Γερμανικές νοστιμιές στο πιάτο σας

13:13 1/3/2022 - Πηγή: InStyle

Αν και δεν μας αρέσουν όσα μας προτείνουν οι φίλοι μας οι Γερμανοί, στο κομμάτι των γευστικών προτάσεών τους συμφωνούμε σε αρκετά.

Αποφασίσαμε λοιπόν με συνοδεία γερμανικής μπίρας να σας μεταφέρουμε σε μυρωδιές που γαργαλάνε τη μύτη και πιάτα που ευφραίνουν τους γευστικούς κάλυκες των Γερμανών και των Γερμανίδων. Εμείς σας δίνουμε ιδέες εσείς αποφασίστε εάν θέλετε να τις ακολουθήσετε.

Brezeln: Πρέτσελ

Είναι ένα είδος ψημένης ζύμης που συνήθως διαμορφώνεται σε κόμπο. Το παραδοσιακό σχήμα pretzel έχει μια χαρακτηριστική συμμετρική μορφή, με τα άκρα μιας μακριάς λωρίδας

ζύμης πλεγμένα και στη συνέχεια στριμμένα πίσω στον εαυτό της με συγκεκριμένο τρόπο (θηλιά pretzel ή φιόγκο pretzel). Σήμερα, τα συγκεκριμένα κουλούρια τα βρίσκεις σε μεγάλη γκάμα σχημάτων.

Erbensuppe: Σούπα αρακά

Η σούπα μπιζελιού συνήθως παρασκευάζεται από αποξηραμένα μπιζέλια, όπως το σπαστό μπιζέλι. Τη συναντάς σε με πολλές παραλλαγές, στη κουζίνα πολλών πολιτισμών. Τις περισσότερες φορές έχει γκριζοπράσινο ή κίτρινο χρώμα ανάλογα με την τοπική ποικιλία των μπιζελιών που χρησιμοποιούνται.

Photo: www.reformhaus.de

Kaiserschmarrn: Τηγανίτες σε κομμάτια με σάλτσα μήλου

Το Kaiserschmarrn ή Kaiserschmarren[1] (Emperor’s Mess) είναι μια ελαφρώς γλυκιά τηγανίτα που πήρε το όνομά της από τον Αυστριακό αυτοκράτορα (Kaiser) Franz Joseph I, ο οποίος αγαπούσε πολύ αυτό το είδος αφράτης τεμαχισμένης τηγανίτας. Σερβίρεται ως επιδόρπιο ή ως ελαφρύ μεσημεριανό.

Kartoffelsalat: Πατατοσαλάτα

Η πατατοσαλάτα, εάν και είναι ένα πιάτο που το συναντάμε σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, πιστεύεται ευρέως ότι προέρχεται από τη Γερμανία και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Γερμανοί την κάνουν λίγο πιο πικάντικη και πιο λιπαρή, απ’ ότι εμείς στην Ελλάδα, προσθέτουν μπέικον και συνήθως χρησιμοποιούν μικρές πατάτες που τις βράζουν με τη φλούδα τους και στη συνέχεια τις ανακατεύουν με το μπέικον και σάλτσα βινεγκρέτ.

Leberkäse: Ρολό κιμά Leberknödelsuppe: Σούπα από μοσχάρι με ντάμπλινγκς συκωτιού

Leberkäse κυριολεκτικά σημαίνει «συκώτι-τυρί» και είναι μια σπεσιαλιτέ που βρίσκεται στη νότια Γερμανία, στην Αυστρία και σε μέρη της Ελβετίας, παρόμοιο με το λουκάνικο της Μπολόνια. Αποτελείται από κορν μοσχάρι, χοιρινό και μπέικον και φτιάχνεται με το τρίψιμο των υλικών πολύ ψιλό και μετά το ψήσιμο ως καρβέλι σε ένα ταψί μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή καφέ κρούστα. Παραλλαγές μπορεί να γίνουν από άλλα κρέατα ή μπορεί να περιέχουν πρόσθετα συστατικά όπως τυρί ή κιμά τσίλι.

Photo:BavarianDelicatessen

Leberknödelsuppe: Σούπα από μοσχάρι με ντάμπλινγκς συκωτιού

Το Leberknödel είναι ένα παραδοσιακό πιάτο γερμανικής, αυστριακής και τσέχικης κουζίνας. Συνήθως φτιάχνεται από μοσχαρίσιο συκώτι, αν και σε κάποιες γερμανικές περιοχές χρησιμοποιούν το χοιρινό κρέας, ως εναλλακτική λύση. Το κρέας αλέθεται και ανακατεύεται με ψωμί, αυγά, μαϊντανό και διάφορα μπαχαρικά, συχνά μοσχοκάρυδο ή μαντζουράνα.

Radi: Ραπανάκι σε φέτες, συνήθως τρώγεται συνοδεία μπίρας

Το ραπανάκι είναι ένα βρώσιμο ριζικό λαχανικό που εξημερώθηκε στην Ασία πριν από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Τα ραπανάκια καλλιεργούνται και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο και τρώγονται κυρίως ωμά ως τραγανό λαχανικό σαλάτας με πικάντικη γεύση.

Samlet: Νεαρός σολομός

Λέγοντας samlet αναφερόμαστε στους νεαρούς σολομούς, ενώ ο salmon είναι ένα από τα πολλά είδη ψαριών της οικογένειας των σολομών.

Sauerbraten: Βραστό μαριναρισμένο μοσχάρι

Το Sauerbraten είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό ψητό με πολύ μαριναρισμένο κρέας. Θεωρείται ως εθνικό πιάτο της Γερμανίας. Μπορεί να παρασκευαστεί από ποικιλία κρεάτων, τις περισσότερες φορές από βοδινό, αλλά και από ελάφι, αρνί και πρόβειο κρέας, χοιρινό και άλογο.

Sauerkraut: Λάχανο τουρσί

Το ξινολάχανο είναι λεπτοκομμένο ωμό λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση από διάφορα βακτήρια γαλακτικού οξέος. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μια χαρακτηριστική ξινή γεύση. Είναι ένα από τo πιο γνωστό πιάτο που σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκεφτείς γερμανική κουζίνα, μαζί με το χοιρινό κότσι και τα λουκάνικα.

Schweinebraten: Ψητό χοιρινό

Ανάλογα με τη συνταγή, συνήθως καρυκεύεται με κύμινο, κόλιανδρο, μαντζουράνα και σκόρδο. Το ψήσιμο γίνεται συχνά με διάφορα λαχανικά όπως καρότα, σέλινο, ρίζες μαϊντανού και κρεμμύδια. Για την παραλλαγή του ψητού κρούστας, το ψητό σιγοψήνεται στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανή η φλούδα.

Schweinshaxe: Ψητό χοιρινό κότσι

Το χοιρομέρι είναι το άκρο του ποδιού του χοίρου, ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο και κάτω από το κομμάτι ζαμπόν. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Βαυαρία ως Schweinshaxn. Μια παραλλαγή αυτού του πιάτου είναι γνωστή σε μέρη της Γερμανίας ως Eisbein, στο οποίο το χοιρομέρι του ζαμπόν είναι τουρσί και συνήθως λίγο βρασμένο. Το Schweinshaxe είναι ένα από τα παλαιότερα φαγητά της γερμανικής επαρχίας και συνήθως χρησιμοποιούσαν φθηνά και σκληρά κομμάτια, ώστε με τον τρόπο που τα ετοίμαζαν να γίνουν εύγευστα. Το κρέας συνήθως μαρινάρεται κάποιες μέρες, και σε περίπτωση μεγάλων τεμαχίων μπορεί μέχρι και μια εβδομάδα. Στη συνέχεια ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Semmelknödel: Ντάμπλινγκ ψωμιού

Το όνομά τους έρχεται από τη νότια Γερμανία, όπου το semmel σημαίνει ψωμάκια και το knödel αναφέρεται σε κάτι που έχει ζυμωθεί. Μοιάζουν στην όψη με λευκά κεφτεδάκια. Το βασικό τους υλικό είναι το μπαγιάτικο ψωμί, το σκόρδο, ο μαϊντανός, γάλα, βούτυρο και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα