Mυρσίνη Λαμπράκη: Μικρασιάτικος χαλβάς ταψιού με βούτυρο και αβγά – Βίντεο βήμα-βήμα

20:57 2/4/2023 - Πηγή: InStyle

Όπως και να φαντάζεστε ένα χαλβά, το σίγουρο είναι ότι το μυαλό σας πάει σε ένα ζουμερό γλυκό, συχνά αρωματισμένο με κανέλλα, ροδόνερο και πορτοκαλόφλουδα με μια υποψία κρατσανιστών ξηρών καρπών, συχνά πλούσιο σε ελαιόλαδο και μοσχομυριστό από το καμένο βούτυρο.

Από την Μeat & Grill Chef Μυρσίνη Λαμπράκη.

Όπως κι αν φαντάζεστε ένα χαλβά, μπορείτε να το τολμήσετε και φυσικά να αυτοσχεδιάσετε με αυτό το γλυκό

μιας που πριν από εσάς αυτοσχεδίασαν χιλιάδες νοικοκυρές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε δεκάδες παραλλαγές πάνω σε αυτό το αγαπημένο γλυκό…

Ας δούμε όμως σύντομα την γαστρονομική πορεία αυτού του γλυκού: Η λέξη «Χαλβάς» στα Τούρκικα σημαίνει «γλυκό», παρόλα αυτά ακόμα και στην γειτονική χώρα έχει καταλήξει να σημαίνει ένα συγκεκριμένο γλυκό.

Στην Τουρκία υπάρχουν δεκάδες σκωπτικές ιστορίες με χαλβά και μια ακόμα για την περίοδο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή! Στο Τοπ Καπί υπήρχε ειδικός χώρος στα μαγειρεία του παλατιού, ο οποίος ονομαζόταν «Χελβάχαν», δηλαδή «το σπίτι του χαλβά», όπου και παρασκευαζόνταν τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη χαλβάδων. Μερικοί από αυτούς είναι ο χαλβάς με πλούσιο σιρόπι, βούτυρο, αλεύρι και κουκουνάρια, ή απλά με σιμιγδάλι και γάλα ή με αλεύρι, βούτυρο, πετιμέζι και σουσάμι.

Το σίγουρο είναι πάντως, ότι όπως και με το καφέ οι Τούρκοι έμαθαν τα μυστικά αυτού του άκρως ενδιαφέροντος γλυκού από τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα από την αραβική Χερσόνησο μιας και στην Αραβία ακόμα και σήμερα φτιάχνουν χαλβάδες με ταχίνι, κάρδαμο, ζάχαρη, αμύγδαλα, σαφράν ή ροδόνερο.


Στον Λίβανο συναντάμε ένα πρωτοποριακό χαλβά με νωπό φρέσκο τυρί, στην Ινδία το γλυκό εμπλουτίζεται με μαύρες σταφίδες, κάρδαμο, αλλά ακόμα και με μπανάνες, κολοκύθα, καρότα και φακές…

Για να έρθουμε όμως πάλι στην Ελλάδα, εδώ ο χαλβάς είχε και έχει μια εντελώς ξεχωριστή θέση στο εορταστικό, το νηστίσιμο αλλά και το καθημερινό τραπέζι. Όσο για την ποικιλία σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει τις γειτονικές μεσογειακές χώρες, αρχής γενομένης με τον απλούστατο κλασικό λαδερό χαλβά με το σιμιγδάλι, αλλά κι εκείνον, τον εμπλουτισμένο με ασπρισμένα αμύγδαλα, καθώς και τον χαλβά της Ρήνας με βούτυρο και αβγά.

Απαλός και ράφινατος σε γεύση αυτός ο χαλβάς που σας δίνω σήμερα με τα μπόλικα ασπρισμένα αμύγδαλα είναι πολύ διαφορετικός από τον κλασικό χαλβά κατσαρόλας και αξίζει τον κόπο να τον φτιάξετε και να τον δοκιμάσετε! Εμπλουτίστε τον χαλβά με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή προσθέστε μια δυο σταγόνες πικραμύγδαλο για πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση.

Δείτε βήμα- βήμα την συνταγή, ενώ η δοσολογία ακολουθεί.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mirsini Lampraki (@mirsinilampraki)

Μικρασιάτικος χαλβάς ταψιού με βούτυρο και αβγά

Υλικά για 20 περίπου κομμάτια

¼ του κιλού σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και ψιλοκομμένη
4 αβγά
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
24 αμύγδαλα άσπρα ολόκληρα

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας

Τρόπος παρασκευής

Δουλεύετε σε ένα μικρό μπολ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός.
Χτυπάτε χωριστά τα αβγά και τα ρίχνετε στο υπόλοιπο μείγμα. Δουλεύετε με το σύρμα των αβγών για 3-4 λεπτά να ομογενοποιθούν τα υλικά και έπειτα προσθέτετε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και την κανέλα.
Αρχίζετε σιγά-σιγά να ρίχνετε το σιμιγδάλι, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε με το σύρμα των αβγών ή με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν σχηματιστεί ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα, το οποίο να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης, το αδειάζετε σε ένα φαρδύ και ρηχό ταψί με ύψος περίπου 2-3 εκ.
Βρέχετε ένα κουτάλι και με την ανάποδη πλευρά του στρώνετε την επιφάνεια του χαλβά. Τον βάζετε στη μεσαία σκάλα του φούρνου και ψήνετε στους 180ο C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και να γίνει αρκετά ξανθή.
Εν τω μεταξύ σιγοβράζετε το σιρόπι για 20-30 λεπτά. Βγάζετε τον χαλβά από τον φούρνο, και όσο είναι ακόμη ζεστός, με ένα μυτερό μαχαιράκι τον χαράσσετε σε κομμάτια. Στην μέση κάθε κομματιού καρφώνετε ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο. Περιχύνετε αμέσως με το καυτό σιρόπι.
Τον αφήνετε να κρυώσει, τουλάχιστον για 8-10 ώρες, πριν σερβίρετε.

meat_and_grill_stories – Mirsini Lampraki

Keywords
Τυχαία Θέματα