Quiz Ημέρας: Τι εφευρέθηκε το 1914 από τη Mary Jacob;

Κάθε ημέρα, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί θα έχουμε ένα κουίζ για να ‘παίζουμε’ και να ‘μαθαίνουμε’ παρέα.

Σήμερα κάνουμε μια αναδρομή στη Mary Jacob. Ποια ήταν η ‘εφεύρεσή’ της που έγινε το 1914;

α) Στηθόδεσμος

β) Δίσκοι ντεμακιγιάζ

γ) Βερνίκι νυχιών

δ) Ψεύτικες βλεφαρίδες

Credit: evanabratique.com

Η γρήγορη απάντηση

Το 1913, η Νεοϋορκέζα Mary Phelps Jacob φορούσε ένα κομψό βραδινό φόρεμα, αλλά ο κορσές

της έβγαινε έξω,. Έτσι αυτοσχεδίασε το πρώτο σουτιέν με δύο λευκά μεταξωτά μαντήλια, μια κορδέλα και λίγη κλωστή. Στη συνέχεια, το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αργότερα πούλησε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της στην Warner Brothers Corset Company. Ο δε στηθόδεσμος αποτελεί τυπικό μέρος της γκαρνταρόμπας σχεδόν κάθε σύγχρονης γυναίκας.

Το βράδυ του χορού

Γεννημένη το 1891 στη Νέα Υόρκη, η «Polly», όπως ονόμασε τον εαυτό της, μεγάλωσε ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής ανώτερης τάξης. Το 1910, σε ηλικία 19 ετών, ήθελε να παρευρεθεί σε ένα χορό πρωτοεμφανιζόμενων. Είχε διαλέξει ένα ωραίο βραδινό φόρεμα για να φορέσει… Όμως το στιλ του εσωρούχου εκείνη την εποχή ήταν ακόμα ένας άκαμπτος κορσές από κόκαλο φάλαινας, ο οποίος ήταν σφιχτός, άβολος και περιοριστικός. Ο κορσές, αυτός εκείνη την ημέρα, με την επιλογή του φορέματός της, ξεπήδησε από τη λαιμόκοψή του. Έτσι η Πόλυ αυτοσχεδίασε το πρώτο σουτιέν χρησιμοποιώντας, δύο μαντήλια τσέπης και μια ροζ κορδέλα.

Η ευρεσιτεχνία και η επιχείρηση

Η οικογένεια και οι φίλοι λίγο αργότερα της ζήτησαν να δημιουργήσει στηθόδεσμους και για αυτούς. Όταν μάλιστα μια ημέρα, ένας άγνωστος τής πρόσφερε ένα δολάριο για τη ‘δημιουργία’ της, τότε κατάλαβε πως αυτοί οι στηθόδεσμοι θα μπορούσε να γίνουν… μία βιώσιμη επιχείρηση.

Το 1914 την ίδια περίοδο που παντρεύτηκε τον παιδικό φίλο Richard Peabody, το γραφείο ευρεσιτεχνιών ενέκρινε το αίτημά της, κάνοντας την Polly την πρώτη που κατοχύρωσε ένα σουτιέν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Jacob ήταν ένας στηθόδεσμος που ήταν ελαφρύς και ίσιωνε το στήθος, αλλά το σουτιέν της δεν είχε κούπες για να στηρίζει το στήθος.

Αργότερα, πούλησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στηθόδεσμου στην Warner Brothers Corset Company στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ για 1.500 δολάρια. Η Warner Brothers Corset Company κέρδισε 15 εκατομμύρια δολάρια από το σουτιέν τα επόμενα 30 χρόνια.

Credit: evanabratique.com

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Jacob δεν εφηύρε ποτέ το πρώτο σουτιέν. Το σχέδιό της ήταν απλώς το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως. Φαίνεται ότι μια γυναίκα με το όνομα Marie Tucek κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον πρώτο στηθόδεσμο το 1893. Ο πρώτος στηθόδεσμος περιελάμβανε ξεχωριστές τσέπες για το στήθος και ιμάντες που περνούσαν πάνω από τον ώμο, και κούμπωναν με γάντζο.

Πολλές καινοτομίες έγιναν στο στηθόδεσμο όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ελαστικών και τυπικών μεγεθών κυπέλλων. Το 1928, ένας Ρώσος μετανάστης ονόματι Ida Rosenthal ίδρυσε την Maidenform. Η Rosenthal ήταν υπεύθυνη για την ομαδοποίηση των γυναικών σε κατηγορίες μεγέθους μπούστου (μεγέθη κυπέλλου).

Credit: evanabratique.com

Η Jacob πέθανε το 1970, αλλά έζησε αρκετά για να δει το σουτιέν να περνάει από μια σειρά από μεταμορφώσεις και να γίνεται εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Ήταν επίσης πολιτικά ενεργή και ίδρυσε την οργάνωση Women Against War.

Keywords
Τυχαία Θέματα