Γκάρφιλντ, γάτος με πέταλα: Από 2 Μαΐου στους κινηματογράφους

00:05 1/5/2024 - Πηγή: InStyle

O Γκάρφιλντ, ο παγκοσµίως διάσηµος κατοικίδιος γάτος, που σιχαίνεται τις Δευτέρες και λατρεύει τα λαζάνια, πρόκειται να ζήσει την πιο απίθανη περιπέτεια εκτός σπιτιού.

Η ταινία “Γκάρφιλντ, γάτος με πέταλα” έρχεται στους κινηματογράφους στις 2 Μαΐου από τη Feelgood.

Μετά από µια αναπάντεχη συνάντηση µε τον εξαφανισµένο εδώ και καιρό πατέρα του- έναν απεριποίητο γάτο του δρόµου µε το όνοµα Βικ – ο Γκάρφιλντ και ο κολλητός του φίλος, ο σκύλος Όντι αναγκάζονται

να εγκαταλείψουν την άνετη ζωή στο υπέροχο σπιτικό τους και να ακολουθήσουν τον Βικ σε µια ξεκαρδιστική, ριψοκίνδυνη ληστεία.

Μετά από 50 χρόνια γεµάτα κόµικς και ξεκαρδιστικές τηλεοπτικές εµφανίσεις, η ταινία συγκεντρώνει όλα όσα αγαπά το κοινό στον Γκάρφιλντ, µε έξτρα στοιχεία που δεν γνωρίζουµε. Ο δηµιουργός του Γκάρφιλντ, ο Jim Davis, λέει ότι δηµιούργησε τον συγκεκριµένο χαρακτήρα στον αντίποδα των πολλών σκύλων που κυριαρχούσαν στα κόµικς της εποχής.

«Είδα πολλούς σκύλους να τα πηγαίνουν περίφηµα, όπως τον Snoopy, τον Marmaduke και τον Fred Basset», λέει. «Αλλά τότε δεν υπήρχαν γάτες. Μεγάλωσα σε ένα αγρόκτηµα µε 25 γάτες, τις ήξερα και τις αγαπούσα. Σκέφτηκα ότι αν οι σκύλοι τα πάνε τόσο καλά, τότε ίσως να µπορώ να αξιοποιήσω µία γάτα. Οι γάτες είναι λίγο απόµακρες. Με τους σκύλους ξέρεις τι να περιµένεις, αλλά οι γάτες είναι απρόσιτες»

Εξαιτίας αυτού, λέει «είναι φυσικό να αποδίδουµε ανθρώπινες σκέψεις και συναισθήµατα στις γάτες. Ο Γκάρφιλντ είναι ένας άνθρωπος σε µορφή γάτας». Πράγµατι, ο Davis λέει ότι η δύναµη του Γκάρφιλντ προκύπτει από το γεγονός πως εκατοµµύρια θαυµαστές του αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στα κουσούρια του. Οι γάτες µάς µοιάζουν! «Κρατάω έναν καθρέφτη απέναντι από τον αναγνώστη και τον αντικατοπτρίζω µε µία χιουµοριστική ανατροπή», εξηγεί ο Davis. «Μας κάνουν να νιώθουµε ενοχές για την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, τον υπερβολικό ύπνο ή την αποχή από τη γυµναστική.

Ο Γκάρφιλντ µάς ανακουφίζει από την ενοχή καθώς απολαµβάνει όλα τα παραπάνω». Και ο Davis λέει ότι τα κόµικς ήταν επικεντρωµένα σε αυτό, συµπεριλαµβανοµένου του σχεδιασµού του χαρακτήρα. «Ήθελα να δηµιουργήσω µία γάτα που, εµφανισιακά, έµοιαζε µε την προσωπικότητά του: είναι τεµπέλης, εγωκεντρικός και πεινάλας», λέει.

«Οι απογοητεύσεις του είναι πανανθρώπινες», συµφωνεί ο σκηνοθέτης Mark Dindal, που σκηνοθετεί την πρώτη ταινία κινουµένων σχεδίων αυτού του τεµπέλη και σαρκαστικού ήρωα. «Θυµίζει στους ανθρώπους την παιδική τους ηλικία, όταν τον διάβαζαν στα κόµικς της κυριακάτικης εφηµερίδας. Τα κόµικς του Γκάρφιλντ πριν από 15, 20, 30 χρόνια είναι ακόµα επίκαιρα γιατί δεν αναφέρονται σε κάτι συγκεκριµένο εκείνης της περιόδου».

Ο Davis δηλώνει ενθουσιασµένος µε την κινηµατογραφική µεταφορά του Γκάρφιλντ σε µία ταινία κινουµένων σχεδίων. «Είναι προφανές ότι ο Γκάρφιλντ κινείται περισσότερο στο κινούµενο σχέδιο. Διατηρεί την ίδια προσωπικότητα όπως στα κόµικς. Όµως, καθώς το κινούµενο σχέδιο ξεπερνάει τις τρεις διαδοχικές εικόνες, ο Γκάρφιλντ πρέπει να εµπλακεί µε µία πλοκή που τον αναγκάζει να εγκαταλείψει το κρεβάτι του. Για διάφορους λόγους, το κινούµενο σχέδιο είναι πιο εύκολο από τα κόµικς, γιατί στα κόµικς πρέπει να στήσεις την ιστορία, να ανατρέψεις και να την επιλύσεις σε τρεις ή τέσσερις εικόνες µε 25 λέξεις. Στο κινούµενο σχέδιο, έχεις την πολυτέλεια του χρόνου για να διηγηθείς µία ιστορία και έχεις επιπλέον τη µουσική, τα ηχητικά εφέ και τον διάλογο».

Credit: TheGarfieldMovie

Ο σκηνοθέτης Mark Dindal και η οµάδα του µελέτησαν τι είναι αυτό που κάνει τον Γκάρφιλντ µοναδικό και εντόπισαν τα σηµεία που ο χαρακτήρας µπορεί να εξελιχθεί και να αλλάξει. «Όταν αρχίσαµε να κάνουµε την ταινία, είχαµε πρόσβαση σε µία βάση δεδοµένων που είχε όλα τα κόµικς αρχειοθετηµένα», θυµάται ο σκηνοθέτης. «Έβαζες τη φράση κλειδί ο Γκάρφιλντ τρώει λαζάνια ή ο Γκάρφιλντ αγκαλιάζει τον Όντι και σου έβγαζε όλα τα υπέροχα αντίστοιχα κόµικς. Ήταν µία σπουδαία πηγή για εµάς, γιατί βρίσκαµε ιδέες που συνδέονται µε τα κόµικς που άρεσαν στο κοινό. Ήταν πολύ καλά οργανωµένη βάση δεδοµένων και επιτάχυνε τη διαδικασία».

Σε αυτή την ταινία, ο Γκάρφιλντ µπλέκει όσο ποτέ ξανά. Μέχρι τώρα, το χειρότερο που του έχει συµβεί είναι ο στοµαχόπονος από τα πολλά λαζάνια, αλλά σε αυτή την ταινία, ο Γκάρφιλντ και ο Όντι καταλήγουν µπλεγµένοι στη µεγαλύτερη ληστεία γάλακτος όλων των εποχών.

Ο σκηνοθέτης λέει ότι η απίθανη αυτοπεποίθηση του Γκάρφιλντ τον βάζει σε µπελάδες. «Απέναντι σε κάθε πρόκληση, ο Γκάρφιλντ πιστεύει ότι θα τα καταφέρει», συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Οπότε, όταν βγαίνει στον έξω κόσµο, δεν τροµάζει µε τίποτα. Είναι σίγουρος ότι όλα θα πάνε τέλεια. Αυτό είχε πολλή πλάκα, ειδικά σε καταστάσεις που επιφέρουν µεγάλο ρίσκο».

Οι χαρακτήρες

Γκάρφιλντ (µε τις φωνές των Chris Pratt/Κωνσταντίνου Λάγκου)

Credit: TheGarfieldMovie

Ο Γκάρφιλντ είναι ένας τεµπέλης, αστείος γάτος, ένας αγύµναστος λάτρης των λαζανιών, οπότε ποτέ δεν θα ταιριάξει στις ιδανικές ανθρώπινες προδιαγραφές. Ο Γκάρφιλντ είναι το απόσταγµα της επιθυµίας να µην κάνεις τίποτα… όλη µέρα…, όπως όλοι θέλουµε. Ένα ίνδαλµα της απόλυτης απραξίας, ο Γκάρφιλντ σιχαίνεται τη δουλειά
και τις Δευτέρες. Το φαγητό είναι το πάθος του. Οι αράχνες είναι ο εχθρός του. Ο καφές είναι η αγάπη του. Αντίθετα µε την κοινή πεποίθηση, ο Γκάρφιλντ κάνει γυµναστική. Οι αγαπηµένες του προπονήσεις είναι οι διαδροµές από το ψυγείο στον καναπέ, το στριφογύρισµα στο κρεβάτι, η άρση του πιρουνιού και το µάσηµα της
τροφής. Ζει απόλυτα κακοµαθηµένος µε τον ιδιοκτήτη του Τζον και τον ασκούµενό του Όντι.

Τζον (µε τις φωνές των Nicholas Hoult/Κωνσταντίνου Ρεπάνη)

Η ζωή του Τζον άλλαξε προς το καλύτερο όταν ένα χαριτωµένο, πορτοκαλί τιγρέ γατάκι διέκοψε το δείπνο του σε ένα εστιατόριο, µία βροχερή νύχτα. Ο Τζον γοητεύτηκε από τη γάτα που έµοιαζε να έχει ένα µοναδικό ταλέντο να τρώει ιταλικό φαγητό. Ο Τζον υιοθέτησε τον Γκάρφιλντ και µετακόµισε σε ένα σπίτι µε δύο κρεβατοκάµαρες και δύο µπάνια στα προάστια… ή µπορεί να είναι ο Γκάρφιλντ που υιοθέτησε τον Τζον, σώζοντάς τον από τη µοναχική ζωή του. Είναι ένας καρτουνίστας που δουλεύει από το σπίτι και πιστεύει ότι µαζί µε τον Γκάρφιλντ και τον Όντι έχουν την τέλεια οικογένεια.

Credit: TheGarfieldMovie

Ή µπορεί και να υπάρχει κι άλλη πλευρά στην ιστορία… Ο Τζον ήταν ένας µοναχικός καρτουνίστας µέχρι που µια νύχτα που δειπνούσε στο αγαπηµένο του ιταλικό εστιατόριο, τον υιοθέτησε ένα µικρό πορτοκαλί τιγρέ γατάκι µε
ατελείωτη όρεξη για φαγητό. Το γατάκι τού επέτρεψε να το πάρει σπίτι και τελικά έφερε τη χαρά στη ζωή του Τζον, επιτρέποντάς του να το φροντίζει, να του σερβίρει λαζάνια, να φροντίζει να είναι ζεστό και στεγνό. Πείτε ό,τι θέλετε για τον Γκάρφιλντ, αλλά, υπό τη βασιλεία του, προσφέρει ένα τέλειο σπιτικό και µία οικογένεια σε έναν άντρα που το χρειαζόταν.

Όποια ιστορία κι αν ισχύει, ο Dindal λέει, «ότι ο Γκάρφιλντ έχει µία ευάλωτη πλευρά. Αυτό υπονοείται σε όλα τα κόµικς και καµιά φορά, δεν υπονοείται απλώς… µπορεί να αγκαλιάζει τον Όντι στη δεύτερη εικόνα για να τον σπρώξει στην τρίτη εικόνα. Είναι ξεκάθαρο ότι αγαπάει τον Τζον και τον Όντι».

Όντι (µε το γάβγισµα του Harvey Guillén)

Credit: TheGarfieldMovie

Ο Όντι είναι ένας πιστός και γλυκός σκύλος που αγαπάει τους πάντες, ειδικά τον τεµπέλη φίλο του Γκάρφιλντ. Είναι ένας πιστός φίλος πρόθυµος να κάνει τα πάντα για τον Γκάρφιλντ. Ο Όντι είναι το συναισθηµατικό στήριγµα του Γκάρφιλντ και παρόλο που τον υποτιµούν, είναι η κόλλα που κρατάει την οικογένεια ενωµένη.

Το µωρό Γκάρφιλντ

Credit: TheGarfieldMovie

Μπορεί ο Γκάρφιλντ να θέλει να πιστεύουµε ότι ως γατάκι ήταν το πιο χαριτωµένο και χαδιάρικο γατί στο τετράγωνο. Και έχει δίκιο! Όλες οι κουλ γάτες στους δρόµους γνωρίζουν την ιστορία για ένα µικρό τιγράκι που το είχαν εγκαταλείψει σε ένα κιβώτιο έξω από ένα ιταλικό εστιατόριο. Κάθε εµπόδιο για καλό, αφού η εγκατάλειψη του Γκάρφιλντ τον οδήγησε στον Τζον, τον καλύτερο ιδιοκτήτη που θα µπορούσε να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο.

Βικ (µε τη φωνή των Samuel L. Jackson/Βασίλη Μήλιου)

Credit: TheGarfieldMovie

Ο βιολογικός πατέρας του Γκάρφιλντ, ο Βικ, είναι ένας εντυπωσιακός γάτος του δρόµου που τα έχει βγάλει πέρα στη ζωή µε τη γοητεία του. Είναι το είδος του γάτου που κινείται συνεχώς. Εξαφανίστηκε από τη ζωή του Γκάρφιλντ πριν από καιρό κάτω απο µυστηριώδεις συνθήκες. Το µόνο σίγουρο είναι ότι δεν µπορείς να στηρίζεσαι
πάνω του. Όπου κι αν πάει, προκαλεί το χάος. Ο χαρακτήρας του Βικ µας εξηγεί γιατί ο Γκάρφιλντ έγινε ένας γκρινιάρης και ληθαργικός τεµπελόγατος και πώς ξεπέρασε όλες τις προκλήσεις στη ζωή του κατακτώντας το µεγαλείο στο οποίο τον γνωρίσαµε.

Τζινξ (µε τις φωνές των Hannah Waddingham/Σοφίας Τσάκα)

Credit: TheGarfieldMovie

Η Τζινξ εγκατέλειψε την πατρίδα της για να γίνει σούπερ σταρ, αλλά δεν τα κατάφερε. Τα βρήκε δύσκολα και κατέληξε στους δρόµους όπου έγινε µέλος της εγκληµατικής συµµορίας του Βικ. Κατά τη διάρκεια µιας από τις πολλές ληστείες τους, την έπιασαν και την έστειλαν στον µπόγια. Όπως ήταν φυσικό, ένιωσε προδοµένη από τον Βικ. Η σκληρή ζωή στη φυλακή την εξόργισε και µε τη βοήθεια των συγκρατούµενών της, Ρόναλντ και Νόλαν, κατάφερε να ξεφύγει µε στόχο να πάρει το αίµα της πίσω από τον Βικ.

Όττο (µε τις φωνές των Ving Rhames/Κώστα Τερζάκη)

Credit: TheGarfieldMovie

Αν έχετε καταναλώσει γαλακτοκοµικά από τα µέρη του Γκάρφιλντ, είναι σίγουρο ότι το κάνατε µε ένα χαµογελαστό ταύρο που ακούει στο όνοµα Όττο να σάς παρακολουθεί. Ο Όττο και η αδελφή του ψύχη Έθελ ήταν οι µασκότ των Lactose Farms, µέχρι που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας εταιρικών συµφερόντων. Τον έχουν στείλει σε ένα βοσκοτόπι και περνάει τη µέρα του, βοσκώντας σε ένα διπλανό λόφο ρίχνοντας κλεφτές µατιές στην Έθελ που βρίσκεται στον ζωολογικό κήπο. Ο χρόνος τον έχει µαλακώσει αλλά είναι πια πιο αποφασισµένος από ποτέ να σώσει την Έθελ. Όταν ο Γκάρφιλντ, ο Βικ και ο Όντι χρειαστούν βοήθεια για να µπουν στα Lactose Farms, είναι
ίσως η µόνη τους ελπίδα.

Ρόναλντ και Νόλαν (µε τις φωνές των Brett Goldstein & Bowen Yang και Τηλέµαχου Κρεβάικα & Βασίλη Παπαστάθη)

Ο Ρόναλντ και Νόλαν είναι τα πρωτοπαλίκαρα της Τζίνξ. Ο Ρόναλντ είναι ένα παχουλό Σαρ Πέι ενώ ο Νόλαν είναι ένα νευρικό κυνηγόσκυλο γουίπετ.

Mαρτζ (µε τις φωνές των Cecily Strong/Στεφανίας Φιλιάδη)

Η Μαρτζ είναι η επικεφαλής ασφαλείας στα Lactose Farms και θα κάνει τα πάντα για να τα προστατεύσει από εισβολείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα