Ποιο είναι το ρόφημα που κατέχει τη δεύτερη θέση στην προτίμησή μας μετά το νερό – Τα οφέλη για την υγεία μας

Το νερό είναι προφανώς το πιο καταναλώσιμο ρόφημα στον κόσμο. Ξέρετε όμως, ποιο είναι στη δεύτερη θέση; Σύμφωνα με το Consumer Reports, είναι το τσάι. Περισσότεροι από 159 εκατομμύρια Αμερικανοί το απολαμβάνουν καθημερινά.

Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη είναι το πράσινο τσάι και όχι μόνο επειδή αρέσει η γεύση του. Το πίνουμε πιο συχνά σε μορφή ροφήματος, αλλά και σε συμπληρώματα.

Τι ακριβώς είναι το πράσινο τσάι;

Το τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis. Ωστόσο τα φύλλα περνάνε ειδική επεξεργασία για να παραχθεί πράσινο, μαύρο και τσάι oolong, σύμφωνα

με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH). Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού δεν οξειδώνονται και έτσι διατηρούν την φρέσκια γεύση τους.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά, τις κατεχίνες και είναι επίσης αγαπητό για τη δόση καφεΐνης του που δεν μας δημιουργεί τρεμούλιασμα, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του σε L-θεανίνη. Είναι ένα αμινοξύ που έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Η Melissa Salazar, master tea master, λέει ότι το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη ποσότητα L-θεανίνης σε σύγκριση με άλλα τσάγια. «Βοηθά στην αύξηση των εγκεφαλικών κυμάτων, που προκαλεί βαθιά χαλάρωση και αυξάνει την εστίαση», προσθέτει. «Αυτό κάνει το πράσινο τσάι ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό πράγματι».

Κάποιες μικρές μελέτες καταγράφουν ότι η L-θεανίνη αυξάνει την εκπομπή κυμάτων άλφα σε άτομα με άγχος, καθώς και βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση. Μια μελέτη με 69 Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες διαπιστώνει ότι το τσάι βελτιώνει τις εργασίες που έχουν σχέση με την προσοχή και τη μνήμη.

Ορισμένα μείγματα πράσινου τσαγιού έχουν περισσότερη καφεΐνη από άλλα και το matcha, μια δημοφιλής μορφή πράσινου τσαγιού σε σκόνη, έχει την περισσότερη καφεΐνη.

Τι περιέχει το πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι είναι κυρίως νερό. Δεν περιέχει καθόλου λίπος, υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες και δεν υπάρχουν θερμίδες στο τσάι χωρίς ζάχαρη. Την φήμη του, ως υγιεινό ρόφημα την έχει πάρει από τις ενώσεις κατεχίνες. Συγκεκριμένα η επικατεχίνη, η επικατεχίνη-3-γαλλική, η επιγαλλοκατεχίνη και το EGCG. Αυτές οι κατεχίνες έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά, ακόμη και αντικαρκινικά αποτελέσματα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση. Μία νέα μελέτη καταγράφει ότι έχουν και προβιοτικά οφέλη.

Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει περίπου 28 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Mayo Clinic το μαύρο τσάι περιέχει 47 mg. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας και παρασκευής του τσαγιού.

Η ποσότητα κατεχινών ανά φλιτζάνι ποικίλλει επίσης, με μια συστηματική ανασκόπηση που ορίζει ένα εύρος μεταξύ 25 mg και 750 mg ανά φλιτζάνι.

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού Αυξημένη ψυχική εγρήγορση Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η καφεΐνη, ιδιαίτερα η ποσότητα σε matcha, βελτίωσε την εγρήγορση, τη διέγερση και το σθένος κατά τη διάρκεια απαιτητικών γνωστικών εργασιών.Προστασία κατά των καρδιακών παθήσεων Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Επίσης διατηρούν υπό έλεγχο τη χοληστερόλη, ενώ μειώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 5 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επτά ετών σε σύγκριση με άτομα που έπιναν μόνο 1 φλιτζάνι την ημέρα. Πιο πρόσφατα, μια μελέτη εξέτασε δεδομένα υγείας 100.000 συμμετεχόντων και διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν συχνά τσάι είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό. Το πράσινο τσάι είχε τον ισχυρότερο αντίκτυπο.Χαμηλότερη χοληστερόλη Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Αφορά άτομα όλων των σωματικών βαρών.Πρόληψη του καρκίνου Ερευνητές τονίζουν ότι οι κατεχίνες έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου , η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος προστασίας από τον καρκίνο.Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη Σε μια μελέτη μισού εκατομμυρίου ενηλίκων Κινέζων, η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού έδειξε χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επίσης, χαμηλότερο κίνδυνο όλων των αιτιών θνησιμότητας σε ασθενείς με διαβήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα