Ο Άγιος Βασίλης έρχεται. Ο διαιτολόγος φεύγει!

Δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολατάκια, μπισκότα, πίτες, κρέας με γαρνιτούρες από πατάτες ή πιλάφι και άφθονο αλκοόλ. Πόσο δύσκολο φαντάζει να ακολουθήσει κάποιος τη δίαιτά του τις ημέρες των Χριστουγέννων;

Η αλήθεια είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο. Όλες αυτές τις εορταστικές μέρες η κοινωνική μας ζωή περιστρέφεται γύρω από το φαγητό. Τραπέζια οικογενειακά ή σε φίλους, ανταλλαγές

δώρων με γλυκιά επίγευση και χαρούμενες παιδικές φωνούλες με πολλή σοκολάτα. Μερικές φορές είναι ανούσιο να μιλάμε για το αν θα πάρουμε περισσότερες θερμίδες αν φάμε μελομακάρονο ή κουραμπιέ, γεμιστή γαλοπούλα ή χοιρινό στον φούρνο με δαμάσκηνα και πατάτες. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα γλυκά και τα εκλεκτά φαγητά των Χριστουγέννων κουβαλάνε ένα σωρό θερμίδες. Το σπουδαίο είναι να απολαύσουμε ένα φαγητό που παρασκευάστηκε με αγάπη και να ευχαριστηθούμε την ανθρώπινη συναναστροφή που γίνεται με αφορμή το γεύμα ή το δείπνο.

Tips

Για να μη χρειαστείτε τον διαιτολόγο μετά τις γιορτές:

1. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο, σκι, τρέξιμο! Κατά τη διάρκεια των διακοπών στις γιορτές σίγουρα υπάρχει ο ελεύθερος χρόνος για να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Εξάλλου, μερικές φορές αν δεν μπορούμε να μειώσουμε την ενέργεια που προσλαμβάνουμε, καλό είναι να αυξάνουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε!

2. Πολλές σαλάτες! Ακόμη και όταν γνωρίζετε ότι έχετε κάνει μια επιλογή με πολλές θερμίδες μην ξεχνάτε ότι τότε έχετε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη τις φυτικές ίνες των λαχανικών. Φτιάξτε ευφάνταστες σαλάτες με ρόδι, καρύδια, blue cheese, σολομό ή κάστανα! Στόχος είναι να φάτε μια δελεαστική σαλάτα που θα σας προφέρει κορεσμό ακόμη και αν είναι λίγο πειραγμένη σε θερμίδες!

3. Μη βάζετε νερό στο κρασί σας, ωστόσο πίνετε άφθονο νερό! Η ενυδάτωση είναι σύμμαχός σας αυτές τις ημέρες και σίγουρα θα σας βοηθήσει να φάτε λιγότερο! Εναλλακτικά, ιδιαίτερα όταν κάνει κρύο, ζεσταθείτε και ενυδατωθείτε με ένα γευστικό αφέψημα που θα φτιάξετε με φασκόμηλο, ξύλα κανέλας και γαρίφαλα!

4. Απολαύστε με ουσία. Να θυμάστε ότι το φαγητό είναι μια απόλαυση που ξεκινάει από το μάτι, περνάει από τη μύτη και καταλήγει στον ουρανίσκο. Αυτό σημαίνει πως για να παρατείνετε την απόλαυση ενός γεύματος θα πρέπει να επιλέγετε καλά παρασκευασμένα και όμορφα σερβιρισμένα γεύματα, να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή.

5. Προσφέρετε απλόχερα! Χριστούγεννα σημαίνει προσφορά. Σίγουρα τις ημέρες αυτές το φαγητό θα είναι άφθονο και θα περισσέψει. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ξεφορτωθείτε λοιπόν όσο γρηγορότερα γίνεται τα γλυκά από τις πιατέλες που διακοσμούν το τραπέζι σας και τα φαγητά που αποθηκεύσατε στο ψυγείο, προσφέροντάς τα είτε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που τα συλλέγουν είτε στους άπορους που θα συναντήσετε στον δρόμο σας. Το καλό θα σας επιστραφεί!

Τα Χριστούγεννα είναι μέρες αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής. Αναζητήστε λοιπόν τη χαρά και την ευχαρίστηση όχι μόνο μέσα από το φαγητό, αλλά και μέσα από τη συζήτηση και την προσωπική επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μην ξεχνάτε ότι η έναρξη της νέας χρονιάς ταυτίζεται με νέες αποφάσεις και καινούργιους στόχους! Τι θα λέγατε εκεί κάπου στη λίστα σας να προσθέσετε και την απόφασή σας να αποκτήσετε ένα υγιές και σφριγηλό σώμα;

Καλές γιορτές!

Εξαίρεση στην άφεση αμαρτιών σχετικά με τις γαστρονομικές παρεκτροπές των γιορτών αποτελούν όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οπότε θα πρέπει ούτως ή αλλιώς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή τους. Άτομα με διαβήτη, αρτηριακή πίεση, αυξημένο ουρικό οξύ και χοληστερίνη γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά αυτές τις ημέρες με το φαγητό αλλά και το ποτό.

Πηγή: real taste & style

Από την Αναστασία Δουλγέρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc διατροφής αθλητών, πτυχιούχος Χαροκόπειου πανεπιστημίου

Keywords
Τυχαία Θέματα