Φιλιππίνες: Βυθισμένη αρχαία πόλη αναδύθηκε από το νερό, το κύμα ζέστης στέγνωσε φράγμα

Τα ερείπια μιας πόλης σχεδόν 300 ετών έχουν βγει στην επιφάνεια στις Φιλιππίνες καθώς οι υπερβολικά ζεστές θερμοκρασίες στέγνωσαν μερικώς ένα μεγάλο φράγμα.

Ο λόγος για την πόλη Pantabangan η οποία βυθίστηκε στη δεκαετία του 1970 για να χτιστεί επάνω της μια δεξαμενή. 

Αλλά πλέον αναδύεται από το νερό σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός.

Το φαινόμενο σημειώνεται καθώς σχεδόν η μισή χώρα βιώνει ξηρασία, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου

σε ορισμένα μέρη.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μείνει ποτέ η πόλη πάνω από το νερό από τότε που κατασκευάστηκε το φράγμα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Marlon Paladin, μηχανικός της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα φράγματα της χώρας.

Το πρωτοφανές κύμα ζέστης έχει αναστατώσει την καθημερινότητα  εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα σχολεία είναι κλειστά για μέρες και οι εργαζόμενοι στα γραφεία καλούνται να εργαστούν από το σπίτι.

Και θα μπορούσε ακόμα να κάνει ακόμη περισσότερη ζέστη τις επόμενες ημέρες, δήλωσε στο BBC ο Benison Estareja, μετεωρολόγος στο κρατικό μετεωρολογικό γραφείο Pagasa.

Το 2023 επιβεβαιώθηκε ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στον κόσμο. «Βλέπουμε ότι τα επίπεδα του φράγματος μας θα πέσουν, συμπεριλαμβανομένου του Pantabangan και άλλων περιοχών», είπε ο Estareja.

Η στάθμη του νερού εκεί έχει πέσει κατά σχεδόν 50 μέτρα από το κανονικό υψηλό επίπεδο των 221 μέτρων, με βάση επίσημα στοιχεία.

Τα ερείπια άρχισαν να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια τον Μάρτιο καθώς η περιοχή δεν δεχόταν σχεδόν καθόλου βροχή, είπαν οι Αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επανεμφάνιση των ερειπίων έχει προσελκύσει τουρίστες στην πόλη, περίπου 202 χιλιόμετρα, βόρεια της πρωτεύουσας, Μανίλα. Εκτός από τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές έχει επίσης αναστείλει μαθήματα, επηρεάζοντας 33 εκατομμύρια μαθητές.

Στην Ταϊλάνδη, 30 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία μεταξύ Ιανουαρίου και 17 Απριλίου φέτος, σε σύγκριση με 37 το σύνολο του 2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στα σύνορα της Μιανμάρ, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Related...Καταλονία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και 1.200 χρόνιαΚένυα: Τα άγρια ζώα πεθαίνουν από ξηρασία – 205 ελέφαντες νεκροί σε 5 μήνεςΓαλλία: Παράνομες οι φουσκωτές πισίνες κήπου λόγω ξηρασίας
Keywords
Τυχαία Θέματα