Έντονοι πονοκέφαλοι στο σεξ: Γιατί συμβαίνουν και τι μπορεί να μας δείχνουν (βίντεο)

Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς όταν κάνει σεξ ειναι να τον πιάνει πονοκέφαλος. Για μερικούς ανθρώπους, όμως, η αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης μπορεί να είναι ένας πραγματικός πόνος στο κεφάλι ή στον αυχένα.

Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα (PHASA) περιγράφει τουλάχιστον δύο εξάρσεις πόνου στο κεφάλι ή στον αυχένα που προκαλούνται από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ο πονοκέφαλος μπορεί να κλιμακώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας ή μπορεί να είναι ένας έντονος πονοκέφαλος λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος μπορεί να είναι έντονος για ένα λεπτό έως και 24 ώρες ή πιο ήπιος και να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι ένας γρήγορος έντονος πονοκέφαλος κατά τον τον οργασμό ή λίγο πριν και λίγο μετά από αυτόν. Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι δύο έως τέσσερις φορές συχνότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Εκτιμάται ότι η πάθηση - γνωστή και ως σεξουαλικός πονοκέφαλος, συνουσιακή κεφαλαλγία, οργασμικός πονοκέφαλος και συνουσιακή κεφαλαγία- εμφανίζεται σε 1-1,6% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, τα πραγματικά ποσοστά θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα, καθώς η PHASA συχνά δεν αναφέρεται, πιθανότατα λόγω του στίγματος γύρω από τη συζήτηση για το σεξ.

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά, δεδομένου ότι τα άτομα με υπέρταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρωτοπαθή πονοκέφαλο, είναι πιθανό να σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι συναντώνται επίσης συχνά σε άτομα που συνήθως υποφέρουν από ημικρανίες. Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν από ανωμαλίες των φλεβών γύρω από το κεφάλι και τον αυχένα.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι η φλεβική στένωση (στένωση των φλεβών) και οι πονοκέφαλοι που πυροδοτούνται από τον βήχα ή την άσκηση σχετίζονται με την PHASA.

Τον Απρίλιο του 2024, αναφέρθηκε ότι μια 61χρονη γυναίκα στις ΗΠΑ υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή. Η γυναίκα, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για αιμορραγία, πήρε μια ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο, αναφερει το Science Alert.

Η ασπιρίνη είναι αντιπηκτικό και, ενώ είναι χρήσιμη για άτομα που μπορεί να κινδυνεύουν από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (φραγμένο αιμοφόρο αγγείο), θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για κάποιον με αιμορραγία.

Οι εγκεφαλικές αιμορραγίες κατά τη διάρκεια του σεξ είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζετε. Άλλες μορφές σωματικής άσκησης μπορούν επίσης να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το τρέξιμο, το σήκωμα βαρέων βαρών, ακόμη και το φτέρνισμα, το ζόρισμα στην τουαλέτα), το παίξιμο τρομπέτας και τα ξεσπάσματα γέλιου.

Στις ΗΠΑ, έως και ένας στους 12 ασθενείς που πηγαίνουν στα επείγοντα λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας έκαναν σεξ όταν άρχισε ο πόνος.

Μια τρύπα στην καρδιά θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του σεξ. Η τρύπα στην καρδιά, ή ανοιχτό ωοειδές τρήμα (PFO), είναι μια μικρή οπή που μοιάζει με πτερύγιο μεταξύ των δύο ανώτερων διαμερισμάτων (κόλπων) της καρδιάς. Αυτή η οπή παρατηρείται σε όλους πριν από τη γέννηση και συνήθως κλείνει λίγο πριν από τη γέννηση.

Σε μια αναφορά περίπτωσης τριών «ασυνήθιστων αφορμών για εγκεφαλικό επεισόδιο» δύο από τους τρεις ασθενείς είχαν PFO. Το ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκλήθηκε από το σεξ, ενώ το άλλο από μια κρίση γέλιου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το PFO είναι συχνό σε άτομα που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη αμερικανών ερευνητών αναζήτησε ιατρικά αρχεία για ασθενείς που είχαν εγκεφαλική αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ. Εντοπίστηκαν 16 πρόσφατες περιπτώσεις. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών ήταν 50 ετών και 13 από τους 16 ασθενείς ήταν άνδρες. Το 31% είχε υπέρταση.

Οι μισοί από τους ασθενείς είχαν ανευρυσματική υποαραχνοειδή αιμορραγία - ένα διαρραγμένο αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο ή ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος. Δύο από τους 16 είχαν αρτηριοφλεβική δυσπλασία - ένα κουβάρι αιμοφόρων αγγείων - και δύο είχαν βαθιά εγκεφαλική αιμορραγία.

Εάν είχατε πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας θεραπεύσει με φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την υπέρταση, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων και των ανταγωνιστών των διαύλων ασβεστίου. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας προτείνει έναν πιο «παθητικό» ρόλο κατά τη διάρκεια του σεξ ή ακόμη και αποχή, ενώ θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστούν οι πιο ανησυχητικές εξηγήσεις.

Πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με το ποιος κινδυνεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, αν είστε άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών που έχει βιώσει πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ, ίσως θα πρέπει να εξεταστείτε για ανεύρυσμα ή τρύπα στην καρδιά.

Είναι πιθανό ότι ο πονοκέφαλός σας μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα, αλλά θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με άγνωστες και δυνητικά σοβαρές υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Πηγή: The Conversation

Keywords
Τυχαία Θέματα