Παρίσι: Πρώτη φορά ψεκασμοί για τo κουνούπι-τίγρη. Μεταφέρει τους ιούς Τσικουνγκούνια και Ζίκα

Close up of a house mosquito isolated - Culex pipiens

Οι υγειονομικές αρχές στο Παρίσι απολύμαναν πολλές περιοχές προκειμένου να εξοντώσουν τα κουνούπια - τίγρεις.

Το πρωί της Πέμπτης (30/8) οι δρόμοι στο νοτιοανατολικό Παρίσι έκλεισαν και ζητήθηκε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση παρασίτων. Συγκεκριμένα, ψέκασαν με εντομοκτόνο δένδρα, χώρους πρασίνου και άλλα σημεία στα οποία αναπαράγονται κουνούπια.

Τέτοιες σκηνές είναι ένα συχνό φαινόμενο

σε πόλεις με τροπικό κλίμα και πλέον γίνονται όλο και πιο συχνές στην Ευρώπη, καθώς το κουνούπι τίγρης, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, τσικουνγκούνια και ζίκα, εξαπλώνεται, αναφέρει ο Guardian.

«Ήταν η πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία», δήλωσε στην τηλεόραση BFM η αντιδήμαρχος του Παρισιού Ανν Σούιρις, υπεύθυνη για την υγεία. «Η νότια Γαλλία πλήττεται από κουνούπια ”τίγρεις” εδώ και μερικά χρόνια».

Ο περιφερειακός υγειονομικός φορέας της πρωτεύουσας, ARS Ile-de-France, δήλωσε ότι η περιοχή στην οποία επικεντρώθηκε η απολύμανση ήταν 150 μέτρα γύρω από το σπίτι ενός ατόμου, ο οποίος είχε προσβληθεί από δάγκειο πυρετό κατά τη διάρκεια ταξιδιού. «Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του δάγκειου πυρετού μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος», αναφέρθηκε από την πλευρά του υγειονομικού φορέα.

Το κουνούπι τίγρης, γνωστό και ως Aedes albopictus, έφθασε στη νότια Ευρώπη την πρώτη δεκαετία του αιώνα και έκτοτε κατευθύνεται με ταχείς ρυθμούς προς τα βόρεια, εγκαθιδρύοντας τον ιό στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2004, είναι τώρα παρόν σε 71 από τα 96 διαμερίσματά της χώρας, ακόμη και σε περιοχές κοντά στη βόρεια ακτή της Μάγχης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι έχει ευδοκιμήσει στην ήπειρο -σε κάποιο βαθμό- λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο θερμότερος καιρός μειώνει την περίοδο επώασης των αυγών του, ενώ οι χειμώνες δεν είναι πλέον αρκετά κρύοι για να σκοτώσουν τα παράσιτα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο που θα γίνει μεγαλύτερος», δήλωσε στο AFP τον Απρίλιο η Μαρί-Κλερ Πάτι, επικεφαλής της μονάδας παρακολούθησης ασθενειών στον οργανισμό δημόσιας υγείας Sante Publique.

Related...Δάγκειος πυρετός, Zika και Νόσος Τσικονγκούνια: Προειδοποίηση ECDC για κίνδυνο από τα κουνούπιαΤσίμπημα κουνουπιού: Πότε θα πρέπει πραγματικά να μας ανησυχήσειΠώς ένα κουνούπι βοήθησε την αστυνομία να συλλάβει διαρρήκτη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρίσι, Πρώτη, -τίγρη, Μεταφέρει, Τσικουνγκούνια, Ζίκα,parisi, proti, -tigri, metaferei, tsikoungkounia, zika