Ανανάς: Ποια είναι τα επτά οφέλη του ζουμερού τροπικού φρούτου

Ο ανανάς είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο τροπικό φρούτο, καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Mπορείτε να τον καταναλώσετε είτε φρέσκο, είτε κατεψυγμένο, κονσερβοποιημένο ή αποξηραμένο. Όπως και αν προτιμάτε να τον απολαμβάνετε, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, σύμπλεγμα βιταμινών Β, φυτικών ινών και μετάλλων.

«Το ξεχωριστό θρεπτικό συστατικό στον ανανά είναι η βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει αντιοξειδωτικά οφέλη», λέει η Jackie Newgent, γαστρονομική διατροφολόγος και συγγραφέας.

Ένα φλιτζάνι
ανανά περιέχει 78,9 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Αυτό είναι περισσότερο από τη διατροφική δόση που συνιστάται για ενήλικες γυναίκες (που είναι 75 mg την ημέρα) και κοντά στη σύσταση για τους άνδρες (90 mg την ημέρα), σύμφωνα με το MedlinePlus.

Τα 7 οφέλη του ανανά

Ενισχύει την απώλεια βάρους Μειώνει φλεγμονές και πεπτικές διαταραχές Διατηρεί υγιή οστά Περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες Έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου Βοηθάει σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα Ενισχύει την ανοσία Credit: 123RFΕνισχύει την απώλεια βάρους

Ίσως έχετε ακούσει ότι ο ανανάς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο μεταβολισμό και απώλεια βάρους. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η έρευνα πάντως σε ζώα διαπίστωσε ότι ο χυμός ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού λίπους και στην αύξηση της διάσπασης του λίπους. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Ακόμα κι αν δεν έχει σημαντική επίδραση στον μεταβολισμό σας, είναι μια καλή επιλογή σνακ. Όπως και άλλα φρούτα είναι χαμηλός σε θερμίδες, υψηλό σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, δεν περιλαμβάνει κορεσμένα λιπαρά ή τρανς λιπαρά.

Μπορεί επίσης να ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκό. Ο ανανάς είναι έχει λιγότερες θερμίδες από άλλες γλυκές λιχουδιές. “Αν αντί να καταναλώσετε ένα χωνάκι παγωτό για το βραδινό επιδόρπιό σας, απολαύσετε μια μερίδα ανανά θα καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες. Έτσι θα χάσετε και βάρος” λέει η Colleen Christensen, διαιτολόγος με έδρα το Grand Rapids του Michigan.

Ο ανανάς παρέχει κάποιες φυτικές ίνες (2,3 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι, οι οποίες σας βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Τρώτε λιγότερο, γιατί σας κρατά χορτάτους, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Μειώνει φλεγμονές και πεπτικές διαταραχές

Ο ανανάς περιέχει βρωμελίνη, ένα μείγμα ενζύμων που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το ρινικό πρήξιμο. Επίσης επουλώνει πληγές και εγκαύματα και θεραπεύει πεπτικές διαταραχές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η βρωμελίνη στον ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της διάρροιας.

Διατηρεί υγιή οστά

Μαζί με το ασβέστιο, το ιχνοστοιχείο μαγγάνιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Ο ανανάς είναι μια από τις κορυφαίες πηγές τροφίμων του συγκεκριμένυ ορυκτού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει περίπου το 76% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας μαγγανίου. Το μαγγάνιο (μέταλλο που περιέχεται στον ανανά) μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης και στη βελτίωση της συνολικής οστικής πυκνότητας και μετάλλων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Προσέξτε να μην το παρακάνετε. Η πρόσληψη μαγγανίου μπορεί να είναι επικίνδυνη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικών διαταραχών εάν λαμβάνετε συμπληρώματα με περισσότερα από 11 mg την ημέρα, σύμφωνα με μια μελέτη. Αλλά μην ανησυχείτε: Θα ήταν δύσκολο να φτάσετε αυτά τα επίπεδα μόνο από το φαγητό, επειδή ½ φλιτζάνι ανανά έχει λιγότερο από 1 mg μαγγάνιο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες

Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ειδικά φαινολικών, φλαβονοειδών και βιταμίνης C. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα τρόφιμα που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν την δυνατότητα να προκαλούν κυτταρική βλάβη και να οδηγούν σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, της νόσου του Αλτσχάιμερ και των οφθαλμικών προβλημάτων. Η πλήρωση με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως ο ανανάς, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

Credit: 123RFΈχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Ο καρκίνος κάνει την εμφάνισή του, όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα πολλαπλασιαστούν και καταλαμβάνουν τον υγιή ιστό, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης του καρκίνου, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Ιδανικά μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία περιέχει ο ανανάς. Έτσια καταπολεμάτε τις ελεύθερες ίζες και μειώνετε τον κίνδυνο.

Βοηθάει σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα

Η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη, του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing. Ευτυχώς μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως ο ανανάς, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας της φλεγμονής στο σώμα. Σύμφωνα με έρευνες, η περιεκτικότητα σε βρομελίνη του ανανά είναι ο λόγος για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Ενισχύει την ανοσία

Μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν κονσέρβα ανανά είχαν λιγότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν τον κατανάλωναν κατά τη διάρκεια εννέα εβδομάδων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός έως δύο κουτιών (140 έως 280 γραμμάρια) ανανά καθημερινά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης ή τουλάχιστον να συντομεύσει τη διάρκειά της. Πόσο μάλλον ο φρέσκος ανανάς

Keywords
Τυχαία Θέματα