Τι σημαίνει καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία

Στη συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε για πρώτη φορά ότι η Ουκρανία προτίθεται να συζητήσει για ουδετερότητα της χώρας του - ένα από τα βασικά ρωσικά αιτήματα - εάν σταματήσουν οι μάχες.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, ένα μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Εκ πρώτης όψεως, ακούγεται σαν μια σημαντική εξέλιξη.

Με καθεστώς ουδετερότητας, η Ουκρανία θα απαρνηθεί τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στη συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ

- ένας από τους λόγους που  η Ρωσία επικαλέστηκε για την έναρξη της εισβολής στη γειτονική χώρα.

Αλλά υπάρχουν ορισμένες σημαντικές επιφυλάξεις.

Πρώτον, οι εγγυήσεις ασφαλείας: Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατέστησε σαφές στη συνέντευξη ότι για να λειτουργήσει μια συμφωνία, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν σε μια «σοβαρή συμφωνία» για να στηρίξουν την Ουκρανία.

Δεύτερον, ο Ζελένσκι λέει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσυρθεί στις θέσεις που είχε πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Εχοντας παλέψει τόσο σκληρά για να κερδίσει έδαφος, είναι πολύ δύσκολο να δούμε τη Ρωσία να συμφωνεί σε αυτό, ιδιαίτερα στο νότο και την ανατολή.

Τρίτον, υπάρχει η διαδικασία. Εάν η Ουκρανία υιοθετήσει ουδετερότητα, ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι θα χρειαστεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές, που μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα χρόνο. Θα συμφωνούσε πραγματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να πολεμά, εάν ο ουκρανικός λαός μπορούσε στη συνέχεια να απορρίψει τις βασικές παραχωρήσεις που είχε αποσπάσει από τον Ζελένσκι;

Και τέλος και πιο σημαντικό από όλα, υπάρχει το αναπάντητο ερώτημα του τι πραγματικά θέλει η Ρωσία από αυτόν τον πόλεμο.

Πρόκειται για την ασφάλεια και τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ, όπως ισχυρίστηκε αρχικά; Πρόκειται για περισσότερη επικράτεια στην ανατολική Ουκρανία; Ή μήπως ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να απενεργοποιήσει οριστικά την ικανότητα της Ουκρανίας να λειτουργεί ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος;

Πηγή: BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣτο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής η Μαριούπολη, έκκληση για ολική εκκένωσηAerorozvidka: Η μικρή μονάδα καταδρομέων και χειριστών drones που σταμάτησε το ρωσικό κονβόι στο ΚίεβοΤραγουδώντας για την Ειρήνη και σωπαίνοντας για τον ουκρανικό πόλεμο
Keywords
Τυχαία Θέματα