Ο μεγαλύτερος «νευρομορφικός» υπολογιστής στον κόσμο από την Intel: Μιμείται τον εγκέφαλο

.

Τον μεγαλύτερο «νευρομορφικό» υπολογιστή στον κόσμο ανακοίνωσε πως κατασκεύασε η Intel.

To αποκαλούμενο Hala Point είναι ένα «μεγάλης κλίμακας νευρομορφικό σύστημα» και αρχικά είχε εγκατασταθεί στα Sandia National Laboratories. Χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή Loihi 2 της Intel, με σκοπό την υποστήριξη των ερευνών πάνω στην εμπνεόμενη από τον ανθρώπινο εγκέφαλο Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

«Το υπολογιστικό

κόστος των σημερινών μοντέλων ΑΙ αυξάνεται με μη βιώσιμους ρυθμούς. Η βιομηχανία χρειάζεται θεμελιωδώς νέες προσεγγίσεις, ικανές για αλλαγή κλίμακας. Για αυτό το λόγο, αναπτύξαμε το Hala Point, που συνδυάζει την αποδοτικότητα του deep learning με πρωτοποριακή εκμάθηση που εμπνέεται από τον εγκέφαλο και δυνατότητες βελτιστοποίησης. Ελπίζουμε πως η έρευνα με το Hala Point θα προωθήσει την αποδοτικότητα και προσαρμοστικότητα της μεγάλης κλίμακας τεχνολογίας ΑΙ».

.

Κατά την Intel, το Hala Point είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας νευρομορφικό σύστημα που επιδεικνύει «state of the art» υπολογιστικές δυνατότητες σε «mainstream» φόρτους εργασίας ΑΙ. Οι επιδόσεις του, σύμφωνα με την εταιρεία, υπερβαίνουν τα επίπεδα αρχιτεκτονικών που συναντώνται σε GPU (graphics processing units) και CPU (central processing units). Οι δυνατότητές του θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο μέλλον συνεχή μάθηση σε πραγματικό χρόνο (continuous learning) για εφαρμογές ΑΙ όπως η επίλυση μηχανολογικών και επιστημονικών προβλημάτων, η επιμελητεία, η διαχείριση υποδομών μικρών πόλεων, τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) κ.α.

Ερευνητές στα Sandia National Laboratories σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν το Hala Point για προηγμένες έρευνες πάνω σε υπολογισμούς κλίμακας εγκεφάλου (brain scale computing). Σε αυτό το πλαίσιο, θα εστιάσουν στην επίλυση υπολογιστικών προβλημάτων στη φυσική συσκευών, την επιστήμη υπολογιστών και αλλού.

Σε αυτή τη φάση το Hala Point είναι ένα ερευνητικό πρωτότυπο, ωστόσο η Intel ευελπιστεί τα μαθήματα από αυτό να οδηγήσουν σε πρακτικά επιτεύγματα, όπως η δυνατότητα συνεχόμενης μάθησης LLM από νέα δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Intel, Μιμείται,Intel, mimeitai