Ισπανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την αμφιλεγόμενη αμνηστία για τους Καταλανούς αυτονομιστές

Από αριστερά προς τα δεξιά και σε πρώτο πλάνο, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας και υπουργός Οικονομικών Maria Jesus Montero και η δεύτερη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας και υπουργός Εργασίας Yolanda Diaz στο ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, Ισπανία, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024.

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε την Πέμπτη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιοαμνηστίας με στόχο τη συγχώρεση εγκλημάτων - αποδεδειγμένων

και υποτιθέμενων - που διαπράχθηκαν από Καταλανούςαυτονομιστές κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής προσπάθειας διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής πριν από έξι χρόνια.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προώθησε το νομοσχέδιο για την αμνηστία ως έναν τρόπο να ξεπεραστεί η κρίση μετά την απόπειρα απόσχισης του 2017 από τους τότε ηγέτες της Καταλονίας.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο έχει επίσης προκαλέσει την αντίδραση εκατομμυρίων Ισπανών που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που προκάλεσαν μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της Ισπανίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως η υπεξαίρεση και η διασάλευση της κοινής τάξης.

Ο Σάντσεθ έχει ήδη δώσει χάρη σε εννέα φυλακισμένους ηγέτες του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας, μια κίνηση που βοήθησε στην επούλωση των πληγών με μικρό πολιτικό κόστος. Αλλά η αμνηστία αποδεικνύεται πολύ πιο διχαστική.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 178-172 ψήφους υπέρ στην Κάτω Βουλή των 350 εδρών στη Μαδρίτη.

La Amnistía, la impunitat. pic.twitter.com/YUnCLr3X6k

— Mon Bosch
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισπανία, Καταλανούς,ispania, katalanous