Καλιφόρνια: Δευτερόλεπτα πριν τα 6,2 Ρίχτερ 500.000 άνθρωποι ήξεραν ότι θα κάνει σεισμό

Στιγμές πριν από τον σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη βόρεια ακτή της Καλιφόρνια τη Δευτέρα, περίπου μισό εκατομμύριο κινητά τηλέφωνα άρχισαν να βουίζουν.

Ενα σύστημα έγκαιρου συναγερμού, που διαχειρίζεται το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) έστειλε προειδοποιήσεις πριν αρχίσει να τρέμει το έδαφος, δίνοντας στους κατοίκους της αραιοκατοικημένης περιοχής ζωτικής σημασίας χρόνο για να προστατευτούν.

Ο σεισμός προκάλεσε

σημαντικές δονήσεις αλλά ελάχιστες ζημιές στην κομητεία Χούμπολτ και οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια εξαιρετική δοκιμή του συστήματος συναγερμού. Hταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει συμβεί από τότε που το σύστημα ShakeAlert τέθηκε επίσημα σε λειτουργία στη δυτική ακτή.

«Λάβαμε κάποιες αναφορές από ανθρώπους ότι έλαβαν προειδοποίηση έως και 10 δευτερόλεπτα πριν νιώσουν το τράνταγμα. Αυτό είναι πολύ καλό», είπε ο Ρόμπερτ ντε Γκρούτ, συντονιστής του προγράμματος.

It took 11.4 seconds for the first #ShakeAlert Message data package to be produced by @USGS. The quake was estimated at M4.5. At this level alert delivery to cell phones by @MyShakeApp, @Android, @ReadySanDiego or @QuakeAlertUSA was possible. @Cal_OES@CAGeoSurvey@USGS_Quakespic.twitter.com/ZIDob71r0Z

USGS ShakeAlert (@USGS_ShakeAlert) December 21, 2021

Το ShakeAlert εκδίδει προειδοποιήσεις μέσω μιας σειράς πρακτορείων και εφαρμογών. Τα άτομα που επηρεάζονται λαμβάνουν οδηγίες να πέσουν στο έφαδος, να καλυφθούν και να περιμένουν. Εχοντας στη διάθεσή τους κάποια δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν, μπορούν να σωθούν ζωές.

Αυτό το συμβάν έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες και τους χειριστές συστημάτων να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν το ShakeAlert, ώστε να είναι ακόμα καλύτερο όταν χτυπήσει ο επόμενος μεγάλος σεισμός.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και είχε επίκεντρο την ακτή, κοντά σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Πετρόλια, όπου ζουν λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι.

This 6.2 #Earthquake didn't seem to phase people in Northern California but it did cause some damage in this liquor store. No injuries were reported. pic.twitter.com/Oorp1VXQuM

— WYFF News 4 (@wyffnews4) December 21, 2021

Περίπου  25.000 άτομα βρίσκονταν στην επικίνδυνη ζώνη γύρω από το επίκεντρο, αν και πολλοί ένιωσαν το σεισμό σε περιοχές αρκετά μακριά, όπως το Σακραμέντο και το Σαν Φρανσίσκο.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτίμησε ότι οι ζημιές είναι λιγότερες από 10 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος.

(με πληροφορίες από Guardian)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕAstraZeneca: Παρασκευάζει εμβόλιο ειδικά για την παραλλαγή ΟμικρονΤουρκικό εμβόλιο Covid: Eλαβε άδεια από τις τουρκικές αρχές«Μας έλεγε ότι 7 στους 10 πεθαίνουν»: 60χρονος που έχασε τη γυναίκα του καταγγέλλει αρνητή γιατρό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλιφόρνια, Δευτερόλεπτα, 62 Ρίχτερ 500 000,kalifornia, defterolepta, 62 richter 500 000