Συμφωνία - ορόσημο 30 χωρών στην Σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ενέργεια

Ηγέτες ποζάρουν για μια ομαδική φωτογραφία μπροστά από το Ατόμιουμ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια στην Expo στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024.

Στη σκιά του... Ατόμιουμ,  ενός τεράστιου μνημείου που εξυμνεί την πυρηνική ενέργεια, πάνω από 30 κράτη από όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν την αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας για να συμβάλουν στην επίτευξη ενός κλιματικά ουδέτερου πλανήτη, παρέχοντας παράλληλα στις χώρες μια πρόσθετη αίσθηση στρατηγικής ασφάλειας.

Η ιδέα μιας Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια θα ήταν αδιανόητη πριν από δώδεκα χρόνια, μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, αλλά τα τελευταία χρόνια το κλίμα έχει αλλάξει. Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε αναγκαία τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. «Είναι ξεκάθαρο πως η πυρηνική ενέργεια έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο», δήλωσε.

Reaching net zero carbon emissions by 2050 will require human ingenuity.

Nuclear energy will be part of achieving that ambitious goal.

This nuclear summit in Brussels is about accelerating our collective path to climate neutrality. #NES2024https://t.co/b6ZN4bEii2

Alexander De Croo
Keywords
Τυχαία Θέματα