Τσίπρας: Πτώχευση της Ελλάδας θα σημάνει την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης

Στην προειδοποίηση ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη, προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Η εφημερίδα παρομοιάζει τον κ. Τσίπρα ως τον «ιππότη» μίας νέας ευρωπαϊκής παράταξης, που αντιτίθεται στις αγορές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, μέσω περικοπών και μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων,

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορέσει να χειριστεί το πρόβλημα μιας τόσο μικρής χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της οικονομίας της, πώς θα μπορέσει να χειριστεί προβλήματα χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχει 2 τρισ. ευρώ χρέος, διερωτάται ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Επίσης αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη με Μέρκελ-Ολάντ είναι να γίνει απολογισμός της προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα και να τεθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

«Νομίζω πως οι αυριανές συζητήσεις θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Θα θέσουμε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Έχουμε υποβάλει ένα πλήρες κείμενο, που περιλαμβάνει το κοινό έδαφος που αναγνωρίστηκε κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Θα εργαστούμε για να γεφυρώσουμε το χάσμα των δημοσιονομικών, θέτοντας εναλλακτικές προτάσεις εκεί που οι απαιτήσεις είναι παράλογες και απαράδεκτες. Όλα αυτά, όμως, θα έχουν κάποιο νόημα αν οι θεσμοί είναι πρόθυμοι να βρουν σοβαρές λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. θέλουμε να τελειώσουμε μια και καλή όλη αυτή την τρομακτική συζήτηση για το Grexit, που για χρόνια αποτελεί τροχοπέδη της οικονομικής σταθερότητας της Ευρώπης. Όχι να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα κάθε έξι μήνες» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Στην ερώτηση για το ποια μέτρα έχουν ήδη συμφωνήσει οι πιστωτές και για το ποια είναι ακόμη υπό συζήτηση ο κ. Τσίπρας απαντά:

«Πιστεύω πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια θετική αντιμετώπιση προς τις εναλλακτικές προτάσεις για τις περικοπές των συντάξεων και την επιβολή υφεσιακών μέτρων. Στόχος μας είναι μέτρα που περιέχουν στοιχεία αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Το βασικό είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία, όχι μόνο για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος αλλά και για την επόμενη ημέρα, με άλλα λόγια το πώς η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με μια ανταγωνιστική οικονομία όσο το δυνατόν συντομότερα. Ζωτικής σημασίας γι' αυτό είναι μια λύση για το πρόβλημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης περιττό, προσφέροντας ταυτόχρονα μια βιώσιμη μεσοπρόθεσμη προοπτική για την αποπληρωμή του χρέους, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές συντομότερα απ' όσο μπορείτε να φανταστείτε».

«Γιατί δεν αρέσουν οι προτάσεις σας στους τρεις θεσμούς;» ρωτάει ο δημοσιογράφος τον κ. Τσίπρα.

«Δεν νομίζω ότι δεν τους αρέσουν. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι από αυτούς είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν πως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων πέντε ετών στην Ελλάδα έχουν αποτύχει, γιατί αν το κάνουν αυτό θα υπήρχε κόστος. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να αναγνωρίσουν πως η λιτότητα έχει αποτύχει. Αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση, όμως πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας αέναης κρίσης, ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος της αποτυχίας».

«Τι δεν σας άρεσε στις προτάσεις των θεσμών;» συνεχίζει ο δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση:

«Η πρόταση ήταν ατυχής, όμως αυτό συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις. Απογοητευτήκαμε γιατί δεν αντανακλούσε καθόλου τις συμφωνίες που είχαν ήδη επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group. Δεν μπορούμε να επιμένουμε σε ένα πρόγραμμα που έχει ξεκάθαρα αποτύχει. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα που κανένας άλλος στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμόσει, ή που η Ελλάδα θα πρέπει να αναγκαστεί να εφαρμόσει σαν να μην υπήρξαν εκλογές που άλλαξαν την κυβέρνηση πριν από τέσσερις μήνες. Είναι ζήτημα αρχής, αλλά και ουσίας. Έπειτα από πέντε χρόνια λιτότητας, είναι αδιανόητο να μας ζητείται να καταργήσουμε τις κατώτατες συντάξεις ή τα επιδόματα που επηρεάζουν τους φτωχότερους πολίτες μας. Ή να προσθέσουμε 10% στο κόστος του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Ή να καταργήσουμε το επίδομα θέρμανσης όταν ο κόσμος πεθαίνει απ' το κρύο. Αυτές είναι προτάσεις που δεν μπορούμε να δεχθούμε, όχι μόνο διότι είναι εκτός της λαϊκής εντολής που λάβαμε αλλά και διότι αν συμφωνούσαμε θα επιφέραμε πλήγμα στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην οποία ορισμένοι από εμάς εξακολουθούμε να πιστεύουμε με πάθος».

Στο ερώτημα γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να διαφέρει, όταν η λιτότητα έχει εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα η λιτότητα εφαρμόστηκε με πρωτοφανή βαναυσότητα και έχει επιφέρει καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Αυτό γίνεται εμφανές από το πώς έχει αλλάξει η χώρα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανεργία αυξήθηκε από το 12% στο 27% μέσα σε τρία χρόνια, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% και έχει επιβληθεί ένα αβάσταχτο φορολογικό βάρος στις μεσαίες και φτωχότερες κοινωνικές τάξεις. Η ανθρωπιστική κρίση των αστέγων και αυτών που ζουν στα όρια της κοινωνίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξετε τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να διαπιστώσετε πως οι συγκρίσεις είναι ατυχείς. Κανένας δεν έχει υποφέρει τόσο όσο οι Έλληνες».

«Σχετικά με το εάν η σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της λιτότητας απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν στα κίνητρα για την ανάπτυξη, περί του ελληνικού χρέους, είναι απλά και μόνο ζήτημα οικονομικής θεωρίας ή κρύβει μια πολιτική πρόκληση» ο Πρωθυπουργός εκτιμά:

«Οι οικονομικές θεωρίες κατασκευάζονται για να υποστηρίξουν συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Γι αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει μια οικονομική σχολή, αλλά πολλές. Αρκεί να συγκρίνετε τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δείκτες της κοινωνικής ανισότητας πριν και μετά την μεγάλη κρίση του 2008. Οι συνταγές που εφαρμόστηκαν είχαν στόχο την μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με στόχο να δημιουργηθούν κίνητρα για μεγαλύτερη κερδοφορία, για να αυξηθούν οι επενδύσεις. Η μεγάλη υπόσχεση ήταν ότι η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί από την στρατηγική αυτή θα διαχυθεί στη συνέχεια σε όλη την κοινωνία. Να θυμίσω όμως ότι η συνταγή αυτή, δυστυχώς, δεν λειτούργησε ποτέ. Αποτυγχάνει τα τελευταία τριάντα χρόνια παντού και διαρκώς».
Σε άλλη ερώτηση για εάν αποτελεί διαπραγματευτικό πλεονέκτημα το ότι σε περίπτωση Grexit όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα έτριζε, τόσο οικονομικά όσο και από διαπραγματευτικής άποψης» ο κ. Τσίπρας επισημαίνει: «Δεν θέλουμε να φοβίσουμε ή να εκβιάσουμε. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να δείξουν αλληλεγγύη τη στιγμή που και αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από την άλλη, η Ελλάδα παραμένει ένα κυρίαρχο κράτος που έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του, αλλά και στη διεθνή κοινότητα να συνομιλεί με όλους για την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα. Θέλω να είμαι σαφής. Η Ελλάδα παίρνει δάνεια. Δεν της χαρίζει κανένας χρήματα. Σύμφωνα με το γερμανικό κοινοβούλιο η Γερμανία έχει κερδίσει 360 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση αν «η πτώχευση της Ελλάδας θα σήμαινε και πτώχευση του ευρώ» η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα δεν χρειάζεται διπλωματικές περιστροφές: «Νομίζω ότι είναι προφανές» τονίζει ο πρωθυπουργός, και προσθέτει:

«Θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας που αποτελεί το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών για χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ιταλία που έχει χρέος δυο τρισεκατομμυρίων, αλλά και η Ισπανία; Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι αγορές αμέσως θα σπεύσουν να βρουν τον επόμενο. Αν η διαπραγμάτευση αποτύχει, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Και για τον λόγο αυτό ,είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν θα συνέφερε κανέναν. Το λέω αυτό, για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνησή μου δεν διαπραγματεύεται εγωιστικά. Ισχύει το αντίθετο. Αν η Ελλάδα πετύχει κάτι καλό σε αυτή τη διαπραγμάτευση -πχ λιγότερη λιτότητα- ανοίγει ο δρόμος για όλους. Για τον λόγο αυτό, ιδίως οι χώρες του Νότου, θα έπρεπε να στηρίξουν την ελληνική θέση προς το ίδιο τους το συμφέρον».

Σε αναφορά της ιταλικής εφημερίδας στη δήλωση του Ματέο Ρέντσι ότι είναι αδιανόητο οι Ιταλοί, να δεχθούν να πληρώνουν στους Έλληνες τις πρόωρες συντάξεις» ο Πρωθυπουργός σχολιάζει: «Θα μιλήσω με τον Ματέο και θα του εξηγήσω ότι σε αυτό το σημείο έκανε λάθος. Για τις πρόωρες συντάξεις, δεσμευθήκαμε να τις καταργήσουμε. Ωστόσο είναι άτοπες οι συγκρίσεις. Η Ελλάδα μείωσε τις συντάξεις σε μια πενταετία μέχρι και 44%, επέβαλε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και 32%, διέλυσε την αγορά εργασίας της, κατεδάφισε το κοινωνικό της κράτος, αφαίμαξε φορολογικά τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη, έφτασε το 1,5 εκατ. ανέργους σε 6 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού».

Σχετικά με το «ποια είναι η διέξοδος από την κρίση» ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι καθοριστικής σημασίας για όλη την Ευρώπη: «Το κεντρικό πρόβλημα» απαντά «είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια όλα τα βάρη έπεσαν στους φτωχούς και στη μεσαία τάξη. Αυτό που θα περιμέναμε από την πλευρά των εταίρων μας θα ήταν να εκμεταλλευτούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει επιτέλους μια κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί με την οικονομική ολιγαρχία και να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, την μαύρη εργασία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Μόνον έτσι μπορεί να επανανομιμοποιηθεί η Ευρώπη στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και των Ελλήνων. Είναι η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης και της Ελλάδας».

«Αν στο τέλος δεν προκύψει συμφωνία, θα επιστρέφατε στις κάλπες;» ρωτά τέλος τον Έλληνα πρωθυπουργός ο Ιταλός δημοσιογράφος. «Ούτε βλέπω, ούτε θέλω εκλογές. Πήραμε λαϊκή εντολή πριν από μόλις τέσσερις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχουμε πολλαπλασιάσει την επιρροή μας. Σε βάθος της προβλεπόμενης τετραετίας θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα προδώσουμε τον ελληνικό λαό» απαντά ο κ. Τσίπρας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
τσιπρας, πτώχευση, ελλαδα, πτώχευση, corriere della sera, αλέξης τσίπρας, επιδομα θερμανσης, huffington post, χρεοκοπια, χρεος, brussels, group, βιωσιμότητα, λύση, εκλογες, ζητείται, επιδοματα, επιδομα, αεπ, δημοσκοπηση, επιρροή, feed, property, huffington, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδα δημοκρατια, φορολογικη δηλωση 2011, μερκελ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, ζητείται, χωρες, αεπ, γερμανια, δανεια, εργασια, ηγεσια, ισπανια, ιταλια, οικονομια, προγραμμα, αγορα, αγορα εργασιας, αλληλεγγυη, ανεργια, απλα, βιωσιμότητα, γινει, γινεται, δυστυχως, δηλωση, δρομος, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εξι, επενδυσεις, επιρροή, επρεπε, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ιδιο, ισχυει, θεωριες, ιστορικο, κυβερνηση, κειμενο, λαθος, λύση, λογια, λογο, ματια, μηνες, μειωση, μπορειτε, νοημα, ορια, προβληματα, προγραμματα, ρωτα, σαφης, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συνταγη, τρια, χασμα, χειροτερα, group, αγορες, brussels, corriere della sera, ετοιμη, huffington post, huffington, χωρα, feed, property, τριαντα, θελω να
Τυχαία Θέματα