Γεραπετρίτης: Θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα των F-35

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Μπλίνκεν το απόγευμα στα Χανιά θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, σε ανοικτά ζητήματα και την αμυντική συνεργασία, είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως θα τεθεί και το θέμα των μαχητικών F-35, για το οποίο είπε πως «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

«Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε, προσθέτοντας πως «αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Έλλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε».

«Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες, αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανένας εξοπλισμός να μην χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι πλέον συζητάμε με την Τουρκία και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ζουμε σε ειρήνη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνειαμε την Τουρκία, η οποία όμως αποδεικνύεται εμπράκτως και διαρκώς- τονίζοντας πως «δεν τίθεται σε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, οι νησιώτες μας να νιώθουν ασφάλεια και ειδικά οι ακρίτες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο». Ερωτηθείς για τη Χάγη ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Από την Τουρκία δεν μας έχει τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, ακούω για αποστρατιωτικοποίηση και γκρίζες ζώνες, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ -και ρητά και κατηγορηματικά δεν θα το επέτρεπα να τεθεί. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε μια σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ...υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να απολήξει στη Χάγη ή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβουργου. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε συζητήσει κάτι, θα έρθει στο μέλλον. Προχωράμε βήμα βήμα, δεν θα κάνουμε ποτέ άλματα, θα προχωράμε κάθε φορά αποδεικνύοντας έμπρακτα την ειλικρίνεια. Όταν έρθει η ώρα θέλω να καθήσουμε στο τραπέζι».

Ως προς την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά, έκανε λόγο για σημαντική ημέρα για την ελληνική διπλωματία και πρόσθεσε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο απόγειό τους: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι σχετικά μια μικρή χώρα, αλλά έχει μεγάλο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής που κατέκτησε με μια πολιτική αρχών. Καταφέραμε και μιλάμε με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, μας σέβονται όλοι, είμαστε αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης. Η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική απόκρυφη και σκοτεινή γι′ αυτό και ανακοινώνουμε τις αρχές μας και ενημερώνουμε τα κόμματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης, Θέμα, Ελλάδα, F-35,gerapetritis, thema, ellada, F-35