Ο Pierre Cardin μας ξεναγεί στον κόσμο του μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ

13:31 16/4/2021 - Πηγή: InStyle

Δύο φανατικοί θαυμαστές και συλλέκτες του έργου του Pierre Cardin, οι P. David Ebersole και Todd Hughes κατέληξαν – από ένα παιχνίδισμα της τύχης – να γυρίσουν το ντοκιμαντέρ «House of Cardin» για το είδωλό τους. Xάρη στο πάθος τους πέτυχαν να φέρουν στα μέτρα μας τη larger-than-life ιδιοσυγκρασία του μεγάλου σχεδιαστή μόδας.

Ο 30χρονος σχεδόν Pierre Cardin παρουσίασε

το 1951 την πρώτη του κολεξιόν. Πριν καν φτάσουμε στο 1953, οι γυναίκες σε όλο τον πλανήτη μιλούσαν για το περίφημο “bubble dress” του (με την μπαλούν φούστα), ενώ είναι εκείνος που τις έκανε να ονειρευτούν το διάστημα και το μακρινό μέλλον και γέμισε τις πασαρέλες με φορέματα που έμοιαζαν σαν να βγήκαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Pierre Cardin, 1968. Photo by pierrecardin.com

Πρωτοπόρος

Μέσα από μια σειρά σπάνιων συνεντεύξεων που παραχώρησε ο Cardin, πριν από το θάνατό του στις 9 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 98 ετών, αποκαλύπτεται η ιδιοφυΐα πίσω από το εμβληματικό λογότυπο του οίκου. Σε μια σπάνια ξενάγηση στο προσωπικό αρχείο του σχεδιαστή, στο οποίο είχαν πλήρη πρόσβαση οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, το παρελθόν αφηγείται μια ιστορία φουτουρισμού και ουτοπίας. Μια κομψή ταινία που αντιστέκεται στον ηλικιακό ρατσισμό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, υπενθυμίζοντάς μας πως σχεδιάζουμε τη ζωή μας κάθε μέρα από την αρχή.

Photo by pierrecardin.com

Το ντοκιμαντέρ συγκέντρωσε σημαντικούς ανθρώπους του χώρου για να συζητήσουν τη ζωή και την καριέρα του θρυλικού και πρωτοπόρου σχεδιαστή και να χαρτογραφήσουν «πώς ένας άνθρωπος έγινε αυτοκρατορία της μόδας». Jean Paul Gaultier, Naomi Campell, Sharon Stone, Guo Pei είναι μεταξύ εκείνων που μιλούν για τον Cardin, που ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του.

Απελευθέρωση

Ο ίδιος ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, γνωστός για τον ατελείωτο πειραματισμό, μιλά για την απελευθέρωση των γυναικών από άκαμπτα ενδύματα, για το πως «έπαιξε» με νέα συνθετικά υφάσματα και ενίσχυσε την τάση στα σχέδια unisex (είναι αυτός που σχεδίασε την πρώτη unisex συλλογή ρούχων το 1958) και γιατί το brand του έφτασε να εμφανίζεται ακόμα και σε αντικείμενα μαζικής παραγωγής, όπως αναπτήρες και τασάκια – ο αστικός μύθος λέει πως έχει βάλει την υπογραφή του σε περισσότερα συμβόλαια από οποιονδήποτε άλλον σε αυτόν τον κόσμο.

Μύησε τους Παριζιάνους στην ιαπωνική τέχνη της ζωής, έγινε ο πρώτος Γάλλος που εγκαταστάθηκε στην κομμουνιστική Κίνα το 1978 και παρακολούθησε τα μοντέλα του να παρελαύνουν στο Σινικό Τείχος.

Το «House of Cardin» θα είναι διαθέσιμο για ψηφιακή λήψη μέσω της Blue Finch Film Release από τις 26 Απριλίου.


Keywords
Τυχαία Θέματα