπα με την κόρη του Mabel για τα 11α γενέθλιά της, ενώ δίνει μάχη με την άνοια
- Tweed Σακάκι: 3 τρόποι να φορέσετε το καθωσπρέπει τζάκετ και να δείχνει μοντέρνο
- Reese Witherspoon: Κατέθεσε και επίσημα αίτηση διαζυγίου από τον Jim Toth
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Κουτσόπουλος: Το σχόλιο του Πορφύρη για τη Μιχαλοπούλου και το μαχαίρι!
- Τι σημαίνει αυτή η φωτεινή ένδειξη στα όργανα
- Εκλογές: Όλοι εναντίον όλων με «φόντο» τις συνεργασίες
- Πώς θα μειώσεις το άγχος σε 5 λεπτά
- Ναταλία Γερμανού: Ετοιμάζεται για το Secret Song
- Νηστίσιμες προτάσεις για βραδινό
- Η Μαύρη Σελήνη και οι όψεις της στον γενέθλιο χάρτη
- «Κλάμα» με τον Κουτσόπουλο! Η ατάκα για τη Χρύσα Μιχαλοπούλου & η φιλία της μαμάς του με τον Μάλαμα
- Το πιο big band ζευγάρι του Hollywood έφερε στον κόσμο την κόρη του
- Μαίρη Ραζή: «Μετά από χρόνια ίσως επανέλθει ο Λιγνάδης - Η καλλιτεχνική ιδιότητα δεν αφαιρείται»