Γιατί η τάση παλιότερων δεκαετιών να πετάξουμε το βούτυρο από τη διατροφή ήταν εντελώς λάθος
Τελικά το βούτυρο μας κάνει όντως τόσο κακό;
Ορισμένες πιο υγιεινές εναλλακτικές του βουτύρου, όπως η μαργαρίνη, κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Οι περισσότερες όμως απέκτησαν δημοτικότητα στις δεκαετίες του ογδόντα και του ενενήντα, σε μια απότομη στροφή των καταναλωτών προς μια διατροφή χωρίς λιπαρά.
Ποιο είναι τελικά το πιο υγιεινό είδος βουτύρουΤο βούτυρο μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή διατροφή, επισημαίνει ο διατροφολόγος Άμπι Σαρπ. Πολλοί θα εκπλαγούν με αυτή τη διατύπωση, καθώς είναι γνωστό πως το βούτυρο αποτελείται κυρίως από
Σε αντίθεση με τα κορεσμένα, τα ακόρεστα λιπαρά, θεωρούνται ιδανική επιλογή για την καλή υγεία της καρδιάς, χάρις στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε «καλή» χοληστερόλη. Υπάρχει λοιπόν ένα είδος βουτύρου, που πέρα από ακόρεστα λιπαρά, περιέχει επίσης λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, επιφυλάσσουν οφέλη για την υγεία του εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Eπιπλέον, το συγκεκριμένο βούτυρο περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες, που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Όλα αυτά και πολλά ακόμη οφέλη, κρύβονται κυρίως στο βούτυρο αγελάδων που τρέφονται με φυτικές τροφές, όπως τα χόρτα.
«Οι αγελάδες που τρέφονται με χορταρικά, σε αντίθεση με αυτές που τρέφονται με καλαμπόκι, προσλαμβάνουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Κ2 και Ω-3 λιπαρών οξέων», εξηγεί ο Σαρπ.
Τι ισχύει για το «ελαφρύ» βούτυροΣτα ράφια του σούπερ μάρκετ, υπάρχουν διάφορες συσκευασίες βουτύρου που φέρουν την ένδειξη «ελαφρύ», και μέχρι πρότινος τείναμε να πιστεύουμε πως αυτή είναι προφανώς η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Στην πραγματικότητα, το ελαφρύ βούτυρο είναι απλώς πλήρες βούτυρο διαλυμένο με νερό. Καθώς λοιπόν έχει λιγότερες θερμίδες, μπορεί πράγματι να λειτουργήσει άψογα ως άλειμμα για το τοστ μας. Αν ωστόσο σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε με αυτό, σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο λάδι. Επομένως από θερμιδική άποψη δεν έχουμε το παραμικρό κέρδος.
Και ενώ το βούτυρο από αγελάδες που τρέφονται με χορταρικά αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή, ο Σαρπ διατυπώνει την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος να ενσωματώσουμε το βούτυρο και το λάδι στην καθημερινή μας διατροφή, είναι να επιλέγουμε διαφορετικούς τύπους ελαίων και βουτύρου.
«Όλα τα διαφορετικά λιπαρά και τα έλαια, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου, του ελαιόλαδου ή του ελαίου αβοκάντο, έχουν τη δική τους μοναδική σύσταση και μας προσφέρουν ξεχωριστές ομάδες λιπαρών οξέων, που η κάθε μια έχει τα δικά της μοναδικά οφέλη. Επομένως, δεν θέλουμε να παγιδευτούμε σε μια και μοναδική κατηγορία λιπαρών και προσπαθούμε να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία», συνιστά ο Σαρπ.
Mε πληροφορίες από: Usatoday
Πριν φύγετε...Πανελλήνιες: Χρυσά διατροφικά tips που μειώνουν το άγχος και ενισχύσουν τη συγκέντρωσηΤο μαγικό tip για να κοιμηθούμε καλύτερα όταν έχουμε πιει πολύ το βράδυ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκος Μουτσινάς: Νέες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του
- Ζύγισμα επιβατών πριν από κάθε πτήση – Γιατί η Air New Zealand πήρε την «πρωτοβουλία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη φορολόγηση 3,5 δισ. στις επιχειρήσεις
- Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτή είναι η καλύτερη δίαιτα που προτείνει - Δείτε το εβδομαδιαίο πλάνο
- Τσαπανίδου: Έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων στις πρώτες 50 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ
- Αργία Αγίου Πνεύματος 2023: Νέα ανακοίνωση για τον ιδιωτικό τομέα
- Οι δημοσκοπήσεις διατηρούν χαμόγελα στη ΝΔ, «επαναφόρτισε» ο Μητσοτάκης για τις 25 Ιουνίου
- Ο Τεμπονέρας αλλάζει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ - Τα σόσιαλ αποθεώνουν τον πρόεδρο της εκλογικής του επιτροπής
- ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ: Η νέα συγκλονιστική σειρά έρχεται - Λίγα λόγια για την υπόθεση
- Εύα Αντωνοπούλου: Σήμερα το τελευταίο δελτίο στον ΣΚΑΪ – Τι λέει για το τηλεοπτικό της μέλλον
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Γιατί η τάση παλιότερων δεκαετιών να πετάξουμε το βούτυρο από τη διατροφή ήταν εντελώς λάθος
- Χαϊδάρι: Μαχαίρωσαν 24χρονο με οπαδικά κίνητρα
- Μητσοτάκης: Πάμε να γεμίσουμε τις κάλπες με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ
- «Θύελλα» για δηλώσεις Ψαριανού περί «καθαρμάτων, αλητών, σκουληκιών» καθηγητών
- Τσαπανίδου: Έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων στις πρώτες 50 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ
- Η κοινοπραξία Rizzani de Eccher και AVAX σύμβουλοι κατασκευής του Vouliagmenis Mall Complex
- Η Air New Zealand ζυγίζει τους επιβάτες της πριν επιβιβαστούν στις διεθνείς πτήσεις
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Γιατί η τάση παλιότερων δεκαετιών να πετάξουμε το βούτυρο από τη διατροφή ήταν εντελώς λάθος
- «Θύελλα» για δηλώσεις Ψαριανού περί «καθαρμάτων, αλητών, σκουληκιών» καθηγητών
- Μητσοτάκης: Πάμε να γεμίσουμε τις κάλπες με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ
- Η Air New Zealand ζυγίζει τους επιβάτες της πριν επιβιβαστούν στις διεθνείς πτήσεις
- Η κοινοπραξία Rizzani de Eccher και AVAX σύμβουλοι κατασκευής του Vouliagmenis Mall Complex
- Τσαπανίδου: Έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων στις πρώτες 50 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ
- Χαϊδάρι: Μαχαίρωσαν 24χρονο με οπαδικά κίνητρα
- Μενέντεζ: Ο Ερντογάν να υιοθετήσει λιγότερο πολεμοχαρή στάση
- Διασφαλισμένες οι Πανελλαδικές, διαφορετικό το σύστημα, λέει ο γγ του υπουργείου Παιδείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητσοτάκης από Κρήτη με μαντινάδα: Και αυτοί που δεν με ψήφισαν ίσως το μετανιώνουν
- «Μπούλινγκ» από ΝΔ και φιλικά ΜΜΕ κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία
- ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε ταμείο σήμερα
- Προβλήματα και σήμερα στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τον Κοινωνικό Τουρισμό - 25.000 αιτήσεις σε 24 ώρες
- Δίκη Χρυσής Αυγής: Κατέθεσαν οι Αιγύπτιοι ψαράδες – «’Ήθελαν να μας σκοτώσουν» (Video)
- Ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης για τα φάρμακα της πρόνοιας του Θεού
- Moody’s: Πώς βλέπει τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές
- Ηλιόπουλος σε Πλεύρη: «Σε πιάσαν με τη γίδα στην πλάτη και συνεχίζεις το ψέμα…»
- Σασμός -Τι θα δούμε απόψε: Η Καλλιόπη μαθαίνει ποιος είναι ο πατέρας του Πετράκη
- Καταποντίζεται η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, νέο ιστορικό χαμηλό