Ρεκόρ κίνησης καταγράφουν τα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece

.

Από τη μια το Πάσχα των Καθολικών που ήταν νωρίτερα φέτος, από την άλλη οι καλές καιρικές συνθήκες στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, έκαναν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Κι αυτό που παρατηρούμε είναι περισσότερο τουρισμό, σχεδόν παντού, από τα αστικά κέντρα μέχρι και τα νησιά, μολονότι σε αυτά, τώρα με το Πάσχα των Ορθοδόξων ανοίγουν οι περισσότερες ξενοδοχειακές

μονάδες και καταλύματα.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια που διαχειρίζεται η FraportGreece. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 διακινήθηκαν 2,09 εκατ. επιβάτες σε: Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κω, Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη και Σκιάθο, που σημαίνει ότι είναι αριθμός ρεκόρ για τους τρεις πρώτους μήνες, παρουσιάζοντας αύξηση 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο που είχαν καταγραφεί 1,88 εκατ. επιβάτες.

.

Πάντως, λογικό είναι, τώρα στις αρχές του 2024 τη μεγαλύτερη κίνηση να την έχει το εσωτερικό, πάντα στα 14 αεροδρόμια της FraportGreece, καθώς διακινήθηκαν 1,29 εκατ. επιβάτες, ήτοι +10% σε σχέση με το 2023. Αντίστοιχα, είχαμε 806 χιλιάδες επιβάτες εξωτερικού, αυξημένοι κατά 13,2% από πέρυσι.

Περισσότεροι ταξιδιώτες σημαίνει και περισσότερα δρομολόγια. Το τρίμηνο έκλεισε με +8,4% σε επίπεδο πτήσεων, με τις διεθνείς πτήσεις να βρίσκονται στο +12,5% και τις εγχώριες στο +6,9%, έναντι του περσινού τριμήνου.

Ο Μάρτιος κινήθηκε πάνω από τον μέσο όρο του τριμήνου, με τους ταξιδιώτες να φτάνουν τις 820 χιλιάδες, δηλαδή +12,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Την πλειονότητα είχαν οι επιβάτες εσωτερικού με 483 χιλιάδες και +9,7%, ενώ οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 337 χιλιάδες και +16,1% σε σχέση με πέρυσι.

Αναμφίβολα την παράσταση έκλεψε η Θεσσαλονίκη, η οποία τουριστικά αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Γίνεται προορισμός και σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η FraportGreece με τις συμφωνίες που έκλεισε με αεροπορικές εταιρείες. Η «νύμφη του Θερμαϊκού», λοιπόν, παρουσίασε σχεδόν το 50% της κίνησης στο σύνολο των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Από τα 2,09 εκατ. επιβάτες του τριμήνου, το αεροδρόμιο Μακεδονία χρησιμοποίησαν 1,26 εκατ. επιβάτες με την συνολική αύξηση να φτάνει τα 10,8%. Οι επιβάτες εσωτερικού ήταν 521 χιλιάδες (+7,7%) και οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 747 χιλιάδες (+13,1%).

.

Πέραν της Θεσσαλονίκης, τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν της Κέρκυρας με +25,2% και 67 χιλιάδες επιβάτες, της Σαντορίνης με +16,2% και 115 χιλιάδες επιβάτες, της Ρόδου με +15,9% και 201 χιλιάδες επιβάτες, της Μυκόνου με +12,4% και 31 χιλιάδες επιβάτες και της Καβάλας με αύξηση 12%.

Σε απόλυτους αριθμούς, μετά τα 1,26 εκατ. επιβατών του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, ακολουθούν το αεροδρόμιο της Ρόδου με 201 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Χανίων με 199 χιλιάδες, το αεροδρόμιο Σαντορίνης με 115 χιλιάδες και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης με 75 χιλιάδες επιβάτες.

.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε επίπεδο χωρών, αυτοί που ήρθαν από τη Γερμανία ήταν οι περισσότεροι και ακολούθησαν οι ταξιδιώτες από την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Όλα, λοιπόν, συνηγορούν στο γεγονός ότι το 2024 πηγαίνει ολοταχώς να καταγράψει νέο ρεκόρ ταξιδιωτική κίνησης για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια που διαχειρίζεται η FraportGreece. Το καλοκαίρι μόλις ξεκινά και τα αεροδρόμια βρίσκονται, πλήρως ανακαινισμένα, σε απόλυτη ετοιμότητα.

.
Keywords
Τυχαία Θέματα