Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών σήμερα και η Ιταλία είχε την "τιμητική" της

Παραδοσιακό πιάτο ιταλικής κουζίνας, χειροποίητα ζυμαρικά με αυγά και σάλτσα κρέατος

Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Οι άνθρωποι τρώνε ζυμαρικά από τουλάχιστον το 5.000 π.Χ. Ωστόσο η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε μόλις το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία τους.

Φυσικά και η Ιταλία είχε την... τιμητική της καθώς η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών εορτάστηκε δεόντως. Η

Coldiretti (Εθνική Συνομοσπονδία Άμεσων Καλλιεργητών), η μεγαλύτερη ένωση εκπροσώπησης και βοήθειας της ιταλικής γεωργίας, ανακοίνωσε πως ένας στους τρεις Ιταλούς (29%) απολαμβάνει τακτικά σπιτικά ζυμαρικά. Οπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της, η δυναμική επιστροφή στα χειροποίητα ζυμαρικά οφείλεται εν πολλοίς στην ακρίβεια και την άνοδο του πληθωρισμού ενώ προσθέτει πως η παραγωγή σπιτικών πενών και μακαρονιών αυξήθηκε κατά 24,6% τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι.

Ζυμαρικά λιγκουίνι σε πιάτο με πέστο και βασιλικό γαρνιρισμένα με παρμεζάνα και κουκουνάρι.

To ISMEA (Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Αγροτικών Τροφίμων), διοργάνωσε μάλιστα μια ειδική περιοδεία με την ονομασία  ”#NowPasta” σε 10 πόλεις της Ιταλίας για να γιορτάσει την περίσταση η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία, καθώς πραγματοποιήθηκαν 10.000 γευσιγνωσίες και 2.100 «edugames» (σ.σ παιχνίδια ενημερωτικού χαρακτήρα με 100 ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές πτυχές, την ιστορία και την παράδοση των ζυμαρικών) ενώ βράστηκε συνολικά μισός τόνος ζυμαρικών, μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν τέσσερις διακεκριμένοι Ιταλοί αθλητές, η ξιφομάχος Ροζέλα Φιαμίνγκο, η κολυμβήτρια Σιμόνα Κουανταρέλα και οι πολίστες Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο και Αλεσάντρο Βελότο, ανέφερε το ISMEA.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, γνωστό ως Farnesina, ανέφερε στο Twitter: «Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, ένα βασικό τρόφιμο στη Μεσογειακή Διατροφή, ένα εξαιρετικό προϊόν Made in Italy και πρεσβευτής της ιταλικής κουζίνας και του ιταλικού τρόπου ζωής σε όλο τον κόσμο». 

#WorldPastaDay

Keywords
Τυχαία Θέματα