Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον «Δον Κιχώτη»

Ο «Δον Κιχώτης», το αγαπημένο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες -το πρώτο μυθιστόρημα που τυπώθηκε- το οποίο αφηγείται την ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του  Δουλτσινέας, ξαναζωντανεύει το καλοκαίρι από ένα πολυμελή θίασο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Μπέζος και τη θεατρική μεταφορά ο Άκης Δήμου, ενώ τον ρόλο του τίτλου επωμίζεται ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης,

με Σάντσο τον Θανάση Τσαλταμπάση, Δουλτσινέα τη Νάντια Κοντογεώργη και Μαριτόρνα την Παρθένα Χοροζίδου.

Μπέζος: Ο Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι′ αυτό που τον ξεπερνά

«Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι′ αυτό που τον ξεπερνά!», σημειώνει ο Γιάννης Μπέζος. «Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά!

Ας γελάσουμε λοιπόν με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η, έτσι κι αλλιώς, μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν».

Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιάννης Μπέζος. Από την ανάγνωση

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (29 Σεπτεμβρίου 1547–23 Απριλίου 1616) ήταν Ισπανός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Τα νεανικά του χρόνια χαρακτηρίστηκαν από τις πολυάριθμες μετακινήσεις της οικογένειάς του σε διαφορετικές ισπανικές πόλεις. Από το 1570, και για αρκετά χρόνια, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας στρατιώτης, λαμβάνοντας μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Το 1575 αιχμαλωτίστηκε από Τούρκους κουρσάρους και πουλήθηκε ως σκλάβος στο Αλγέρι. Επιστρέφοντας στην Ισπανία διορίστηκε επισιτιστής του βασιλικού στόλου. Αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, παρά την επιτυχία που γνώριζαν τα θεατρικά του έργα, ενώ πιθανολογείται ότι πέρασε αρκετά χρόνια στη φυλακή. Το πρώτο μυθιστόρημά του, η Γαλάτεια, εκδόθηκε το 1585. Το σημαντικότερο έργο του, o Δον Κιχώτης, το οποίο έγραψε στα χρόνια 1605-1615, συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες.

Άκης Δήμου: Ο μεγαλοφυής  «Δον Κιχώτης» συνεχίζει να διαβάζεται με την ίδια πάντα απόλαυση

«Στις αρχές του 17ου αιώνα, ένας  58χρονος μονόχειρας, γκριζομάλλης, βετεράνος των πολέμων της Ισπανίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μαχητής στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κυνηγημένος από τους πειρατές, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές, έγραψε και δημοσίευσε την ιστορία ενός φτωχού χωρικού που, νομίζοντας τον εαυτό του Ιππότη, έμπλεκε σε απίθανες κωμικές περιπέτειες.

Ο μεγαλοφυής  «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες διαβάστηκε και συνεχίζει να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο με την ίδια πάντα απόλαυση», καταλήγει ο Άκης Δήμου.

Νάντια ΚοντογεώργηΘανάσης Τσαλταμπάσης 

Παίζουν επίσης οι Γιώργος Χατζής, Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Χρήστος Πούλος - Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου, Ιωάννα Ανεμογιάννη.

Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη, η μουσική του Βάιο Πράπα, οι φωτισμοί του Νίκο Βλασόπουλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Νταντάμη.

Πρώτη παράσταση 5 Ιουλίου, στην Ηλιούπολη, στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Δημήτρης Κιντής και στη συνέχεια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Η ψυχή μας ξέρει πάντα τι θέλει. Εμείς ξεχνάμε να την ακούσουμε

Λούβρο: Η «Ελευθερία» του Ντελακρουά αποκάλυψε τα αληθινά της χρώματα

Νέες ταινίες: «Ο Κασκαντέρ» Ράιαν Γκόσλινγκ, γαλλική ταινία τρόμου και Γκάρφιλντ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάννης Μπέζος, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Δον Κιχώτη,giannis bezos, vladimiro kyriakidi, don kichoti