Απειλές Πούτιν σε Ευρώπη: Εάν κατασχέσετε ρωσική περιουσία θα χάσετε περισσότερα

Απειλές για επώδυνα αντίποινα εξαπολύει ο Βλαντίμιρ Πούτιν προς την Ευρώπη εάν κατασχεθούν από τη Δύση ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη Δύση, με τα περισσότερα εκ των οποίων (210 δισ ευρώ) στην Ευρώπη και κατασχέθηκαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να υποστηριχθεί

η Ουκρανία, αν και μερικοί τραπεζίτες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το Σάββατο νομοθεσία στην οποία περιλαμβάνεται νομοσχέδιο, που επιτρέπει την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αν και η μερίδα του λέοντος αυτών των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη.

Ρωσικές απειλές

«Έχουμε κι εμείς μια έτοιμη απάντηση», φέρεται να δήλωσε η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Έχουμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αμέσως, σχετικά με μέτρα αντιποίνων. Και οι Ευρωπαίοι θα χάσουν περισσότερα από εμάς», τόνισε η Ματβιγιένκο, η οποία είναι μέλος του ισχυρού ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ματβιγιένκο δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για το ποια θα είναι η απάντηση για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που εξακολουθεί να συζητείται στη Δύση.

Επιλογή, που συζητείται από τη Δύση, είναι να κατασχεθούν τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να κατασχεθούν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του θα αντέβαινε σε όλες τις αρχές της ελεύθερης αγοράς που διακηρύσσει η Δύση και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο και το ευρώ, ενώ θα απέτρεπε τις παγκόσμιες επενδύσεις και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στις δυτικές κεντρικές τράπεζες.

Η Ρωσία έχει επίσης δηλώσει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον οποιασδήποτε κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ρωσία έχει λόγους για να κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία μετά την κίνηση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Βολόντιν δήλωσε πως από τα 280 δισεκ. δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό, μόνο 5 ως 6 δισεκ, δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περίπου 210 δισεκ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ.

Και η Ελβετία έχει επιβάλει κατασχέσεις 

Και η Ελβετία έχει δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 13 δισ. φράγκων (14,2 δισ. δολάρια) που βρίσκονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 7 δισ. φράγκα σε αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2023 ανέρχονταν στα 5,8 δισ. φράγκα. Πρόκειται για μείωση από το 2022 και αντικατοπτρίζει τις απώλειες αποτίμησης, ανέφερε την Τρίτη η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι η Ελβετία ”έσπασε” την ιστορική ουδετερότητά της όταν υιοθέτησε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Related...WSJ: Οι ΗΠΑ απειλούν κινεζικές τράπεζες με παγκόσμιο αποκλεισμό λόγω υποστήριξης στην ΡωσίαΑν νικηθούμε από τη Ρωσία θα γίνει 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος, λέει ο πρωθυπουργός της ΟυκρανίαςΕυρωπαϊκές υποσχέσεις για αεράμυνα στην Ουκρανία τη στιγμή που σφυροκοπείται από τη Ρωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Απειλές Πούτιν, Ευρώπη, Εάν,apeiles poutin, evropi, ean