Ντομάτα: Τα 6 εκπληκτικά οφέλη στην υγεία μας – Σύμμαχος και στην απώλεια βάρους

09:07 27/4/2024 - Πηγή: InStyle

Οι ντομάτες αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για την καθημερινή μας διατροφή, καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Απολαύστε μια ποικιλία από ντομάτες, μαγειρεμένες ή ωμές, με διαφορετικούς τρόπους για να αποκομίσετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχουν να προσφέρουν. Ωστόσο, την άνοιξη και το καλοκαίρι αυτό το λαχανικό που για πολλούς θεωρείται φρούτο, είναι η απόλυτη τροφή.

Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο. Η προσθήκη ντομάτας στη διατροφή

σας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να προωθήσει την καλύτερη πέψη. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις ντομάτες μπορεί επίσης να έχουν αντιγηραντική δράση και να προάγουν την υγιέστερη όψη του δέρματος.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ντομάτες είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο παρέχει το όμορφο κόκκινο χρώμα τους, τονίζει η Erika Barrera, ιδιοκτήτρια της Leafe Nutrition. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λυκοπένιο, η τακτική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της φλεγμονής που εμπλέκεται στη διαδικασία που οδηγεί στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Πρόσθετη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα έχουν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι λιαστές ντομάτες είναι από τις τροφές που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου.

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε μια ποικιλία καροτενοειδών (συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου, του φυτοενίου και του φυτοφλουενίου), τα οποία μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες —ειδικά για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ντομάτας, ιδιαίτερα μαγειρεμένης, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής για την πρόληψη του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας πολύχρωμων λαχανικών, όπως οι ντομάτες.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Οι ντομάτες προάγουν την υγεία του δέρματος εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Επιπλέον, προσφέρουν βιταμίνη Α, η οποία είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Επίσης, είναι πλούσια σε νερό. Η Erika Barrera τονίζει ότι «Οι ντομάτες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό περίπου 95%, η οποία παρέχει επιπλέον ενυδάτωση στο σώμα και το δέρμα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ντομάτας, ιδιαίτερα επεξεργασμένων προϊόντων ντομάτας (όπως ο πελτές ντομάτας), μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του δέρματος έναντι των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μια βιταμίνη που απαιτείται για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μια δομή στο δέρμα που το διατηρεί ελαστικό.

Υποστηρίζουν την πεπτική υγεία

Η σάλτσα ντομάτας παρέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και την υγιή πέψη. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Είναι οι ντομάτες ασφαλείς για κατανάλωση από όλους;

Οι ντομάτες είναι γενικά ασφαλείς για κατανάλωση από όλους, εκτός εάν έχετε αλλεργία σε αυτές. Τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) μπορεί να θέλουν να αποφύγουν ή να περιορίσουν την ποσότητα ντομάτας που τρώνε, καθώς τα όξινα τρόφιμα μπορούν συχνά να επιδεινώσουν την καούρα. Μερικοί άνθρωποι με παλινδρόμηση μπορούν να ανεχθούν τις μαγειρεμένες ντομάτες σε μικρές ποσότητες. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους και ποσότητες ντομάτας για να δείτε τι μπορεί να αντέξει το σώμα σας ή αν είναι καλύτερα να τις αποφύγετε εντελώς. Υπάρχουν τόσες άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας εάν οι ντομάτες δεν σας πάνε καλά.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες, γεγονός που τις καθιστά χρήσιμες για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, επομένως το να καταναλώνετε περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως οι ντομάτες, μπορεί να σας βοηθήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα