Παρίσι 2024: Χρηματικό έπαθλο στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του στίβου για πρώτη φορά στην ιστορία

Ο στίβος πρόκειται να γίνει το πρώτο άθλημα που θα εισαγάγει χρηματικά έπαθλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με την World Athletics να ανακοινώνει ότι οι χρυσοί Ολυμπιονίκες θα λάβουν μπόνους 50.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το διοικητικό όργανο του στίβου ανακοίνωσε ,ότι έχει

δεσμεύσει 2,4 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα δώσει στους χρυσούς Ολυμπιονίκες στα 48 αγωνίσματα  στίβου. Και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού θα είναι η πρώτη.

Οι εθνικές ομάδες σκυταλοδρομίας θα μοιράσουν τα 50.000 δολάρια ενώ οι  αργυροί και χάλκινοι Ολυμπιονίκες θα λαμβάνουν χρηματικά έπαθλα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες.

 «Αν και είναι αδύνατο να δώσουμε εμπορεύσιμη αξία στην κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου ή στην τιμή που νιώθετε ως αθλητές όταν εκπροσωπείτε τη χώρα σας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, νομίζω όμως ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από κάπου και να βεβαιωθούμε ότι μέρος των εσόδων που παράγονται από τους αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφονται απευθείας σε εκείνους που κάνουν τους Αγώνες το παγκόσμιο υπερθέαμα που είναι», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου Σεμπάστιαν Κόε. 

..

Τα χρηματικά έπαθλα θα προέρχονται από τα έσοδα των Ολυμπιακών Αγώνων που διανέμει η ΔΟΕ στον Παγκόσμιο Αθλητισμό και σε άλλα όργανα διοίκησης μεμονωμένων αθλημάτων.

 Οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν «τις συνήθεις διαδικασίες αντιντόπινγκ» πριν λάβουν τα χρήματα, πρόσθεσε η World Athletics.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων

 Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν ως ένα ερασιτεχνικό αθλητικό γεγονός και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν απονέμει χρηματικό έπαθλο στους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο, πολλοί λαμβάνουν χρηματικά μπόνους από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, τους εθνικούς αθλητικούς φορείς ή από χορηγούς. 

Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών απένειμε 37.500 δολάρια σε χρυσούς Ολυμπιονίκες στους τελευταίους Θερινούς Αγώνες στο Τόκιο το 2021. Το Εθνικό Ολυμπιακό Συμβούλιο της Σιγκαπούρης υπόσχεται 1 εκατομμύριο δολάρια για ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο καθώς μόνο ένας αθλητής από τη Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να πάρει μετάλλιο σε Ολυμπιάδα..

 Η κίνηση της World Athletics θα μπορούσε να θεωρηθεί να ενισχύσει την πιθανή υποψηφιότητα του Κόε εάν θέσει υποψηφιότητα για την  προεδρία της ΔΟΕ.

 «Δεν το έχω αποκλείσει», είπε ο Κόε πέρυσι όταν ρωτήθηκε εάν θα σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα για την κορυφαία θέση της ΔΟΕ όταν λήξει η θητεία του Τόμας Μπαχ το 2025.

Related...Καλλιτεχνική κολύμβηση: Πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για Πλατανιώτη-ΜαλκογεώργουΟλυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ ενέκρινε την συμμετοχή κάποιων Ρώσων και Λευκορώσων αθλητώνΤο άθλημα που ετοιμάζεται να επιστρέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1900
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρίσι 2024, Χρηματικό, Ολυμπιονίκες,parisi 2024, chrimatiko, olybionikes