«Το ταξίδι στη Σελήνη», μία όπερα - φαντασμαγορία

Με τη νέα παραγωγή της όπερας του Ζακ Όφενμπαχ «Το ταξίδι στη Σελήνη», σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λωράν Πελλύ, εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Οπερά Κομίκ του Παρισιού, ενός εκ των σημαντικότερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1714. 

To Ταξίδι στη Σελήνη -sold out οιδύο μοναδικές παραστάσεις στις 12 και 13 Ιουλίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος- είναι μια τετράπρακτη «όπερα-φαντασμαγορία» του Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880), Γερμανού συνθέτη

που έζησε και δημιούργησε στη Γαλλία. Το ποιητικό κείμενο είναι των Αλμπέρ Βανλό, Εζέν Λετερριέ και Αρνόλ Μορτιέ χαλαρά βασισμένο στα μυθιστορήματα Από τη Γη στη Σελήνη και Ταξίδι στο κέντρο της Γης του Ιουλίου Βερν.

Το έργο γράφτηκε στον απόηχο της επιτυχίας που σημείωναν τα έργα του Ιουλίου Βερν και συνδυάζει το φανταστικό στοιχείο με τις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής, ενώ το ανέβασμά της επένδυε πολύ στα στοιχεία του εντυπωσιασμού και της φαντασμαγορίας. Μεταξύ άλλων περιλάμβανε δύο μπαλέτα ενώ για τις ανάγκες της παραγωγής σχεδιάστηκαν 20 σκηνικές εικόνες και 673 κοστούμια. Οι θεατές είδαν στη σκηνή ένα κανόνι, το οποίο εκτόξευε τους χαρακτήρες στη Σελήνη, μια ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς επίσης την κεντρική αίθουσα του παρισινού αστεροσκοπείου.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1875 και προκάλεσε τέτοια αίσθηση ώστε την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο επτά διαφορετικά θεάματα βαριετέ της γαλλικής πρωτεύουσας να κάνουν άμεση αναφορά σε αυτό. Το 1876 το Ταξίδι στη Σελήνη παρουσιάστηκε σε Λονδίνο και Βιέννη, ενώ στο Παρίσι κατέβηκε μονάχα αφού συμπλήρωσε 185 παραστάσεις. Ωστόσο, πριν κλείσει χρόνος ανέβηκε εκ νέου σε διαφορετική σκηνή!

Στη νέα διασκευή του έργου οι πολύπλοκες σκηνικές απαιτήσεις που προβλέπει το λιμπρέτο δίνουν τη θέση τους στη φαντασία, ενώ το λιμπρέτο, η μουσική και η σκηνοθεσία δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο για τους σολίστ και τους νεαρούς ερμηνευτές της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ.

Σε μια τεράστια παιδική χαρά συναντιούνται οι κάτοικοι της Γης και της Σελήνης, όπου παιδιά ντυμένα με κοστούμια των «μεγάλων» ερμηνεύουν βασιλείς, λαϊκούς ανθρώπους, αστρονόμους, πρίγκιπες και υπουργούς, ενώ παράλληλα στη σκηνή ανεβαίνουν τα παιδιά που κάνουν διαδήλωση για το κλίμα και τη Γη που πνίγεται στις ανοιχτές χωματερές.

Για τις παραστάσεις της Αθήνας, ένα πολύ βασικό κομμάτι αυτής της «διαστημικής εποποιίας» είναι η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Οι προετοιμασίες για την παραγωγή, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου, ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, καθώς τα 22 παιδιά που επελέγησαν για να συμμετέχουν στην παραγωγή δεν είχαν μόνο τη μουσική προετοιμασία, αλλά παράλληλα έπρεπε να εντρυφήσουν στη γαλλική γλώσσα και να παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά στους κόλπους της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, μια σειρά μαθημάτων χορού και κίνησης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις κινησιολογικές απαιτήσεις της παράστασης. 

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Λωράν Πελλύ υπογράφει και τα κοστούμια. Τα σκηνικά υπογράφει η Μπαρμπαρά ντε Λεμπούρ και τους φωτισμούς ο Ζοέλ Αντάμ.

Τους ευφάνταστους ρόλους ερμηνεύουν σολίστ της Οπερά Κομίκ και μέλη της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ. Την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, ενώ τη Λαϊκή Χορωδία Νέων της Οπερά Κομίκ η Σαρά Κονέ.

Related...Πέντε γυναίκες ηθοποιοί για τη «Μήδεια»: Η παγκόσμια πρεμιέρα του Φρανκ Κάστορφ στην ΕπίδαυροΤα παιδιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Ποιος λέγεται πως ήταν ο δεύτερος γιος τουΚαλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σελήνη,selini