Για αυτό βούλιαξε το Ντουμπάι: Ερευνα «δείχνει» έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται επικίδυνα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις φονικές νεροποντές, μια από τις οποίες «βούλιαξε» πρόσφατα το Ντουμπάι και άλλα μέρη του Περσικού Κόλπου, διαπιστώνουν επιστήμονες σε νέα έρευνα.

Τουλάχιστον ένα 10%-40% περισσότερων βροχοπτώσεων έπεσαν σε μία μόνο μέρα την περασμένη εβδομάδα -κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και τμήματα της Σαουδικής Αραβίας- από ό,τι θα είχαν καταγραφεί σε έναν κόσμο χωρίς τους 1,2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης που οφείλεται

στην καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα μέσα του 19ου αιώνα. Σε αυτό το οδυνηρό συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες στο World Weather Attribution.

Το Ελ Νίνο -μια φυσική περιστασιακή θέρμανση του κεντρικού Ειρηνικού, που αλλάζει τα καιρικά συστήματα παγκοσμίως- ήταν ένας κομβικός παράγοντας, σύμφωνα με την έκθεση. Ισχυρές βροχοπτώσεις στον Κόλπο έχουν συμβεί ξανά στο παρελθόν αλλά μόνο κατά τη διάρκεια ενός Ελ Νίνιο. Και οι ερευνητές λένε ότι αυτοί οι κατακλυσμοί φαίνεται να γίνονται όλο και μεγαλύτετοι- κάτι που οι επιστήμονες από καιρό έλεγαν ότι θα συμβεί σε πολλά μέρη του κόσμου καθώς ο κόσμος θερμαίνεται.

Αυτή η πλημμύρα, η οποία προήλθε από δύο ξεχωριστά και σχεδόν ταυτόχρονα συστήματα καταιγίδας, δεν θα είχε συμβεί χωρίς τον Ελ Νίνο, εκτιμά ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μανσούρ Αλμαζρουί από το Πανεπιστήμιο King Abdulaziz στη Σαουδική Αραβία. Και δεν θα είχε συμβεί σε τέτοιο βαθμό αν δεν υπήρχε η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγής, προσθέτει η επιστήμονας Φρεντερίκε Οττο από το Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ίδια, η πιθανότητα βροχοπτώσεων, όπως αυτή στο Ντουμπάι, έχει τριπλασιαστεί σήμερα σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Η έκθεση και οι συντάκτες της διαψεύδουν τις εικασίες ότι η σπορά νεφών στα ΗΑΕ είχε οποιαδήποτε σχέση με την ποσότητα της βροχής ή την πιθανότητα αυτής.

Πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της σποράς σύννεφων γενικά. Σε κάθε περίπτωση, τα σύννεφα στο σύστημα καταιγίδων που έπληξαν το Ντουμπάι δεν «σπάρθηκαν», διαπιστώνει η έκθεση. Και τα αποτελέσματα της σποράς νεφών, αν υπάρχουν, γενικά είναι πιο άμεσα, λέει η Οττο. Εξάλλου, αυτή η καταιγίδα είχε προβλεφθεί μέρες πριν. «Αυτό το είδος βροχόπτωσης δεν προέρχεται ποτέ από τη σπορά νεφών», επισήμανε κατηγορηματικά ο Αλμαζρούι σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

This is not Karachi but Dubai, climate change is a reality and it’s impacting the lives of millions of people across the globe. The challenges of climate crisis have become increasingly complex. Global warming and carbon emissions have extremely serious consequences. Together we… pic.twitter.com/fccWuttw3C

— Naz Baloch (@NazBaloch_) April 17, 2024

Είναι αρκετά ισχυρή η υπόθεση ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ένας παράγοντας για όλο αυτό που συνέβη, επιβεβαιώνουν αρκετοί άλλοι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΒενετία: Η πρώτη πόλη στον κόσμο που επέβαλε εισητήριο εισόδου - Αντιδράσεις και συμπλοκές«Κόντρα» και φόβοι για κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα: Τι συνέβη στον ΟΗΕH Σουηδία προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο: Εναν πόλεμο με τη Ρωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντουμπάι, Ερευνα,ntoubai, erevna